Żwirek Amonowy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Żwirek Amonowy

Liczba wyświetleń: 3408·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

15 mar 2006, 20:39 Żwirek Amonowy  (#1)  

Witam! Jest to mój pierwszy post na tym forum i chciałbym się przywitać. Jestem Patryk, mieszkam w Wawrszawie i w lipcu skończę 13 lat. Ale do rzeczy :wink: w mojej kaskadzie Aqua Clear 20 mam wkłady: gąbka i właśnie żwirek amonowy. Boję, się czy nie wypłucze mi z mojego podłoża (Ada Amazonica) wszystkich tych suber substancji? Ale to wkład biologigczny, więc na razie (od pół godziny, gdyż właśnie jest to mój nowy, zmieniony filtr) chodzi. Poza tym co ile czasu go zmieniać?

Patryś

16 mar 2006, 22:54   (#2)  

Zwirek amonowy jest do filtracji chemicznej i jako taki po kilku tygodniach traci swoje wlasciwosci (jak wegiel aktywny). Jesli nie masz przeazotynowanego akwarium nie widze podstaw do jego stosowania.

elfir

17 mar 2006, 16:43   (#3)  

Czyli lepiej go wyjąć, tak?

Patryś

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

18 mar 2006, 12:03   (#4)  

Nie musisz wyjmować. To jest po prostu wkład selektywny i wyłapuje tylko związki azotu. Oczywiście ma pewną pojemność i jeśli ma spełniać swoje zadanie należy go regularnie wymieniać. Inną sprawą jest jego przydatność szczególnie w akwariach roślinnych, gdzie często zachodzi potrzeba dodawania do wody azotu a nie jego usuwania. Myślę że lepszym rozwiązaniem będzie regulacja poziomu azotanów przez podmianę wody.

ratafia
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG20240710144858.jpg

Żwirek kwarcowo-ceramiczny barwi

Adip w Podłoże · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 11686
Czy ktoś się spotkał, aby czarny żwirek kwarcowo-ceramiczny farbował inny, jaśniejszy żwirek, który mam w akwarium? Zakładałem akwarium prawie rok temu, dałem owego żwirku i wszystko było ok, po jakic...
20231114_105736_Easy-Resize.com (1).jpg

Czarny żwirek kwarcowy który?

GOLUMN w Podłoże · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 8563
Witam wszystkich. Chciałbym po zlikwidowanym akwarium malawi założyć zbiornik ogólny. Będzie do akwarium Aquael Glossy 260 l.Na dno chcę dać ziemi ogrodowej i na to czarny żwirek kwarcowy. Robię to p...
fot.jpg

Rośliny trawnikowe a żwirek

szkot w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5136
Wczoraj w sklepie akwarystycznym sprzedawca, który według mnie faktycznie ma dużą wiedzę z akwarystyki, powiedział mi, że dla roślin trawnikowych Seachem Flourite Dark może być zbyt ciężkim podłożem. ...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1731
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Podłoże do akwarium - żwirek i siatka elewacyjna

Marbra3850 w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4781
Witam mam pytanie czy dobry to jest pomysł żeby na dno najpierw nasypać zwirek przykryć go siatka elewacyjna plastikowa a następnie na to nasypać piasek kwarcowy? Wysłane z SM-A515F przy użyciu apli...

Nawozy a żwirek

BartzabeL w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1582
Doradźcie jak nawozić na żwirku i substracie. Do tej pory miałem akwaria na podłożu aktywnym i z tym nie mam problemu. Teraz wystartowałem akwarium na podłożu jałowym. Wczoraj robiłem testy, azot 0, f...

Substrat tropica pod żwirek

dawid112 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2035
Witam chcem założyc akwarium 112ljałowe pod żwir chcem dodać około 3cm warstwe substratu soil pytani brzmi czy w późniejszym etapie nie bede miał problemu z pomiarem fosforu i żelaza w tafli wody? Czy...

Biały żwirek - chyba marmurkowy

Roszko w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3722
Witam. Mam taki problem, z mojej niewiedzy na temat takiego żwirku i szukam potwierdzenia. Potrzebowałem zasypać czymś siatkę pod piaskiem kwarcowym. Cyrkulacja wody w akwarium rozdmuchiwała piasek p...

Pytanie o żwirek

Kowmar w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1396
Witam. Orientujecie się czy zwirek ze zdjęcia to to samo co zwirek marki EBI?? Chodzi o czarny zwirek 1-3mm

Podłoże aktywne utrzyma żwirek?

qqrq w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2054
Chciałbym podsypać nowe akwarium podłożem aktywnym (CAL lub ADA) a na to położyć 2 cm warstwę żwirku drobnego (3mm). Tylko pytanie czy podłoże aktywne utrzyma żwir? Czy nie będzie tak, że z czasem żwi...

Statystyki

Ten temat przegląda 440 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 439 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.