mineralizowanie wody z filtra RO
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Mam 240 L akwarium i okropna wode w kranie nie jest ona chlorowana ale azotany przewyzszaja kilkakrotnie normy w zwiazku z czym nie moge jej mieszac z woda z filtra RO. Wiem ze powinnam wode z RO jakos uszlachetnic zeby rosliny i mieszkancy nie narzekali. Prosze o przepisy jakimi zw. i w jakich proporcjach powinnam tego dokonac.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 13 mar 2006, 20:32 przez aksoglam, łącznie edytowano 1 raz
-
aksoglam
●
aksoglam napisał(a):Mam 240 L akwarium i okropna wode w kranie nie jest ona chlorowana ale azotany przewyzszaja kilkakrotnie normy w zwiazku z czym nie moge jej mieszac z woda z filtra RO. Wiem ze powinnam ja jakos uszlachetnic zeby rosliny i mieszkancy nie narzekali. Prosze o przepisy jakimi zw. i w jakich proporcjach powinnam tego dokonac. Pozdrawiam
IMHO skoro przewyższają normy to trzeba to zglosić odpowiednim organom (SANEPID)
-
MaxRipper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
- Wspieram stronę kontem Premium
-
MaxRipper napisał(a):IMHO skoro przewyższają normy to trzeba to zglosić odpowiednim organom (SANEPID)
Bardzo mi pomogłeś w tej kwesti - wielkie dzięki :/
-
aksoglam
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jaki jest poziom tych azotanów w kranie?
-
WojtekB
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Mińsk Mazowiecki
WojtekB napisał(a):Jaki jest poziom tych azotanów w kranie?
NO3>130mg/l
-
aksoglam
●
Myśle ze sanepid doskonale zdaje sobie sprawę z ww wyników, ale żyjemy w Polsce...
A Warszawska woda to masakra...
Wracając do tematu, Pani Małgosiu doskonale sprawdzi się Planta Gainer PRO Hydro Mineral
Więcej szczegółów :
http://www.aqua-art.pl/images/skladka_front.jpg
PZDR
Marek
She sells sea shells by the sea shore. The shells she sells are surely seashells. So if she sells shells on the seashore, I'm sure she sells seashore shells 
-

MarcosB
●
- Miasto: Małopolska
-
a ja bym tak zgłosił do sanepidu norma azotanów to max 50mg/l wiec trzeba walczyc z tym bałaganem
-
krzysztofjj
●
Do mineralizowania wody z RO można użyć oddzielnych soli i dobrać parametry wody w dowolny sposób. Z tego co mi wiadomo po dodaniu Hydro Mineral w zalecanej dawce otrzyma się 13 ppm Ca i 4 ppm Mg. U mnie niestety okazało się że jest to za mało (jeśli chodzi o Ca) więc dałem 200% dawki. Stan roślin zaczął się poprawiać, bo wyraźnie miały niedobór wapnia i/lub magnezu (nowe liście wyrastały totalnie "zmasakrowane" - poskręcane i pozwijane we wszystkich możliwych kierunkach)
. Teraz odstawiłem Hydro Mineral i zacząłem preparować wodę z następujących składników:
- CaCl2 (świetnie rozposzczalny w wodzie w przeciwieństwie do CaCO3)
- CaSO4
- NaHCO3
- MgSO4
Sole dodaję w takiej ilości aby uzyskać:
25 ppm Ca, 5 ppm Mg, KH = 3
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
stosunek Ca do Mg powiniem wynosić 4 do 1
-
krzysztofjj
●
Niekoniecznie tyle musi wynosić. W natuaralnych wodach stosunek Ca do Mg zmienia się dość znacznie. W Hydro Mineral wynosi 3:1. Przy wartości Mg ok. 10 ppm niektóre rośliny przestają rosnąć. Opisuje to chociażby doświadczenie przeprowadzone przez Edwarda z forum APC. Przy Ca = 20 ppm (pochodzącym tylko z CaCl2) i Mg = 2 ppm np. Rotala Wallichi rośnie bardzo dobrze. Po zwiększeniu Mg do 10 ppm wzrost zostaje zatrzymany. Ponowne zmniejszenie Mg do 2 ppm wznawia wzrost. Doświadczenie powtarzane było wielokrotnie i dało zawsze ten sam efekt. Tak więc jak widzisz, przy stosunku Ca:Mg = 10:1 też rosliny rosną dobrze. Kiedy stosowałem kranówę z RO 1:1 (wtedy miałem Ca = 35 i Mg = 4,5) rośliny mi rosły lepiej niż jak potem przeszedłem na tylko RO + Hydro Mineral. Miałem więc Ca:Mg = 8:1.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
stosowałem kranówę z RO 1:1 (wtedy miałem Ca = 35 i Mg = 4,5) rośliny mi rosły lepiej niż jak potem przeszedłem na tylko RO + Hydro Mineral. Miałem więc Ca:Mg = 8:1.czyli cała teoria stosunku Ca i Mg została obalona a wszedzie trabią ze stosunek 4 do1
.......? co na to nasze forum...? 
-
krzysztofjj
●
Wiele teorii już obalono w akwarystyce roślinnej. Weźmy chociażby oświetlenie. Pamiętam jak kiedyś "trąbiono" że najlepsze świetlówki to Power-Glo, Gro-Lux, Aquarelle itp. Dziś wiadomo, że nawet ci co mają pierwsze lepsze świetlówki też mają dobre rezultaty w hodowli roślin. Kolejna sprawa to np. podłoża. Już teraz widzę jak niektórzy doznają podniecenia gdy słyszą "podłoża firmy ADA". Tymczasem i bez żadnych cudów w podłożu (zwykły żwir) ludzie mają świetne akwaria. Podobnie jest z "zalecanymi" stężeniami NO3, PO4, Fe itp. Jedni mówią że musi być na granicy niedoboru, inni że ma być tyle i tyle a okazuje się, że takie same efekty można mieć przy różnych wartościach.
Kiedyś niemal każdy akwarysta był uświadamiany o głównym sprawcy glonów jakim są fosforany i azotany. Jak się okazuje, niekoniecznie one są odpowiedzialne za glony. W niektórych zbiornikach przy zerowych wartościach tych związków glonów bywa więcej niż roślin z kolei trudno się dopatrzeć glonów tam gdzie poziomy NO3 i PO4 są wysokie (nie we wszystkich oczywiście) Wszystko to doskonale udowadnia twierdzenie "każde akwarium jest inne". Wniosek z tego wszystkiego jest taki, że rośliny potrafią się przystosować do różnych warunków (oczywiście w pewnych dopuszczalnych granicach). Gdyby tak nie było, dawno już by wyginęły.
-

