Śmierdzi ! :D - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Śmierdzi ! :D

Liczba wyświetleń: 5887·Odpowiedzi: 10
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

11 mar 2006, 23:41 Śmierdzi ! :D  (#1)  

Witam. Mam 160 litrowe akwarium, na dnie drobny żwir wymieszany z podłożem roślinnym tetry, do tego dwa korzenie. narazie nie ma w nim żadnych roślin ani rybek (rośliny będą w przyszłym tygodniu), akwarium jest zalane wodą od wczoraj, filtrowane przez kubełek Tetra EX700 (bez wkładu węglowego), temperatura wody 24 stopnie, świetlówki świecą się przez 12 h (narazie standardowe 2x30W, wkrótce tuning oświetleniowy ;)). wszystko było ok, ale od paru godzin woda zaczyna coraz bardziej śmierdzieć, dosyć nieprzyjemnie - o co lata ? glonów żadnych nie widzę, woda jest delikatnie mętna, kubeł pracuje pełną parą a woda jak śmierdziała tak śmierdzi... w czym może tkwić problem ? (korzenie w sklepie były zanurzone w akwarium z bocjami i plecostomusami, więc na pewno były wcześniej obrobione i wygotowane, zresztą nie zabarwiły mi wody) jak się pozbyć tego zapachu ? z góry dziękuję za porady :) pozdrawiam.

phlord

bartek_pionki

12 mar 2006, 10:15   (#2)  

Na twoim miejscu mimo wszystko dokładnie obejrzałbym korzeń. Może pleśnieć.

bartek_pionki

12 mar 2006, 11:40   (#3)  

obejrzałem dzisiaj korzonki z tyłu i rzeczywiście na jego jaśniejszych częściach pojawiła się pleśń - rozumiem że mam je wygotować w soli, a co z tą śmierdzącą wodą z akwarium ? wymienić?

phlord

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bartek_pionki

12 mar 2006, 13:55   (#4)  

Wygotuj w soli. Namocz w akryflawinie. I najlepiej byłoby przenieść korzenie do zbiornika zastępczego (może to być miednica, jakieś wiadro) z napowietrzaniem i codzienną podmianą oczywiście. Potrzymaj ze dwa tygodnie i zobacz czy sytuacja będzie się powtarzała.
Ale najlepszym wyjściem będzie zareklamowanie.

Chwile moment, na jaśniejszych częściach powiadasz. A czy są to świeże miejsca? Jeśli tak to może to być poprostu zwykła żywica.

bartek_pionki

12 mar 2006, 14:04   (#5)  

i zwykła żywica tak zasmrodziłaby wodę ? śmierdzi kwasem siarkowym niemiłosiernie :P a korzenie po wcześniejszym oczyszczeniu szczotką z nalotu własnie gotują się w zasolonej wodzie

phlord

bartek_pionki

12 mar 2006, 14:58   (#6)  

Nie, absolutnie. Żywica nie śmierdzi. Tylko jeśli byłaby to żywica to nie powinien to być korzen. Jednak na intuicje i moje doświadczenia mogę śmiało powiedzieć, że to wina pleśni.
Po wygotowaniu pamiętaj o akryflawinie, jest to IMHO najlepszy środek do preparowania korzeni.

P.S. nie kupuj korzeni w sklepie (chyba, że naprawde nie masz czasu). Ja w wolnych chwilach chodze do lasu,0 gdzie płyną małe rzeczki i czasami znajduje kapitalne korzonki, które gotuje, czyszcze i wrzucam do wiadra z akryflawiną. Po 2-3 tygodniach mam piękne korzenie.

bartek_pionki

Dziad Borowy

12 mar 2006, 16:38   (#7)  

Uważaj też na korzenie sprzedawane przez internet. Ostatnio kupiłem "korzeń" na allegro i spleśniał.

Dziad Borowy

12 mar 2006, 19:58   (#8)  

a ile tej akryflawiny wlać i przez jak długi czas moczyć w tym korzenie ? :)

phlord

bartek_pionki

13 mar 2006, 15:00   (#9)  

To zależy jak duży jest korzeń. Ja niektóre mocze w akryflawinie po 2-3 tygodnie, aż naprawde przesiąkną. Mam wtedy 99% pewności, że nic "złego" nie dostanie się do baniaka.

bartek_pionki

17 kwi 2006, 12:26   (#10)  

Testowałem podłoża dla roślin Tetry ,JBL, Sery i nie stwierdziłem aby rośliny rosły w nich lepiej niż bez nich. Szkoda na to kasy.

Herman
Ranga: Początkujący

28 kwi 2006, 12:46   (#11)  

Dziad Borowy napisał(a):Uważaj też na korzenie sprzedawane przez internet. Ostatnio kupiłem "korzeń" na allegro i spleśniał.

Ja też kupiłem ostatnio na Allegro i ten sam problem ..pleśń ..ale sprzedawca podchodzi bardzo profesjonalnie , przyznał że akurat cała partia taka była i bez problemu wymienił na inny na własny koszt ... ten nie pleśnieje i do tego mogłem sobie wybrać jaki chciałem spośród kilku :-)

kubotka

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Po zmianie filtra zewnętrznego woda śmierdzi

afka81 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3660
Witam, ostatnio zmieniłem filtr z Jbl e-1502 na aquela ultramax 2000, ze starego przełożyłem ceramikę i dołożyłem nowej, dodałem bakterie nitrifikacyjne na start nowego. Od 2 tygodni woda zaczęła śmie...

Statystyki

Ten temat przegląda 913 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570935
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 912 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.