Witam
Czekam na dostawę filtra TETRA 1200. Będzie obsługiwał nowe akwa 150x50x50 Filtr jest dostarczany z wkładami jak na zdjęciu. Na pewno wyrzucę węgiel i zastąpię..., no właśnie czym, czy mogę zwykłym keramzytem, czy dokupić oryginalną, taką jak jest w filtrze ceramikę TETRY Pytanie podstawowe - czy w ogóle zostawić dostarczone materiały filtracyjne, czy zastąpić innymi?
Kolejna sprawa to filtracja mechaniczna. Na samej górze jest włóknina, ale czy nie powinna być również na dole, albo tylko na dole; z wielu przeczytanych wątków wnioskuję, że tak właśnie robicie Zakładam oczywiście, że woda przechodzi od dołu do góry i nie rozumiem dlaczego producenci zalecają ten sposób Czytałem również o prefiltrach, np. w postaci gąbki zakładanej na rurkę zasysającą wodę. Czy ten filtr ma takie ustrojstwo, czy trzeba samemu pokombinować Za wszystkie uwagi odnośnie pracy tego filtra z góry dziękuję Oczywiście przeczytałem dotychczasowe wątki odnośnie tego filtra, ale za wiele tego nie ma, bo jest jak na razie nowością na rynku.
Pozdrawiam
Grzegorz
Witam
co do filterka to takowy posiadam od jakiegoś miesiaca i chodzi bardzo dobrze,
co do wkladow to jak pamietam jest w komplecie kilka "listków" włókniny,
prefiltra niestety nie posiada
ogólnie jestem zadowolony z zakupu a jedyne do czego mozna sie przyczepic to twarde rurki i deszczownia.
w zasadzie to spod ale o ile pamietam to w koszyczku z weglem byl na spdzie i gorze prefiltra nie robilem bo mam 200l i jak narazie starcza mi tetra1200 + kaskada
w zasadzie to spod ale o ile pamietam to w koszyczku z weglem byl na spdzie i gorze prefiltra nie robilem bo mam 200l i jak narazie starcza mi tetra1200 + kaskada
Mam EX-700 i też wywaliłem węgiel tzn. nie wkładałem go do filtra. Wszystkie wkłady zostawiłem tak jak powinny być.Warto zaopatrzyć się od razu we włókninę taką jak na wierzchu bo co każde mycie filtra- 3-4 miesiące jest do wywalenia i trzeba ją zastąpic nową. Zamiast węgla możesz kupić ceramikę albo biokulki.Ja osobiście zamiast węgla- nic nie dodawałem. Prefiltra nie ma w zestawie także możesz sobie kupić gąbkę taką jak ma filtr wewnętrzny AQUAEL fan-1,2 (8zł.?) i ją przeciąć na pół.A co do tego przechodzenia wody od dołu do góry to wydaje mi się, że jak taka woda leci sobie od dołu do góry to zostawia na wkładach o wiele więcej zanieczyszczeń. U mnie filtr z tym co napisałem sprawuje się znakomicie. jest bazawaryjny, szybko się odpowietrza, jest bardzooo cichy.Aha nie polecam wkładania włókniny na spód ponieważ bardzo łatwo się zanieczyszcza i "spowalnia" przepływ wody. Ja zastosowałem ją na samej górze tuż pod plastikową siatką zabezpieczającą wkłady i jest super. POZDRAWIAM
Zamiast węgla możesz kupić ceramikę albo biokulki.Ja osobiście zamiast węgla- nic nie dodawałem.
Kupiłem keramzyt, myślę że będzie dobrze, wiele osób używa go z powodzeniem, a kosztuje grosze.
Prefiltra nie ma w zestawie także możesz sobie kupić gąbkę taką jak ma filtr wewnętrzny AQUAEL fan-1,2 (8zł.?) i ją przeciąć na pół.
Czy tę gąbkę wkładasz do tego koszyka, czy nasadzasz na ten koszyk jak w FAN-1,2
Aha nie polecam wkładania włókniny na spód ponieważ bardzo łatwo się zanieczyszcza i "spowalnia" przepływ wody. Ja zastosowałem ją na samej górze tuż pod plastikową siatką zabezpieczającą wkłady i jest super.
Ja mam EX 700 niecały miesiąc, ma u mnie pracować jako biologiczny, woda jest zasysana z maksymalnie wysokiego poziomu jak się da to ustawić, mam też prefiltr z gąbki - zakupiony dodatkowo.
Jako wkłady dałem od dołu: 2 koszyki ceramiki, koszyk biobali, koszyk z dwiema gąbkami i włókninę.
Wydaje mi się że oryginalna (jeżeli dostałem właścią ilość), ilość wkładów jest za mała - wg mnie trzeba wywalić gąbkę (lub 2) oraz węgiel, a w wolne miejsce coś dodać oraz dokupić biobali bo jest ich trochę mało.