kekon7
●
no no ale dałes wykład ...ale trzeba miec jakis załozenie przy akwarium..przy poziomach NO3 i PO4 baczna obserwacja da nam duzo zwłaszcza pozwala okreslic jakie proporcje sa dla naszego akwarium dobre ..np umnie dodajac fosforu w dawce pozwalajacej osiagnac w akwa 1mg/l rano... wieczorem mam nitki na szybach
Pozdrawiam
-
krzysztofjj
●
Oprócz PG Hydro który się do tego świetnie nadaje możesz używać specjalnych soli do mineralizowania wody np. Sera Mineral Salt, itp.
Samemu też można ale to kupę roboty 
-
Jan Poświata
●
krzysztofjj napisał(a):przy poziomach NO3 i PO4 baczna obserwacja da nam duzo zwłaszcza pozwala okreslic jakie proporcje sa dla naszego akwarium dobre ..np umnie dodajac fosforu w dawce pozwalajacej osiagnac w akwa 1mg/l rano... wieczorem mam nitki na szybach
A czy możesz się ustosunkować do artykułu o współczynniku redfielda?
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=14105
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza
<a href="http://www.gsa.org.pl/">GÓRNOŚLĄSKIE STOWARZYSZENIE AKWARYSTÓW</a>
-

hydrophil
●
- Miasto: zabrze
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kekon7 napisał(a):- CaCl2 (świetnie rozposzczalny w wodzie w przeciwieństwie do CaCO3) - CaSO4 - NaHCO3 - MgSO4 Sole dodaję w takiej ilości aby uzyskać: 25 ppm Ca, 5 ppm Mg, KH = 3
Mam kilka pytań. Nie do końca rozumiem po co dajesz NaHCO3, czyżby jako źródło wodorowęglanów? NaHCO3 nie podnosi TwW, czy mierząc TwW po dodaniu tego związku twój test wskazuje jej wzrost?
Napisz jak preperujesz wodę, nie piszesz nic o K2SO4 przy przygotowaniu wody.
Zastanawiam się też czy dobry wzrost R.wallichi byłspowowowany niskim Mg (2 ppm) czy niższą o ok.2 st.N twardością (niż przy 10 ppm). I jak mam rozumieć ppm- było trochę zamieszanie z jednostkami - najlepiej napisz w mg/l.
Zgzdzam się co do tych obalonych teorii i jeszcze raz chciałbym podkreślić przecenianie roli podłoża w uprawie roślin
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
krzysztofjj napisał(a):stosowałem kranówę z RO 1:1 (wtedy miałem Ca = 35 i Mg = 4,5) rośliny mi rosły lepiej niż jak potem przeszedłem na tylko RO + Hydro Mineral. Miałem więc Ca:Mg = 8:1.czyli cała teoria stosunku Ca i Mg została obalona a wszedzie trabią ze stosunek 4 do1 .......? co na to nasze forum...? 
Witam.
A czy wiesz jaki ma skład Hydro Mineral? Jaki tam jest stosunek? Zmieniłeś
całkowicie sposób nawożenia i wyciągasz wnioski, że 4/1 jest źle.
Zapewne rośliny będą rosły przy stosunku 2/1 i 16/1 to nie apteka.
Warunki słodkich zbiorników na ziemi są raczej zmienne, to nie jest morska rafa.
Po prosty trzeba się na jakiś stosunek zdecydować przy preparowaniu wody.
Może być 4/1 i równie dobrze 8/1.
To, że raz Ci rosło a potem nie, nie jest temu winien stosunek Ca/Mg.
-
Marek Odrzywolski
●
Hmm, ale się wywiązała dyskusja:)
Mam podobny problem. Szukam prostego sposobu na spreparowanie wody z RO? Nie najlepsze opinie słyszałem od kolegi, który używał PG  Co myślicie o tym nawozie albo dajmy na to soli JBL'a?
pzdr
-
Endii
●
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Cześć,
Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
|
|