Pytanie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pytanie

Liczba wyświetleń: 2346·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

06 mar 2006, 14:07 Pytanie  (#1)  

Witam

Co radzicie wlewam wode do akwariumu i jest ona koloru mleka :D mija miesiac i nadal jest tak samo Macie jakis pomysl co to moze byc i jak pozbyc sie mleczka :D

rmj

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 mar 2006, 14:47   (#2)  

Nie widzialem na wlasne oczy wiec szczerze mowiac moze nie powinienem sie wypowiadac, ale ja osobiscie uwazam ze to inwazja pierwotniakow. Ja tez tam mam np.przy wiekszych podmianach wody ale zabarwienie znika po 3-4 dniach. Dlaczego u Ciebie tak dlugo sie utrzymuje to nie mam pojecia. Na Twoim miejscu wyprobowalbym preparat CRISTAL firmy Tropical. Koztuje moze ze 4 zl i jest naprawde skuteczny! Daje takie ladne, turkusowe zabarwienie wodzie ale znika po jakims czasie.
Pozdrawiam :)

Lance

bartek_pionki

12 mar 2006, 15:03   (#3)  

Hmmmm... ja miałem podobny problem. Ale w moim przypadku powodem był nowy żwir, którego niedostatecznie wypłukałem. Przez tydzień bawiłem się w podmiany i nic nie dawało. W końcu wyjąłem żwir, porządnie wypłukałem i jest ok.

bartek_pionki

Aleksander Zawadzkie

12 mar 2006, 18:19   (#4)  

Proponuje wstrzymac wszelkie nawożenie oraz Co2! wyłączyc oświetlenie! Zaciemnić całowicie zbiornik kocem lub ręcznikiem i mocno napowietrzać!Po okresie dwóch lub trzech dni zmętnien ie napewno ustapi! Natomiast odradzam wszelkiej chemii ! Temat przerabiałem wielokrotnie i tego typu zabiegi kończa na panewce!

Aleksander
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zawadzkie

13 mar 2006, 10:43   (#5)  

normalna inwazja pierwotniaków.

kup sobie sterylizator do usuniecia tego badziewia a pozniej uzywaj go do pilnowania czystosci biologicznej w akw.
polecam... ten
http://www.allegro.pl/item91313491_zdro ... zator.html
Pozdrawiam,

Bazyli

----------------------------------------------

Głupi mówi co wie, mądry wie co mówi! :)

bazyli
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5455
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
IMG_20251026_200544.jpg

Eleocharis parvula pytanie

Diego228 w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1830
Witam serdecznie, w ostatnim czasie na eleocharis parvuli pojawia się coraz więcej wielokomórkowców, które wyglądają w zasadzie jak osad, co pozornie zmienia kolor. Może to wyższe stadium oedogonium...
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2898
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
20211014_110203286_iOS.jpg

Matrix czy Qualdrop oto jest pytanie

DamianS w Filtracja · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 18296
Witam szanowna akwa brać! Powiem krótko, dwa lata nie miałem zbiornika i teraz przyszedł czas na założenie. Baniak 240L + Skylight L + Biomaster 600. Wypadłem trochę z tematów i chciałbym się dowiedz...

Pytanie odnosnie Hypermaxa

Essa1987 w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3749
Witam, Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3026
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1488
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Bimbrownia CO2 pytanie

Robcio12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6405
Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu? Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmies...

Unimax 500 - pytanie do posiadaczy

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7345
Ponieważ na wiosnę zamierzam kupić akwarium Aquael Glossy 100, czyli pojemność 215 l wcześniej chcę zakupić filtr kubełkowy Unimax 500. Aktualnie mam Unimax 150, który filtruje akwarium 112 l, kolega ...

Pytanie o mineralizator

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2754
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...

Statystyki

Ten temat przegląda 662 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 662 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.