Filtr pracuje dosyć cicho, wydaje mi się że jest ok, ale do akwa 100 do 150L te 250L to chyba przesada - chyba że razem z filtrem wewnętrzym!
Deszczownia jest za krótka - będę ją przedłużał jakimś wężem z dziurami.
Deszczownia jest za krótka - będę ją przedłużał jakimś wężem z dziurami.
Ciekawe, może można kupić oryginalną deszczownię i ją przedłużyć?
W moim 150 cm taka deszczownia na 60 cm wygląda śmiesznie.
Tak w ogóle to czy można już kupić jakiekolwiek części do tych filtrów?
Ja posiadam filtr 1200 od 2 miesięcy. Mam parę uwag. Po pierwsze jak dla mnie za krótkie są rurki plastikowe dozasysania, jeśli planujemy je umieścić tuż nad dnem. Jeśli masz zbiornik wyższy niż 45 cm to będzie problem... Po drugie węże i owszem są twarde, ale to nie problem w Obi kupiłem wąż igielitowy fi 16 po chyba 3,5 zł za metr i pasuje idealnie i wogę sobie tak ułożyć rurę jak mi tylko pasuje. Moim zdaniem filtr ten ma genialny sposób zalewania, naciskasz raz jeden wielki przycisk i po sprawie... Fluval nie umywa się przy tym... Zapinanie na 4 zatrzaski a nie jak na 2 we Fluvalach jest też zdecydowanie lepsze i pewniejsze. Zastanawia mnie tylko dlaczego producenci filtrów nie robią ich tak jak termosów... bo straty ciepła na kubełku i rurach są jednak zauważalne i niepotrzebne. Co do głośności pracy to jest ona dla mnie porównywalna z Fluvalem 304, ale ponieważ zbiornik mam w innym pomieszczeniu niż śpię więc problemu nie ma.
Hypno napisał(a): Mam parę uwag. Po pierwsze jak dla mnie za krótkie są rurki plastikowe dozasysania, jeśli planujemy je umieścić tuż nad dnem. Jeśli masz zbiornik wyższy niż 45 cm to będzie problem....
Naprawde są ąż tak krótkie? u mnie EX-700 stoi pod baniakiem i musia;em jeszcze zawinąć wąż bo byl o wiele za dlugi. akwa ma wysokość 40cm ale nawet jak by mialo 50cm to węże by byly za dlugie.pzdr
Ja mam akwa na 150 długie, filtr Ex 1200 stoi w lewej części szafki. Deszczownica jest z lewej strony i rzeczywiście wąż jest zawinięty, ale zasysanie wody jest z prawej strony i tutaj jest probnlem bo wąż jest na styk.
Właśnie uruchomiłem filtr i jest nieźle. Jedyny dotychczas problem to dość długie odpowietrzanie, pewnie z 20 minut.
GP napisał(a):Ja mam akwa na 150 długie, filtr Ex 1200 stoi w lewej części szafki. Deszczownica jest z lewej strony i rzeczywiście wąż jest zawinięty, ale zasysanie wody jest z prawej strony i tutaj jest probnlem bo wąż jest na styk. Właśnie uruchomiłem filtr i jest nieźle. Jedyny dotychczas problem to dość długie odpowietrzanie, pewnie z 20 minut.
U mnie się filtr odpowietrza z minutkę? zależy jak naciskasz przycisk do odpowietrzania.całego powietrza się za pomocą tego przycisku nie usunie ale jak się włączy filtr- sam się odpowietrzy a jak sie jeszcze nim potrząśnie to jest całkowicie odpowietrzony.pzdr
Nie chodziło tu o długość węży doprowadzających do zbiornika, bo te są wystarczającej długości (choć ja mam wysoki zbiornik i wysoką szafkę więc miałem problem) tylko z tymi 40cm chodziło o długość plastikowych rurek zasysających wodę WEWNĄTRZ baniaczka.
Hypno napisał(a):Nie chodziło tu o długość węży doprowadzających do zbiornika, bo te są wystarczającej długości (choć ja mam wysoki zbiornik i wysoką szafkę więc miałem problem) tylko z tymi 40cm chodziło o długość plastikowych rurek zasysających wodę WEWNĄTRZ baniaczka.
aha. ale przecież rurka zasysająca wodę się "rozciąga" tzn. jedna rurka wychodzi z drugiej jak w przypadku wędki i jest dość długa.myślę, że będzie miała ze 40-45cm + ten koszyczek na wlocie i będzie z 50cm.PZDR
100>P ma rację, u mnie przy akwa wysoskości 50 cm musiałem nawet skrócić, rurki sa połączone teleskopowo i uszczelnione oringiem (chyba tak sie ta uszczelka nazywa).
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2833
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 58582
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
radekjab w Filtracja· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3810
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
OmenLDZ w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 468
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
miszelhdr w Filtracja· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1687
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
pening270 w Filtracja· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5023
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
Statystyki
Ten temat przegląda 162 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 161 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej