Duża ilość roślin naraz. Jak zdobyć? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Duża ilość roślin naraz. Jak zdobyć?

Liczba wyświetleń: 6186·Odpowiedzi: 10
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:
Mam pytanie do forumowiczów.
Planuję obsadzić zbiornik o wymiarach dna 160x60 roślinami.
Zbiornik chcę obsadzić praktycznie w 100% roślinami typu:glosostigma,eleocharis
,didiplis,hemiantus,blyxa,rotala green,anubias,kilka mchów,mocrosorium itp.
W związku z powyższym będę potrzebował większość z tych roślin w tym samym czasie.
Czy ktoś ma doświadczenie w jaki sposób i gdzie nabyć te wszystkie rośliny równocześnie? Najchętniej nabył bym rośliny tropici w jednym miejscu.
Czy są sklepy w Warszawie lub w necie które mogły by zrealizować takie zamówienie?
Ewentualnie napiszcie czy ktoś z Was byłby w stanie sprzedać w/w gatunki we wskazanym przezemnie czasie.Napiszcie jak Wy radzicie sobie z potobnym problemem.
Planowany termin startu akwa połowa kwietnia.

otos

09 mar 2006, 13:30   (#2)  

Mam większość tych gatunków, sporo zdobyłem z wymianek, część z allegro, podzieliłbym się ale miałem restart i rośliny są zbyt mocno przetrzebione. W każdym razie sądzę, że gdybyś np. w discusie, latosie lub atollu porozmawiał, to przy takiej ilości mogliby pościągać wybrane rośliny i może spuściliby przy dużym zamówieniu z ceny.

Tommygun

Quzio Warszawa

09 mar 2006, 20:48   (#3)  

A może giełda w Broniszach ?, nie mam doświadczenia z kupowaniem tam ale czytałem gdzieś że jest stoisko z "zielskiem"

Quzio
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

09 mar 2006, 21:01   (#4)  

Wziąć udział w aukcjach SRWiA :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Zobek Gliwice

09 mar 2006, 21:39   (#5)  

Na allegro można dostać bez większych problemów większą ilość roślin. Jednym ze sprawdzonych (doświadczenie moje i moich znajomych) sprzedawców jest użytkownik "kerimj" :D

Zobek
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gliwice

MAck Warszawa

09 mar 2006, 21:46   (#6)  

Quzio napisał(a):A może giełda w Broniszach ?, nie mam doświadczenia z kupowaniem tam ale czytałem gdzieś że jest stoisko z "zielskiem"

a ta gielda funkcjonuje? wydawalo mi sie ze od ponad roku juz nie... jezeli cos sie zmienilo to daj prosze znac ;)

MAck
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

WojtekB Mińsk Mazowiecki

11 mar 2006, 01:27   (#7)  

Piotr Baszucki napisał(a):Wziąć udział w aukcjach SRWiA :)

Popieram w 100%.
Od uzytkownika "kerimj" zamówiłem rośliny raz i spokojnie mogę polecić.
160x60 to spora przestrzeń, jeśli chcesz obsadzić gęsto to będzie to kosztować sporo.
Do połowy kwietnia sporo czasu mogę zająć się dostarczeniem części roślin ale do tego potrzbne mi informacje jaka ilość którego garunku i bardzo precyzyjnie.
Chciałbym przy tej okazji wesprzeć SRWiA tak aby kolega był zadowolony i częściowo dług spłacony, zaciągnięty podczas czerpania wiedzy z portalu :D

WojtekB

Miasto: Mińsk Mazowiecki

Piotr Baszucki Nowa Ruda

11 mar 2006, 01:36   (#8)  

:)

W kazdym razie Allegro i gielda SRWiA sa dobrym zrodlem. Na Allegro po prostu zwracaj uwage na ilosc i jakos komentarzy - wiekszosc sprzedajacych to uczciwe osoby. No moze oprocz tych z tego linku:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=13945

Powodzenia w uprawie nowych roslin!
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

ArS Szczecin

11 mar 2006, 23:59   (#9)  

Zobek napisał(a):Na allegro można dostać bez większych problemów większą ilość roślin. Jednym ze sprawdzonych (doświadczenie moje i moich znajomych) sprzedawców jest użytkownik "kerimj" :D

Również polecam allegro lub jakieś giełdy organizowane przez akwarystów.
A co do uzytkownika kerimj to kupowałem ok. rok temu i np. blyxa przyszła w stanie opłakanym (z 5szt 3 od razu do kosza)! Pozostałe 4 gatunki, które kupowałem były ok.
"Nie ważne ile masz, ważne ile Ci brakuje..."
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl

ArS
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

WojtekB Mińsk Mazowiecki

12 mar 2006, 00:33   (#10)  

W tym roku KerimJ nie chciał mi wysłać blyxy ponieważ tej roslinki nie wysyła się zimą(człowiek się uczy) :wink:
Wracając do tematy startu akwarium za miesiąc, może lepiej by było wystartować akwarium na roślinach szybkorosnących. Później poznać troszkę gatunki którymi ma być zbiornik obsadzony. Następnie sprawić aby glony nie rosły i dopiero aranżacja :wink:

WojtekB

Miasto: Mińsk Mazowiecki

ArS Szczecin

13 mar 2006, 17:41   (#11)  

WojtekB napisał(a):W tym roku KerimJ nie chciał mi wysłać blyxy ponieważ tej roslinki nie wysyła się zimą(człowiek się uczy) :wink:

A to chwała mu za to ;-) Mi wysyłał właśnie zimą...

A co do obsadzenia akwa to popieram to co poleca przedmówca. Posadzić kilka roślin szybkorosnących (rogatek, paprotnica) i powoli, jak zbiornik będzie się stabilizowa- osuwac je do lamusa ;-)
"Nie ważne ile masz, ważne ile Ci brakuje..."
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl

ArS
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 184
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1837
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1650
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 948
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1539
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1634
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2510
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
PXL_20260106_123037076.jpg

Jak zachować wzniesienia ?

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5881
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ? Jakieś metody ?

Ilość bąbelków na sekunde

Lejla w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3352
Od niedawna mam swoją pierwszą butle z CO2 w 200l akwarium. Jest tam wiele wymagających roślin. Licznik bąbelków mam ustawiony na ok 6 bąbelków na sekunde bez elektrozaworu, nie ma przyduchy ,rośliny ...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1513
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Statystyki

Ten temat przegląda 741 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 741 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.