Poskręcane liście u roślinek.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam. Co może być przyczyna poskręcanych liści?
Oświetlenie świetlówki- 0,62W/litr: 2x18W philips aquarelle, 1x18W hagen flora glo, 1x8W- jakaś 6500K
Podmiany- 18L na tydzień (woda odstana-7dni)
PGC- 4ml do podmian+ 2ml 2razy w tygodniu
PGF+ - co dzień 2ml
KH2PO4- co dzień (0,1mg/l- PO4)
KNO3- co dzien (1mg/l NO3)
MgSO4- co dzień mniej więcej 0,2mg/l-Mg
Parametry wody: PH-7.2-7.3 TWO-19'n TWW-14'n
CO2- ~25ppm
Liście się też skręcają przy ludwigii repens.
Roślinki cały czas bąblują i b. dobrze rosną.
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
A nie za duzo tego magnezu? Magnez w PGC, prawdopodobnie w PG Ferro i jeszcze dodatek MgSO4...
Nadmiar Mg
Generalnie uważany za nieszkodliwy. Według części źródeł może powodować niedobór wapnia lub potasu.
https://roslinyakwariowe.pl/art.php?go=45
-
MaxRipper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Ma ten sam problem  U alternathery są poskrecane w dół 
-
Westlife
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie widać na zdjęciach ale Microzorum- niektóre liście mają poskręcane koncówki "czubki" w dół. Myślisz, że mam za dużo Mg???? a inni co o tym sądzą? PGC- ma w swoim składzie Mg a ja go dodaje z MgSO4 bo zależy mi na siarce której nie ma ani w PGC ani PGF+
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
Siarkę masz w wodzie kranowej: sprawdź dane wodociągów. Dodatkowo dla dostarczania siarki bezpieczniejsze byloby podawanie K2SO4. Aczkolwiek nadmiar potasu jest rowniez szkodliwy (skutkiem nadmiaru potasu może być niedobór magnezu lub wapnia lub żelaza), jednakze o to w praktyce raczej ciezko poniewaz ilościowo potas jest pierwiastkiem zuzywanym w najwiekszych porcjach, w przeciwieństwie do magnezu.
Jesli chodzi o moje osobiste problemy to rownież moja Althernatea ma poskręcane liście. Stawiam na braki: molibdenu, wapnia, boru, cynku, jednakże skutkiem deformacji moze być... nadmiar potasu (!?)
-
MaxRipper
●
-
Stosuje PGP F+ i TMG więc poprawa powinna nastąpić  Tylko czekać  Podaje K2SO4 10ml na tydzień 1ml=0,9mg/l w akwarium.
Pozdrawiam
-
Westlife
●
Witam
A ja stawiam na nadmiar fe do tego bym dolozyl kilka innych mikroelementow , kiedys stosowalem PGC i wiem z doswiadczenia ze jest to mocno skoncentowany nawoz i raczej nie ma potrzeby dodawania dodatkowego fe , przy zalecanej dawce z czasem utrzymuje sie w akwa 0,3ppm Fe  to wynikalo z moich doswiadczen. Bardzo dlugo mialem wlasnie takie problemy jak wy ale jechalem na zalecanych dawkach ktore okazaly sie zbyt duze do oswietlenie t5 1W/l  . teraz czeka mnie restart i zaczynam od bardzo minimalnych dawek mikro.
Wymyslilem sobie pewne zalecenie co do nawozenia "my lejemy sporo nawozu i liczymy (czekamy) na efekty , lepiej obserwowac efekty zanim sie zacznie nawozic a wtedy podjac decyzje co do nawozenia":idea:
Pozdrowka
Tyman
-

Tyman
●
No właśnie czego brakuje...U mnie Microzorium preropus wygląda dokładnie tak sam. Próbuję dojść co jest nie tak w akwarium od jakiegoś czasu. Odstawiłem PG Ferro i leje PGC. Myslę aby zrobić wielką podmianę wody i przejsć na oryginalny TMG + jakieś makro.
-

