Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Przepraszam za temat ale takie ostatnio mam odczucia jak patrze do swojego zbiornika.
Akwarium mam nie od dzis { ok 4 lat} ale ostatnio wszystko mi idzie nie tak jak powinno
Wszystko zaczeło sie po przesiadce z 112L do nowego 200 L.
Zanim zabrałem sie do przeprowadzki czytałem,czytałem dyskutowalem itp.Myslałem ,że wiem juz wszystko by powazniej zabrac sie za akwarium.
Zamówiłem zbiornik, zrobiłem pokrywę ,kupiłem podłoże itp.
Rosliny w wiekszości pochodziły z dotychczasowego zbiornika { ryby i osprzet też}
Ale do rzeczy:
Otóż wszystko szło dobrze przez pierwsze dwa tygodnie potem z tygodnia na tydzień wszystko wyglada { rośliny} bo rybcie maja sie wyśmienicie{ pierwsze tarła po 2 tygodniach}Otóż rośliny mają takie objawy{ wymienie je bo to różnie wygląda}
-liscie staja sie zupełnie przezroczyste
-pojawiaja sie coraz większe dziury w liściach
-młode listki rosna wszędzie ale z reguły wygladają gorzej od starych
-młode listki wyrastaja posktęcane jak "wiertło"
-niektóre są bardzo blado-żólte a inne z kolei brązowo purpurowe.
-kilka roślin odpłynęło bo odgniły przy korzeniu { jak uciete}
I co Wy na taki mętlik?? Ktos powie nie mamy danych bu ci pomoc więc napisze wszystko co mi go głowy przychodzi:
Akwa 145 dlug.x 35 szer 40 wysokości.
Oświetlenie 20W Hagen Flora Glo+20 W Power Glo+ "kompakt" 20/100 2800K
Ostatnio wymienilem Power Glo na zwykłego Philipsa { 1350lm}
Podloże -żwirek 2-4 mm pod spodem aqua grunt Filtusa +NITRIVEC
Filtr-Fluval 204
Co2 z bimbrowni przez dzwon
dGH-21 kGH-10 pH -7,0 temp 25
nawożenie PGC według instrukcji ale dopiero drugi tydzień { akwa ma 5 tygodni}
Co tu jeszcze dodać?
a ...wszystkie zniszczone liście wyrzucam,wode podmieniam ok 15 % tygodniowo.
Nie wiem czy to jakoś ratowac czy " olać" i zostawić przyrodzie
akwarysta amator
-
athlon
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ostrów Wielkopolski
60W na 200l to jest zaledwie 0,3W/l troche masz tego swiatla za malo!!
-
apollooo
●
- Miasto: Ostrzeszów (Wielkopolska )
apollooo napisał(a):60W na 200l to jest zaledwie 0,3W/l troche masz tego swiatla za malo!!
Hmm na dodatek świetlowka 20 W (T8 ) to ok 70 cm, a akwarium ma 145 cm...
-
MaxRipper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Niby macie racje ale.
200 l ale wody netto ok 150 a wysyokśc to tylko 40 cm czyli tak jak w typowej 112 litrowce.
A 60 cm to sie zgadza ale rośliny nie sa na całej dlugości zbiornika a zeledwie 2/3 więc pokrycie ich swiatłem to chyba jednak nie żródło problemów.
Roslinki bardzo chetnie wypuszczaja mlode listki ale te zaraz zaczynaja chorować.
Cabomba przez tydzień urosla 6 cm ale stała sie o wiele rzadsza .
akwarysta amator
-
athlon
●
apollooo napisał(a):60W na 200l to jest zaledwie 0,3W/l troche masz tego swiatla za malo!!
Kiedys w 112 l miałem jeden kompakt 13W i ciągle robiłem żniwa.
akwarysta amator
-
athlon
●
athlon napisał(a): Kiedys w 112 l miałem jeden kompakt 13W i ciągle robiłem żniwa.
no to w tej dwusedce musisz zredukowac oswietlenie do 20 w i bedzie ok.  (stosunek bedzie podobny)
-
Ruzam
●
- Miasto: GŁOGÓW
athlon napisał(a):Kiedys w 112 l miałem jeden kompakt 13W i ciągle robiłem żniwa.
Moczarki?!
A tak poważnie facet:
1. Masz za malo światla (0,5 W/l to jest wymagane minimum) - zwiększ oświetlenie
2. Zakup sobie (kolejnośc wg priorytetu): Test na NO3 (polecam sery), KNO3, KH2PO4, K2SO4, test na twardości (TWW, TWO - moze być Zooleka), test na PO4 (sery), test na Fe (też sery)
I to wszystko zamiast granatu  . Bez podstawowych informacji wybikających z testów proba doradzenia czegokolwiek moze sie skończyć porażką...
-
MaxRipper
●
-
testy na twardosc mam bo podałem przeciez zmierzone wartości
ale widze odpowiedzi zaczynaja być ironiczne.
Wiem,że to co pisze nijak ma się do teorii ale naprawde nie miałem problemów przy mniejszym oświetleniu.
A proste przeliczanie Watów to chyba nie wszystko? Przeciez istotna jest głębokość ilopść oddanego światła i wiele innych czynników.
akwarysta amator
-
athlon
●
athlon napisał(a):testy na twardosc mam bo podałem przeciez zmierzone wartości ale widze odpowiedzi zaczynaja być ironiczne. Wiem,że to co pisze nijak ma się do teorii ale naprawde nie miałem problemów przy mniejszym oświetleniu. A proste przeliczanie Watów to chyba nie wszystko? Przeciez istotna jest głębokość ilopść oddanego światła i wiele innych czynników.
