|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
akwa 240l mala obsada ryb, 0.85W/l netto swiatla, PO4- 0.5, NO3- 5 pH-7.2, kH-7, gH-10
podaje roslineX codziennie 1ml, oddzielnie KH2PO4 i KNO3
czy musze dodawac jeszcze K2SO4 ( roslinki nie rosna ale bardzo bombelkuja, glony) ?
-
marlee@
●
KH2PO4 i KNO3 nie zawierają wystarczającej ilości K. Radzebyś użył siarczanu potasu, zwłaszcza że czegoś (pewnie jest to potas) barkuje.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Witam
Moim zdaniem i nie tylko K starcza w zupelnosci z KNO3 jest go o wiele wiecej niz samego N wiec przy duzych dawkach KNO3 potrafi sie nawet kumulowac , ale jak to z K ogolnie czeski film
Pozdrowka
Tyman
-

Tyman
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tyman napisał(a):Witam Moim zdaniem i nie tylko K starcza w zupelnosci z KNO3 jest go o wiele wiecej niz samego N wiec przy duzych dawkach KNO3 potrafi sie nawet kumulowac , ale jak to z K ogolnie czeski film Pozdrowka Tyman
Należalo by wziąć pod uwagę również pokarm dla ryb, który zmienia te proporcje.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Witam!
Podzielam opinię Tymana, przy podawaniu KNO3 lub/i KH2PO4 oraz nawozu zawierającego potas nie powinien wystąpić niedobór tego pierwiastka.
Trzeba również pamiętać, że podając K2SO4 wprowadzamy siarczany a te mogą, przy wysokich stężeniach, negatywnie wpływać na kondycję roślin.
Pozdrawiam!
-
Bąku
●
- Ranga: Początkujący
Dla azotolubnych roślin np hemianthus i niektórych nielubiących potasu roślin, K wystarczy z KNO3 i KH2PO4. Dla większości roślin, zwłaszcza przy niesterylnie czystym akwarium i małej zawartości w wodzie potasu będzie brakować. Zamiast siarczanu potasu polecam KHCO3. Stosowany przez wielu dobrych akwarystów na świecie. Uważam, że stosowanie KHCO3 jest lepszym rozwiązaniem niż stosowanie NaHCO3 i siarczanu potasu.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Witam!
Zgadzam się, że podawanie K jest konieczne w akwariach roślinnych. Uważam jednak, że wprowadzenie tego pierwiastka z trzech źródeł: KNO3, KH2PO4 i dobrze zbilansowanego nawozu może być wystarczające. Istotą jest określenie sumy potasu dodawanego do zbiornika oraz wyciąganie wniosków z obserwacji roślin. Powinno się również uwzględnić fakt, iż bardzo ważne są proporcje pierwiastków, dodając do wody tylko jeden pierwiastek możemy zaburzyć proporcje, co może nie najlepiej wpłynąć na kondycję niektórych roślin.
Sam kiedyś stosowałem roztwór KHCO3, aby podnieść poziom potasu oraz kH. Po zaprzestaniu preparowania własnej soli (brak czasu) do wody RO i przejściu na PGP nie dodaję dodatkowo potasu i nie narzekam na kondycję (po zwiększeniu udziału wapnia w wodzie) oraz przyrosty roślin. Zdaję sobie sprawę, że stosując PGP nie mam możliwości określenia ilości podawanych makro- i mikroelementów ani stosunków między poszczególnymi związkami oraz że woda po uzdatnieniu HM może już zawierać wystarczającą ilość potasu. Nie można jednak a priori wykluczyć, że woda stosowana przez marlee@ również zawiera co najmniej „średnie” ilości potasu.
Nie wykluczam zatem możliwości wystąpienia niedoborów i konieczności dodawania potasu. Najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie zastosowanie się do wskazówek Marcina Baranowskiego, podawanie pierwiastka przez określony czas i obserwacja roślin przy niezmienionych pozostałych elementach nawożenia.
Pozdrawiam!
-
Bąku
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
Witam
Mam świeżo co założony po restarcie zbiornik. Dzisiaj ma on dokładnie tydzień. Mam pytanie. Czy powinienem albo bardziej czy moge już podmienić 25% wody czy poczekać aż całkowicie dojrzeje? Nie...
|
|