pomoc przy tworzeniu "ogródka" w 240L - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pomoc przy tworzeniu "ogródka" w 240L

Liczba wyświetleń: 1260·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,

a więc mam tak:

Zbiornik 240 L 120*45*45

Teraźniejsze oświetlenie :
1xHAGEN AquaGlo 40 W --> elektroniczny statecznik
1xHAGEN SunGlo 20W --> zwykły statecznik
1xZwykła świetlówka Tung... DayLight 18W --> zwykły statecznik
Plus możliwość montażu jeszcze jednej świetlówki do 40 W --> elektroniczny statecznik

Narazie akwa praktycznie bez roślinek

wgłębka (miałem dość pokaźny korzuszek który obumiera a i na dodatek jakieś mszyce się na niej pojawiły)...

3x Cryptocoryny balanse mizerne okazy

1x Echinodorus RedFlame i 3x Echinodorus bleheri --> rosną z moczarką na czele

mały problemik z glonikami krzaczastymi

Zbiornik narazie lekko nawożę :
tabletki i płyn Florena Sery
CO2 "bimbrownia"

A o co proszę :

- Dobór świetlówki 40Watt (elektroniczny) i 18 watt( zwykły stat.) --> chodzi o to aby roslinki porządnie rosły i aby nie było za ciemne akwarium teraz jak na nie patrzę mam takie wrażenie + ta fioletowa poświata chciałbym się jej pozbyć (tak wiem że 2x18 i 2x40 to zamało jak na 240 i ogródek więc w planach dodanie pary świetlówek jest możliwe narazie ogranicznik finansowy)

- zaproponowanie roślinek na początek jakiś szybko rosnących / średnio wymagających (dobrze by było gdyby troszkę kolorystycznie się wyróżniały narazie na moich biednych 11 roślinek przypada tylko 1 bordowa :( ) , i propozycję na potem troszkę bardziej wymagających

a i zapomniałem obsada akwarium :
3x ramirezki /3x kakadu / kiryski /10 x- żwawik czerwieniak / 10x kardynałków / 2x księżniczka --> narazie bez konfliktów aż miło popatrzeć każda ma jakiś kąt ale mało zielonego i wogóle

Pomóżcie mi urządzić "gąszcz" w miare niedrogim kosztem :D

WIEM WIEM TRUDNA SPRAWA :(

DZIĘKI ZA JAKĄKOLWIEK POMOC

PS> ADMINĄ DZIĘKI ZA CIERPLIWOŚĆ :D

ps. zapomniałem dopisać iż zastanawiam się nad :
PowerGlo lub FloraGlo i nad czymś co doda jasności

To tyle proszę o opinie

volt700
Ranga: Początkujący

15 mar 2006, 13:25   (#2)  

Witam. Kolego nie od razu Kraków zbudowano :) ja na Twoim miejscu bym najpierw zwiększył oświetlenie do min 0,6W/litr. Po co kupować mało wymagające roślinki (i tracić kase) które potem Ci się nie przydadzą? wiem to ze swojego doświadczenia, dlatego najpierw bym się wziął za oświetlenie potem roślinki.Wiem wiem. Chcesz już mieć piękny baniak. Jednak namawiam Cię do zainwestowania w oświetlenie a potem możesz kupić roślinki jakie Ci się spodobają a nie te o małych wymaganiach.Myślisz nad hagen flora glo- jest to IMHO super świetlówka ale za jaką cenę. Aktualnie szukam "tańszego" zamiennika tego modelu. Ze świetlówek polecam: Philipsa Aquarelle ( jak za taką kase to wypas), hagen flora glo- droga i b. dobra.
Nie polecam: Hagen Aqua-glo ( dość droga, mało lumenów). Pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

15 mar 2006, 17:23   (#3)  

dzięki również się nad tym zastanawiałem i wiem że powinnienem wolno i właśnie tak robie :D spory okres czasu jechałem tylko na osram flora 18w i zwykłej daylight + dwie energooszczedne x14Watt hehe rosły tylko dwie żabienice na pół akwarium....

