eheim 2213 pomocy! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

eheim 2213 pomocy!

Liczba wyświetleń: 3099·Odpowiedzi: 9
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
marcinjo Łęczyca

13 mar 2006, 10:09 eheim 2213 pomocy!  (#1)  

Witam forumowiczów!
Zwaracam sie do Was z prosba o pomoc w moze nie najbardziej typwym problemie ale jednak spedzajacym mi sen z oczu. Mianowicie chodzi o to, ze jestem w posiadaniu eheima 2213, ktorego za cholere nie udalo mi sie jeszcze uszczelnic- po kolei: eheim 2213 z zapasowa glowica, nowiusienka, oryginalna uszczelka i z 15 prob z roznymi uszczelniaczami, począwszy od wazeliny, skonczywszy na smarze silikonowym i zamianie glowic i za kazdym razem filtr pieknie zasysa, cichutko chodzi a po 10 min z polaczenia kubelka i glowicy zaczyna wezykiem leciec woda. Akwa mam w pracy na 3 pietrze i nie moge sobie pozwolic na zalanie polozonego nizej przelozonego.
Moze ktos z Was ma jakis niestandardowy patent na uszczelnienie kubla? I nie chodzi mi tu o odpowiedzi typu " kup sobie nowy kubel" bo mnie na to nie stac...
BTW "polozony nizej przelozony", ot, paradoks, hehe
Dzieki z gory za zainteresowanie

marcinjo
Ranga: Początkujący

Miasto: Łęczyca

13 mar 2006, 14:20   (#2)  

Jeżeli uszczelka jest nowa, to obudowa albo głowica są nierówne lub nawet wyszczerbione, przyjrzyj się temu bardzo uważnie. Nigdy nie miałem z tym filtrem problemów. Może zapinki za luźno trzymają ale to i tak byłoby dziwne.

Tommygun

marcinjo Łęczyca

13 mar 2006, 19:17   (#3)  

Właśnie, ze, kurcze, nie ma takiej mozliwości bo obejrzalem wszystko dokladnie a wyciek pojawia sie za kazdym razem w innym miejscu inaczej bym sie tak nie wkurzal. A moze robie jakis podstawowy bląd, hm...Po kolei: smaruje uszczelke smarem silikonowym, zakladam na glowice w miejscu drugiego wyzlobienia, zakladam glowice(puffff) zapinam zapinki- są wszystkie. Dzisiaj jeszcze raz sprobuje a jak nie to^%$^$##$#!! :twisted:

marcinjo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

13 mar 2006, 23:50 Re: eheim 2213 pomocy!  (#4)  

witam.
Mam 2215 i nie mam problemów z uszczelnianiem kubła, po prostu złożyłem i chodzi. Może spróbuj dać filtr wyżej lub niżej linii wody. Może gdzieś na wężach masz za mały przepływ (choc nie mam pojęcia, czy to gra jakąś rolę). Co do sposobu uszczelnienia, jeżeli nie otwierasz go za często, to spróbuj miejsce łączenia głowicy okleić kilka razy taśmą izolacyjną (tylko raczej taką miekką, żeby dobrze przylegała). Co do ustawienia kubełka, jeżeli będzie powyżej lini wody, to zeby coś przefiltrować powinien zaciągać wodę z akwarium za pomocą pomki, a siła grawitacji będzie pomagać przy powrocie do akwarium. Możesz srawdzić wtedy, czy nie zaciaga powietrza w okolicy łączenia (oznaczało by to jakieś nieszczelności przy usczelce). Można by też pokombinować i wykleić kubełek taśmą od wewnątrz w miejscu, gdzie przylega uszczelka (zbyt duży luz), tylko nie za bardzo, żeby nie pękło. A dodatkowo radziłbym dokładnie pooglądać wszystkie elementy, czy nie nie są uszkodzone.
Tyle, co wpadło mi do głowy, pozdrawiam :)

mariuszek

Grzegorz Guzik Kraków

14 mar 2006, 00:24   (#5)  

A po co smarujesz uszczelke? Nigdy tego nie robilem i nigdy zaden kubelek mi nie ciekl na uszczelce- lacznie z nieustannie pracujacymi E. 2213
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

14 mar 2006, 11:11   (#6)  

No właśnie, producent nie wspomina o konieczności smarowania. Bardziej zapobiegliwi aby przedłużyć uszczelce życie smarują ją cieniutko wazeliną kosmetyczną i tyle ale konieczności dodatkowego uszczenianiania nie ma. Może ten smar grubo położony powoduje brak przylegania uszczelki do elementów i robi się przeciek. 2213 to przedpotopowa i sprawdzona konstrukcja, więc po co poprawiać coś, co dobrze działa. Jeżeli decydowałbyś się na oklejanie uszczelki, to IMHO nie będzie miało sensu ale jeżeli już, to taśma teflonowa byłaby chyba lepsza od innych.

Tommygun

marcinjo Łęczyca

14 mar 2006, 19:44   (#7)  

Witam! Uszczelke zaczalem smarowac dopiero jak mi zaczął przeciekac. Dzisiaj jeszcze raz pojade do pracy i sprobuje wytrzec uszczelke do sucha i sprawdze, odtluszcze tez uszczelke. A kubel sprawdzalem dokladnie i krawedz glowicy tez i nie ma sladu jakiegokolwiek uszkodzenia.
Dzieki za Waszą chec pomocy Panowie Szanowni
Ciao :D

marcinjo

kier Toruń

14 mar 2006, 21:13   (#8)  

Ja ze swej strony dodam, że po różnego rodzaju przejściach z moim 2213 i poradach Tommyguna na prv mogę zapewnić, że "cug" w nim jest taki,że zdejmę klamry a ani gram wody nie wycieknie.

kier
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Toruń

marcinjo Łęczyca

14 mar 2006, 23:13   (#9)  

No i w moim tez juz tak jest :lol: Wlasnie udalo mi sie go tak poskladac ze ani go nie slychac, ani nie cieknie- jest idealnie, tylko nawet nie wiem co robilem nie tak, bo po prostu probowalem do skutku. Jeszcze dzisiejszej nocy kolega mi go bedzie dogladal a jak jutro rano nie bedzie wody to do drugiej glowicy dokupie kubel i podpinam drugi filtr.
Jeszcze raz dzieki
Pozdrawiam

marcinjo

15 mar 2006, 15:32   (#10)  

Witam
Co do tego cugu, to u mnie jest tak, ze jak fitr działa, to wogóle ciężko ściągnąc głowicę, bo ją zasysa. Ale ogólnie jak się złoży, to nie powinno być problemów. Czasami tylko zaczyna mielić różne gazy, które się do niego dostają (powietrze - jeżeli cos zassał, jak rośliny za bardzo wodę tlenem nasycą, to tez często się zdarza, ze nieprzyjemnie szumi). Pomaga intensywne wstrząsanie kubłem, żeby wypluł, co ma do wyplucia i potem jest ok. Jak jest powietrze w środku, czasami nie szumi, ale chodzi wyraźnie głośniej. Nawiasem mówiąc, moze gdyby głowica od spodu miała kaształt coś na wzór odwróconego lejka, nie było by probleu z gromadzeniem się gazów. Bo małe ilości przełyka bezproblemowo, gorzej, jak się nazbiera większa ilość (np filtr stoi niezbyt pionowo - gąbka tapicerska).
Pozdrawiam

mariuszek

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11238
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg

Skimmer Eheim Skim 350 - zabezpieczenie wlotu

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 759
wkladka.jpg Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka? To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg

EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen - nowość

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1600
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
osie1.jpg

Eheim 2213++ buczy :(

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6692
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
IMG_4957.jpeg

zapowietrzanie eheim 2215

AquaMolitor w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2389
Hej Panowie! Pytanie taktyczne: Skąd w/w filtr może brać powietrze? Uszczelka pod głowicą jest nowa. Zawory podwójne? Może zaserwować jakieś inne? Te Eheimowskie nie są "erste klasse" ;) ...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4702
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 469
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1561
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1217
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Głośny filtr Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 987
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...

Statystyki

Ten temat przegląda 799 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 798 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.