Maciejewski Maciek
●
- Miasto: Gorzów Wlkp.
Hmm szkoda ze nie mam testu na żelazo - do PGC nie dodaję wiecej żelaza, a mimo tego moja Althernathea wygląda jak paralityk. Wyczytalem w kilku źrodłach, ze deformacji (skręcaniu) jest winny brak skladników które wymienilem (molibden, wapn, bor, cynk). Czyli logicznym krokiem byloby zwiększyć dawkę PGC, ktore owe pierwiastki zawiera. W ramach eksperymentu tak wlasnie zrobię i powiadomie was o rezultatach - czyli gdzieś tak za tydzień/dwa tygodnie.
-
MaxRipper
●
-
Jestem ciekawy czy ktoś mial podobny problem i co zrobil?
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
problem miałem nieco większy:
stosując zalecane dawki PGC althernatera posiadała 4-5 młodych liści a reszta z dołu wyglądała jak dziurawiec. Moją odpowiedzią było zwiększenie dawki PGC x2 i efektem jest to że liście nie obumierają TYLKO są poskręcane, więc wydaje mi się iż zwiększając dawkę PGC liście althernatery powinny być bardziej właściwe (oczywiście do pewnych granic)
-

Dżemik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Tarnów
-
Witam!
Te przeźroczyste liście u microsorium są powodem niedoboru manganu. dodajesz sporo Fe, a że żelazo jest antagonistą Mn to wiele wyjaśnia
Spróbuj dodać Mn. Ja kiedyś miałem podobne objawy na microsorium i po dodaniu Microvitu Mn objawy ustąpiły po ok. 1h 
-

ArS
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
ArS napisał(a):Witam! Te przeźroczyste liście u microsorium są powodem niedoboru manganu. dodajesz sporo Fe, a że żelazo jest antagonistą Mn to wiele wyjaśnia  Spróbuj dodać Mn. Ja kiedyś miałem podobne objawy na microsorium i po dodaniu Microvitu Mn objawy ustąpiły po ok. 1h 
To w przypadku 100>P'ka by się zgadzalo. Ale co u mnie? Stosuje tylko PGC + oddzielnie N, P i K, a liście u Althernathey są powykrecane (i momentami zdeformowane) jak dobre śrubki, dodatkowo zauwazylem zolknięcie i odpadanie liści Strzalki plywającej (aczkolwiek proces ten jest powolny). Zjawisko zolknięcia liści ma miejsce również na Lilaeopsis brasiliensis. Tych samych niedoborów nie widac tylko na Cabombie.
-
MaxRipper
●
-
ArS napisał(a):Spróbuj dodać Mn. Ja kiedyś miałem podobne objawy na microsorium i po dodaniu Microvitu Mn objawy ustąpiły po ok. 1h 
tak szybko ustąpily objawy? a co z tymi powykręcanymi liśćmi?microsorium też jest poskręcane.
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
100>P napisał(a):a co z tymi powykręcanymi liśćmi?microsorium też jest poskręcane.
Hmm tak sobie przeanalizowalem raz jeszcze dane Twojego zbiornika i wiesz co myśle.... zrezygnuj z PGF+, na jakiś miesiąc. IMHO po pierwsze PGF nie jest nawozem dedykowanym do wody wodociągowej (a taką wlasnie masz) i w duecie z PGC moga faktycznie (zgodnie z teorią ArS'a) wystąpic antagonizmy.
Twoje nawożenie i podmiany wody przez najbliższy miesiac powinny wygladać tak:
PGC- 4ml do podmian + 1 ml codziennie
PGF+ - nie podawaj
KH2PO4 - co dzień (0,1mg/l- PO4) (bez zmian)
KNO3 - co dzien (1mg/l NO3) (bez zmian)
MgSO4 - nie podawaj
Podmiana 25-30% (25-30 litrów, BTW - masz 100 litrowe, prawda?) - dlaczego większa? Hmm myślę, ze akwa jest przenawozone i jest bardzo duzo skumulowanych pierwiastków, wieksze podmiany mają pomoc w zneutralizowaniu ich ilości. Staraj sie przez miesiac nic nie kombiowac i nie zapomnij na zakończenie "eksperymentu" podzielic się spostrzeżeniami.
Jesli chodzi o mój zbiornik - otoż zakładam, że u mnie z kolei pewnych pierwiastkow jest za malo, dlatego też w moim przypadku zwiekszylem dawkę PGC do 1 ml dziennie tylko ze ja w przeciwnieństwie do 100>P, mam akwarium o 40 litrow wieksze (140 l)  . Na dzień dzisiejszy moje nawozenie wyglada tak:
1 dzień (podmiana) - 1,4 ml PGC, 0,8 ppm K2SO4, 0,3 ppm KH2PO4
2 dzień - 1 ml PGC, 0,8 ppm K2SO4
3 dzień - 1 ml PGC, 0,8 ppm K2SO4
4 dzień - 1 ml PGC, 0,8 ppm K2SO4, 0,3 ppm KH2PO4
5 dzień - 1 ml PGC, 0,8 ppm K2SO4
6 dzień - 1 ml PGC, 0,8 ppm K2SO4
7 dzień - 1 ml PGC, 0,8 ppm K2SO4
I tak w kołko. Jednakze nadal uważam ze to za malo - IMHO szczegolnie zbyt mala jest dawka PGC po podmianie. Nie podaję NO3 poniewaz mam wysokie stezenie w kranie. Pomiar 2006-03-07 wykazał 15 ppm. Eksperyment zwiekszania dawki trwa  .
-
MaxRipper
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
100>P napisał(a):ArS napisał(a):Spróbuj dodać Mn. Ja kiedyś miałem podobne objawy na microsorium i po dodaniu Microvitu Mn objawy ustąpiły po ok. 1h 
tak szybko ustąpily objawy? a co z tymi powykręcanymi liśćmi?microsorium też jest poskręcane.
Tak. W przeciągu godziny te przestrzenie powietrzne zaczeły się ładnie zazieleniać  Może to też zależało od dawki  Dałem 1,5ml/100l wody  MaxRipper napisał(a): (zgodnie z teorią ArS'a) wystąpic antagonizmy.
Oj...za dużo powiedziane  Ja nie jestem autorem teorii antagonizmów
Nie piszemy dwóch postów pod rzad ! - Jacek Pawłowski
-

