TO się w głowie nie mieści - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

TO się w głowie nie mieści

Liczba wyświetleń: 7470·Odpowiedzi: 10
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
annaogrodnik

06 mar 2006, 13:56 TO się w głowie nie mieści  (#1)  

Witam wszystkich.Wczoraj przeczytałam posta ,że w sklepach akwarystycznych sprzedają rośliny doniczkowe za wodne, no i proszę poszłam dzisiaj w Bogatyni - dolnośląskie do 2 sklepów szukać Aquatestów patrzę a tam świeża dostawa roślinności a w niej CORDYLINE FRUTIKOSA ta sama co u mnie w doniczce na parapecie i SPATHIPHYLLUM -skrzydłokwiat i to na dodatek kwitnący więc o pomyłce nie może być mowy.Hoduje te kwiaty dość długo ale do głowy mi nie przyszło żeby je utopić.A może powinnam :?: :shock: :shock: :shock:

annaogrodnik

Zobek Gliwice

06 mar 2006, 20:45   (#2)  

Gdy zaczynałem zabawę z akwarystyką w jakimś bardzo mało profesjonalnym sklepie :? po namowie "bardzo dobrze poinformowanej" sprzedawczyni zakupiłem skrzydłokwiat. Pod wodą rósł jakieś 2 miesiące poczym poprostu zgnił. Wyczytałem też w niektórych książkach, że kwiaty nadwodne przy gniciu w akwarium mogą wydzielać substancje szkodliwe dla życia ryb :!: . Ogólnie nie polecam całkowitego zanużania skrzydłokwiatów i innych tego typu roślinek w wodzie :!:
:arrow: Może ktoś zna jeszcze jakieś roślinki (najlepiej opis i fotka) które są sprzedawane w sklepach akwarystycznych jako roślinki podwodne a w rzeczywistości takie nie są :?:

Zobek
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gliwice

annaogrodnik

06 mar 2006, 21:05   (#3)  

Cordylinę można obejrzeć w każdej kwiaciarni,jest charakterystyczna poprzez trójbarwne liście-- zilono-jasno zielono-z czerwonymi obwódkami,widziałam też inną roślinkę podobną do yukki z tym że moja yukka ma żółtawe obwódki atamta miała białe,ale daję głowę że to coś z yukk.Mało tego sprzedawca jest gotów zagryść i nie da sobie przetłumaczyć,że wtopił pieniądze i mniej znających się akwarystów naraża i naciąga. :x :x :x

annaogrodnik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

06 mar 2006, 22:22   (#4)  

Na pewno sprzedaje sie fitonie, dracene sandersa, chlorophytum (zielistke), ficus pumila

elfir

15 mar 2006, 22:11 cierpliwości  (#5)  

jak przeczytałem wasze posty w moim slkepie akwa.też wylądowały takie rośliny, sprzedawca nie chciał podać żródła zakupu ,okazja,
dla ciekawochy kupiłem "skrzydłokwiat" piękny jak doniczkowy w stadium kwitnienia
zainstalowałem w akwa. po dwóch tygodniach wygubił liście napowietrne i w chwili obecnej zaczyna wypuszczać liście podwodne, narazie tylko dwa ,dalej zobaczymy.
O dalszym rozwoju rośliny lub też jej braku powiadomie na forum

kylo

bartek_pionki

16 mar 2006, 19:28   (#6)  

Czytając Wasze posty przypomniała mi sie historia kompletnie niekompetentnego sprzedawcy.
A to jaką historie opowiedziałe mi kolega. Pojechał do renomowanego sklepu akwarystycznego w Radomiu i spytał czy mają chelat KH2PO4. Sprzedawca nie wiedział co to jest. Jak mu powiedział, że to taka sól to sprzedawca na to, że sklep przystosowany jest do akwarystyki słodkowodnej i nie mają soli :D
Dobrze by było jakby sprzedawcy mieli choć trochę pojęcia o akwarystyce :) Ale to tylko słodkie marzenia.

bartek_pionki

Bartek Oleśnica

16 mar 2006, 19:32   (#7)  

bartek_pionki napisał(a):Czytając Wasze posty przypomniała mi sie historia kompletnie niekompetentnego sprzedawcy.
A to jaką historie opowiedziałe mi kolega. Pojechał do renomowanego sklepu akwarystycznego w Radomiu i spytał czy mają chelat KH2PO4. Sprzedawca nie wiedział co to jest. Jak mu powiedział, że to taka sól to sprzedawca na to, że sklep przystosowany jest do akwarystyki słodkowodnej i nie mają soli :D
Dobrze by było jakby sprzedawcy mieli choć trochę pojęcia o akwarystyce :) Ale to tylko słodkie marzenia.

Koledze też wiele brakuje. KH2PO4 sie nie chelatuje.

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

D4ni3l Gdańsk

28 mar 2006, 19:10 Skrzydłokwiat  (#8)  

Mi też wcisneli skrzydłokwiata w akwarystycznym. Mam go jakis miesiac i jak narazie trzyma sie jakos, chociaz na listkach pojawiaja sie male dziurki. Kto poleci mi jakies podwodne roslinki, ktore zyja w wodzie i nie wiedna? Bede wdzieczny. Pozdrawiam!
-D4ni3l-

D4ni3l
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Gdańsk

annaogrodnik

29 mar 2006, 14:12 TO się w głowie nie mieści  (#9)  

Witam, na tej stronie masz dużą bazę roślin, ale skoro podoał ci się skrzydłokwiat,to podobną roślinką całkowicie wodną jest żabienica i to nadodatek są odmiany zielone i czerwone,z najbardziej dostępnych masz cabomby,moczarki i ludwigię,a o innych najlepiej poczytać bo nie wszystko co kupisz to utrzymasz.Pozdrawiam Anna

annaogrodnik

D4ni3l Gdańsk

04 cze 2006, 13:21   (#10)  

Kupilem niedawno Zabienice ocelotowata [Echinodorus "Ozelot"] ladna, zielono-brazowo-bordowa roslinka ;) skrzydlokwiat zwiedl :) Teraz kupuje same WODNE roslinki :)
-D4ni3l-

D4ni3l

Miasto: Gdańsk

taochi Kraków-Złocień

04 cze 2006, 16:26   (#11)  

Według mnie odpowiednikiem skrzydłokwiata jest anubias.Niektóre gatunki bardzo go przypominają ,co ważne kwitnie pod wodą i ma prawie identyczne kwiaty.

taochi

Miasto: Kraków-Złocień

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3681
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2062
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...
IMG_20250805_143746.jpg

Co się dzieje z bojownikiem...?

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5854
Witam wszystkich, od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
1.jpg

Świeży zbiornik - rośliny się rozpuszczają

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 25762
Witajcie Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji. Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1776
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1289
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2436
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16034
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Co jest nie tak?

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6271
Witam Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...

Zebry zrobiły się płochliwe

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4815
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie, Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...

Statystyki

Ten temat przegląda 384 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 384 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.