chyba jednak zostanę przy hagen flora też mnie korciło na philipsa jednak zbyt mała miejscowaość i nie mogę jej dorawć za to hagen w miarę przystępnej cenie... ewentualnie poszukam jeszcze jak będe na zjeździe w szczeninie ale tłuc się z tym pociągiem (niestety paliwo za drogie :( a ja mieć smoka) /
No chyba że znajdę gdzieś philipsa hehe może ktoś wie gdzie go w szczecinie dorwać w castoramie mają osramy flory ....

hmm a jak myślicie jaką zamiast tej zwykłej 18W daylight i jaką zrobić kolejność ??
Dzięki za wszystkie odp.
------
a i zapomniałem proszę również o pomoc w doborze roślinek na: (oczywiście jak dołoże jeszcze oświetlenia i popracuje na d pokrywą aby to miało ręce i nogi :D)

tło - narazie na tle widnieją Echinodorusy-trzy okazy bleheri i RedFlame - jesden okaz i w rogach pedy moczarki --> ale ona jest po to aby glony miały konkurencje :D

środkową część zbiornika jeszcze nie ma, ale myśle o jakiejs małej cryptocorynce w oświetlonym miejscu w cieniach anubiasa nana ....

na przód myślę nad Glossostigma lub cosik innego co dałoby mi efekt dywanu....

Może macie jakieś propozycje :D

PS. Postaram się w niedalekim czasie dać zdjęcie zbiornika chodzi o układ dna nie o to jak teraz są posadzone roślinki bo się za głowe złapiecie w porównaniu z waszymi arcydziełami... u mnie bida nędza i brak gustu jak na razie... hehe

Nie piszemy 2 postów pod rząd. mod. Diki

volt700
Ranga: Początkujący

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Akwarium 240l - inspiracja Green Aqua

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4620
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

98l i pomoc w aranżacji

mufcore w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 45 · Wyświetlenia: 12741
Witam Biorąc pod uwagę ze jestem mocno raczkujący w akwarystyce chciałem się zwrócić o poradę do bardziej doświadczonych. Czy mogę prosić o jakieś porady i sugestie jak to ogarnąć. Kombinuje na róż...
IMG_1945.JPG

270L Pomoc w aranzacji

bosman0 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 8114
Witam, po 4 letniej przerwie wracam do akwarystyki. Właśnie już mam praktycznie komplet do zalewania. Roslinnosc powinna dojść we wtorek i wtedy też planuję zalewanie. Na chwile obecną coś takiego u...
HARDSCAPE_1.jpg

116L -pomoc w wyborze hardscape-u

kamil0s w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 13299
Bardzo proszę o pomoć w wyborze układu korzeni i kamieni. Z przodu będzie plaża, korzenie z epefitami i mchami z tyłu może rotala i trochę trawki miedzy kamieniami i korzeniami. Do wyboru 4 wersje, p...
2d064a44dbd5f1f97ce4322a6159baf5_big.jpg

240l pomoc w doborze obsady i błedów.

crevzmora w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6693
Witam posiadam akwarium 240l 120x40x50 I potrzebuje dobrać obsadę po akwarium. Parametry wody aktualne pH:8 KH GH 14 No 2 i 3:0 Paski JBL (czekam na kroplekowe) Filtracja eheim 2224 wata gąbka węgiel ...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1214
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Pomoc przy 160 litrach

xlow w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6520
Witam. Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...

Laik startuje 240l

Astaroth w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 9134
Witam, zakładam nowe akwarium 120x40x50. Jestem mocno początkujący w temacie, więc proszę o wyrozumiałość. Jest to moje drugie akwarium, od 3 miesięcy z jako takim powodzeniem prowadzę 50x30x30. Prosz...

Aranżacja , wybór roślin proszę o pomoc

nestori w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2124
Witam , w przyszłym tygodniu planuję zakup roślin do mojego akwarium 60x30x30 . Stworzyłem ręcznie plan gdzie oraz jakie rośliny umieszczę . W akwarium będzie także korzeń. Zdjęcie akwarium z korzenie...

Pomoc w aranżacji 45l

MichauD w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5140
Witam, zmieniły mi się nieco plany, i w niekontrolowanym przypływie chęci czegoś nowego kupiłem parę roślin. Mam teraz nieco zagwozdkę jak zaaranżować akwariuma. Rośliny jakie mam to: Hygrophila Glabr...

Statystyki

Ten temat przegląda 297 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 297 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.