ArS
●
Mam podobne problemy.U mnie deformują się liście Hygrophili Polyspermy,i Echinodorus`ów.Skręcają się także młode liście nurzańców. Moje akwa
Akwarium 120l,4x18W,stężenie CO2 40mg/l
Woda TwO 16 TwW12 pH ok 7 NO3 5mg/l PO4 0,5mg/l
Nawożenie
PGC wg zaleceń(podmiana wody 30l tygodniowo)
PG Ferro+ 4ml codziennie
Nawóz NPK 10 1 15
Nadmiar potasu
Niedobór wapnia
Niedobór magnezu
Niedobór cynku
Niedobór molibdenu
Niedobór miedzi
Niedobór boru
W oparciu o artykuł
"Objawy niedoboru oraz nadmiaru makro- i mikroelementów"
Marcin Baranowski
Po wypisaniu wszystkich możliwych niedoborów i nadmiarów jak powyżej rozpoczęłem analize. Prawdopodobny wydał mi się nadmiar potasu który podawałem zarówno w NPK jak i w PGC.Musze zaznaczyć że nie znam ilości jaką zawiera PGC. Dodatkowo nadmiar potasu mógł wpłynąć na niedobór magnezu.Woda ma TwO 16 i jest to w całości kranówa.Wg wielu opinii stosunek Mg/Ca w wodzie kranowej wynosi 1/10.Niedobór jest więc bardzo prawdopodobny.Jeśli chodzi o wymienione mikroelementy(molibden,miedz,bor,cynk) to podaje je zarówno w PGC jak i PG Ferro zatem ich niedobór wydaje się mało prawdopodobny.
Wnioski:
Zmniejszyłem dawke potasu w NPK z 10 1 15 na 10 1 5
Zwiększyłem stężenie magnezu w wodzie
...i czekam na rezultaty.Mam nadzieje że za kilka dni będzie już coś widać.
PS Czekam na wasze spostrzeżenia 
-

Biedron9
●
- Miasto: Rogoźno Wlkp
wziąłem się panowie do roboty. Zmieniłem dawki nawozów:
Co dzień 1mg/l- NO3, 0,1mg/l- PO4, 2ml PGF+
Do podmian- 20l wody 4ml PGC i 2x2ml w tygodniu. Ciekawe co się stanie.za tydzień max 2 napisze co i jak. POZDRAWIAM
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
ArS napisał(a):Witam! Te przeźroczyste liście u microsorium są powodem niedoboru manganu. dodajesz sporo Fe, a że żelazo jest antagonistą Mn to wiele wyjaśnia  Spróbuj dodać Mn. Ja kiedyś miałem podobne objawy na microsorium i po dodaniu Microvitu Mn objawy ustąpiły po ok. 1h 
ArS, przeźroczyste liście u Microzorium są takie z powodu ich wzrostu. Zauważ że na zdjęciu pokazane są właśnie młode liście. Nie jest to więc oznaka niedoborów czegokolwiek. Takie już są kiedy są młode. Kiedyś też się nabrałem na to 
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne. 390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO. Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)
-

eretmodus
●
- Miasto: Warszawa
eretmodus napisał(a):ArS, przeźroczyste liście u Microzorium są takie z powodu ich wzrostu. Zauważ że na zdjęciu pokazane są właśnie młode liście. Nie jest to więc oznaka niedoborów czegokolwiek. Takie już są kiedy są młode. Kiedyś też się nabrałem na to 
Eretmodus z powodu jakiego wzrostu? Czym takim nadzwyczajnym się on charakteryzuje?
A co do liści to oczywiście, ze młode liscie, bo Mn to pierwiastek niemobilny. I imho te przeźroczyste liście to efekt niedoborów Mn (taka informacja była na stronie Triamonda, kiedy jeszcze były artykuły o nawożeniu). Ja dodałem Mn i objawy ustąpiły i będę się na tej teorii (nt przeźroczystych liści microsorium przy niedoborze Mn) upierał  Ty oczywiście mozesz miec swoje
.
-

ArS
●
Powiązane tematy
Może ktoś spotkał się z problemem skręconych liści poniżej stożka wzrostu (sam stożek jest zdrowy). Pacjent: ludwigia rubin red.
Parametry:
GH:9-10
KH:4
K:25-28
P:0.25
NO3:2-5
Fe:0.1
Ca:45
Mg:18
C...
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Witam.
Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki .
Nie...
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
Witam. Mam problem w ustawieniu nawożenia w akwarium 200l. 100 cm x 40 cm x 50 cm
Akwarium jest założone na ziemi ogrodowej z kulkami GT Akwarium sobie działa już od 1 miesiąca
Przyrost jest zauważaln...
Słuchajcie,
co jest przyczyną wyrastania białych (dosłownie) liści u Heterantery?
Już nie mam z nią siły... Inne rośliny rosną (w miarę) w porządku. Trochę mają nienaturalnie powykręcane liście (z...
Witam
Od jakiegoś czasu mam problem . Roślina ładnie rośnie dochodzi do tafli wody w tym momencie ucinam ją tak w połowie dł i ponownie wsadzam, w podłoże po ok 3-4 dni stożek wzrostu oraz dwa rzędy l...
Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów.
Objawy:
1. Echinodorus red diamond - liście są złożone wzdłużnie na pół, a końce wywinięte w "haczyk".
2. Pogostemon erectus i rotala Indica...
Witam
Parę słów na temat baniaczka:
Pojemność 200l brutto;
Oświetlenie 4xT5 39w (2x865 6500K, 830, grolux) - 8godzin;
Dwa filtry: HW-302 i JBL e901 (media: keramzyt, ceramika, torf i gąbki);
CO2: Butl...
Witam,
mój zbiornik ma 40 dni, więc jest to świeży zbiornik.
Zbiornik ma wymiary 40x40x40, 64l.
Podłoże: Aquael HELP Advanced Soil Plants.
Parametry wody:
pH: 7,0
KH: 6,0
NO3: 10
P: 0,25 (w wodzie, n...
|
|