Za ironie przepraszam. Glownie spowodowane jest to tym iż wymagajace rosliny przy slabym oswietleniu po prostu nie rosną - natury az tak bardzo oszukac sie nie da, jednakze przyznaję rację iż wysokość akwa ma duże znaczenie. IMHO zwiekszenie oświetlenia u Ciebie jest jednak punktem wyjścia chyba że... chcesz hodowac roslinki malo wymagające. Jednakze i do takiej hodowli są potrzebne informacje dotyczace parametrow wody (chociaz N i P).
Napisz jakie masz rybki (ile) i rodzaj flory.
-
MaxRipper
●
-
To co opisujesz to najzwyklejszy nie dobór jakiegoś pierwiastka, poczytaj jak wygląda niedobór danego pierwiastka, i jak to się ma do twojego zbiornika. Potem to zredukuj. A co do testów, to doświadczony, dobry akwarysta potrafi dużo odczytać nt. wody z roślin, testy zawsze mogą zawieść.
-
Jacek Petryszak
●
Jacek Petryszak napisał(a):To co opisujesz to najzwyklejszy nie dobór jakiegoś pierwiastka, poczytaj jak wygląda niedobór danego pierwiastka, i jak to się ma do twojego zbiornika. Potem to zredukuj. A co do testów, to doświadczony, dobry akwarysta potrafi dużo odczytać nt. wody z roślin, testy zawsze mogą zawieść.
Jacku napisz jeszcze, że niektore z niedoborów są do siebie łudząco podobne czego niestety mniej doświdczony akwarysta nie rozpozna bez testów... 
-
MaxRipper
●
-
MaxRipper napisał(a):Jacek Petryszak napisał(a):To co opisujesz to najzwyklejszy nie dobór jakiegoś pierwiastka, poczytaj jak wygląda niedobór danego pierwiastka, i jak to się ma do twojego zbiornika. Potem to zredukuj. A co do testów, to doświadczony, dobry akwarysta potrafi dużo odczytać nt. wody z roślin, testy zawsze mogą zawieść.
Jacku napisz jeszcze, że niektore z niedoborów są do siebie łudząco podobne czego niestety mniej doświdczony akwarysta nie rozpozna bez testów... 
Dokładnie tak .A choć akwarium mam długo nigdy przedtem nie miałem takich problemów
i nie znam sie na rozróżnianiu braków.
Niestety nie mam możliwości dac teraz żadnego foto bo z internk korzystam gościnnie.
Jeśli temat może zaczekac dam pełne info{ aktualne pomiaru+foto+odpowiedzi na ewentualne pytania} w piatek lub sobotę.
Jednak z góry zaznaczam,że światło wylkuczam bo najgorzej wyglądaja roślinki bezpośrednio pod nim .
akwarysta amator
-
athlon
●
To athlon by doczytał, ale zgadzam się np. niedobór manganu jest podobny do nie doboru żelaza tym czasem jest spowodowany jego nadmiarem.
-
Jacek Petryszak
●
Jacek Petryszak napisał(a):To athlon by doczytał, ale zgadzam się np. niedobór manganu jest podobny do nie doboru żelaza tym czasem jest spowodowany jego nadmiarem.
Reasumując wysylanie kolegi na glęboką wode nie jest dobra decyzją  .
Ok powrót do tematu: athlonie wg mojej wiedzy, nawoz i jego pierwiastki, w zbiorniku tak slabo oświetlonym jest teoretycznie nieprzyswajalny (a jesli jest to baaardzo powoli). Dlatego tez abym wogole mogł pomoc muszą być spelnione pewne warunki - IMHO musi byc zwiekszone oswietlenie. Być może ktoś ma inny pogląd i bedzie potrafil okreslic schemat hodowli roslin w warunkach slabego oswietlenia, niestety wg mojej opinii szanse w takich warunkach mają tylko roślinki malowymagające z przewaga anubiasa. Tak wiec czekamy na opinie kolegów.
-
MaxRipper
●
-
Anubias właśnie padł { prawie} jako pierwszy.
Ale tak jak obiecałem zdjecia dam w piątek lub sobotę.
akwarysta amator
-
athlon
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anubias padł, to znaczy co konkretnie się z nim stało, anubiasy nie padają ty w złych warunkach wyglądają kiepsko, ale są, nie gniją.
-
Jacek Petryszak
●
adamo94 napisał(a):Moim zdaniem powinieneś zwiększyć stężenie żelaza i manganu, co zapobiega w dużym stopniu żolknięciu liści i ich gniciu. Powinieneś zainstalować butle CO2, jego niedobór może zwolnić wzrost roślin.
Ja nadal bede podtrzymywal opinię ze dodatek CO2 i w akwarium z tak malym natezeniem swiatla jest zbedny, bo tak na dobrą sprawe nie pomoze (jednak tez nie zaszkodzi - tylko nie przesadź z podawaniem). Kwestie nawozenia zostawiam specjalistom od uprawy roslin wodnych w warunkach niedoświetlenia...
-
MaxRipper
●
-
kilka fotek bez komentarza bop jestem w pracy i nie mam czasu.Odezwę sie wieczorem lub jutro>
akwarysta amator
-
athlon
●
Zdjęcia sa... mówiąc delikatnie szokujące. Rozumiem ze takie objawy występują na wiekszosci roślinek (upewniam się).
Na usta cisnie mi sie slowo "niedobory" ale moga to tez być jakies wygryzienia - uszkodzenia mechaniczne. Masz w akwarium ślimaki? Ryby lub inne zwierzeta?
IMHO moze to jest polaczenie braku światla+jalowej wody+ślimakow+innych zwierzat niszczacych. Czekam na opis obsady zyjatek.
-
MaxRipper
●
-
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 32 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Jak w temacie. Jeśli ktoś wie to proszę o informacje.
|
|