Jak masz tak duży baniak to myśle, że warto pomysleć nad czymś "bardziej profesionalnym" np. JBL- VARIO. na allegro widziałem używany za 50zł? jak do tak dużego baniaka to ani dzwon ani kostka ani drabinka nie wystarczą. tu trzeba czegoś lepszego. a jak nie to pomyśl nad budową dyfuzora DIY.pzdr
lica napisał(a):Moze ktoś coś poradzi w tej chwili używam dzwon ph-7,6 two-30 i nie jestem zadowolony ph wysokie twardość ogólna taż rośliny nie bąbelkują
jak masz takie tww to CO2 będzie się łatwo rozpuszczało.Zawsze możesz pomyśleć nad dyfuzorem DIY. ja mam taki z małym filterkiem wewn. i sprawuje się znakomicie.pzdr
Heh to w sumie nie ma sie czemu dziwic, jesli chodzi o bablowanie ponieważ stęzenie CO2 w Twoim akwa (wg kalkulatora) wynosi 3 ppm i jest tak mniej wiecej 5ciokrotnie mniejsze niż powinno - stad brak reakcji roślin.
Aby zmienic ten stan rzeczy proponuję:
a) obniżyć PH do poziomu ok 6.8
b) zwiekszyć ilośc/rozpuszczalność podawanego dwutlenku
mam też 400 L roślinne i przeszedłem przez chyba wszystkie szczeble rozpuszcznia CO2 w moim akwa. Dziś mogę powiedzieć - wszytskie rozwiazania typu kostka lipowa lub drabinka to lipa. Teraz mam Lajona a rozpuszczaniem CO2 zajmuje się REACTOR 1000 AQUAMEDICA - i to jest to:) nie mam już problemów z utrzymaniem włąściwego pH i stratami CO2 przy rozpuszczaniu.
Przy takim sporym akwa polecam to rozwiązanie
Krzysiek
krzysiek_k1 napisał(a):przeszedłem przez chyba wszystkie szczeble rozpuszcznia CO2 w moim akwa. Dziś mogę powiedzieć - wszytskie rozwiazania typu kostka lipowa lub drabinka to lipa. Teraz mam Lajona a rozpuszczaniem CO2 zajmuje się REACTOR 1000 AQUAMEDICA - i to jest to:) nie mam już problemów z utrzymaniem włąściwego pH i stratami CO2 przy rozpuszczaniu. Przy takim sporym akwa polecam to rozwiązanie
Ja też sporo przeszedłem zanim zacząłem rozpuszczać tyle ile trzeba.
Obecnie podaję na wlot filtra wewnętrznego w 240l, rozwiązanie trochę hałaśliwe, ale skuteczne. W 60l podaję wężykiem na wlot powietrza filtra wewnętrznego.
krzysiek_k1 napisał(a):mam też 400 L roślinne i przeszedłem przez chyba wszystkie szczeble rozpuszcznia CO2 w moim akwa. Dziś mogę powiedzieć - wszytskie rozwiazania typu kostka lipowa lub drabinka to lipa. Teraz mam Lajona a rozpuszczaniem CO2 zajmuje się REACTOR 1000 AQUAMEDICA - i to jest to:) Krzysiek
krzysiek_k1 napisał(a):mam też 400 L roślinne i przeszedłem przez chyba wszystkie szczeble rozpuszcznia CO2 w moim akwa. Dziś mogę powiedzieć - wszytskie rozwiazania typu kostka lipowa lub drabinka to lipa. Teraz mam Lajona a rozpuszczaniem CO2 zajmuje się REACTOR 1000 AQUAMEDICA - i to jest to:) Krzysiek
Przepraszam za odświeżenie ale czy ktoś mógłby napisac jak sie podłącza to cudo do akwa, na stronie AM niestety sa błędy na stronie i nie moge sprawdzic w pomocy technicznej.
Chodzi oczywiście o Reaktor 1000 Dziękuję.
kubotka napisał(a):Przepraszam za odświeżenie ale czy ktoś mógłby napisac jak sie podłącza to cudo do akwa, na stronie AM niestety sa błędy na stronie i nie moge sprawdzic w pomocy technicznej. Chodzi oczywiście o Reaktor 1000 Dziękuję.
Witam Zadnego błedu na stronie AM nie ma
UWAGA: Wszystkie instrukcje w formacie PDF - Adobe Acrobat Reader. Jesli nie posiadasz programu Adobe Acrobat Reader możesz go sciągnąć z oficialnej strony producenta - za darmo!
Mam pytanie w sprawie reaktora 1000 firmy aquamedic.Po podłączeniu reaktora do wężyka wylotowego filtra woda przepływająca przez reaktor nasycana jest co2 po czym wpada do akwarium.Chciałbym zapytać w jakiej pozycji powinien znajdować się wężyk z wlatującą wodą: nad lustrem wody, pod, czy na równi.Drugie pytanie dotyczy licznika bąbelków co to jest i jak to działa.
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 15069
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
mateusz penkała w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3341
Witam który nawóz byłby lepszy do wody z mineralizatorem, vimi micro czy vimi all in one? Akwarium ma 54l planowana obsada to 13 neonów inessa, 6 kirysków pigmejów,6 otosków kilka RC, dodaje zdjęcie a...
Piotr Baszucki w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3994
bezco2.jpg
In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes.
1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1571
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Dejv33 w Nawożenie· Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9821
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7333
Witam
Jako że z chemii w podstawówce byłem noga więc mam pytanie. Którym testem, No2 czy No3 oznacza się poziom azotu w wodzie? A może czymś innym o którym nie wiem? Prosze o pomoc.
seb_ik w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4637
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
smugga w Nawożenie· Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 55682
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...
MichalGawlik w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2309
Witam.
Przerabialem rozne fora i nie znalazlem konkretnej odpowiedzi.
Szukam dobrego mineralizatora do wody RO. Obecnie posiadam mineral RO czerwony z akwanawozy i jestem z niego zadowolony ale teraz...
Statystyki
Ten temat przegląda 287 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 287 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej