Doradźcie-pomóżcie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Doradźcie-pomóżcie

Liczba wyświetleń: 3833·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
annaogrodnik

05 mar 2006, 09:38 Doradźcie-pomóżcie  (#1)  

Sory za tak długi wywód,ale muszę to naświetlić,a mianowicie----w latach80 mieliśmy z mężem w domu ponad 1000(tysiąc)litrów wody w 4 zbiornikach.Żadnych testerów,zwykłe żarówki,świetlówki pod koniec lat 80 dorobiliśmy się aqua relle . Rośliny rosły wiadrami to najlepsze określenia-lotosy kwitły bez problemów,wszystkie czerwone gatunki roślin były jeszcze czerwieńsze :!: Miesiąc temu powróciliśmy do naszego hobby i sukcesy są :? mizerne.Ja w 112l 2x18- założyłam od przodu aqua relle /flore glo- pozbyłam się brąz owego nalotu na roślinach,wspaniale rośnie cabomba,ale tylko zielona-czerwona stoi jak zaklęta reszta roślin ma żywy zielony kolor.Dorobiłam się zielinych glonów na szybach. Mąż w 240l 2x30 zamontował 2x aqua glo , żeby palety i neony ładnie wyglądały,stracił 1/3 roślin , reszta pokryła się brązowym nalotem.Wywłucznik rdzawy i czerwona cabomba rosną super reszta :? .Obudowy mamy orginalne z WROMAKU,nie bardzo jest jak przerobić,świetlówki zbyt drogie na prowadzenie testów która z którą :?: Doradźcie coś z autopsji najbardziej nam zależy na kolorze ryb,ale bez ładnych roślin to i tak lipa :roll:

annaogrodnik

05 mar 2006, 10:17 doradzcie pomóżcie  (#2)  

Witam ,może błache pytanie skoro z akwariami mieliście do czynienia i z tego co podajecie problemów być nie powinno.Czy start zbiornika nastąpił prawidłowo?

bogusz

annaogrodnik

05 mar 2006, 10:43   (#3)  

To znaczy :oops:

annaogrodnik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
    Bartek Oleśnica

05 mar 2006, 11:05   (#4)  

Eeee.... To proste. Oprócz aquarelle stosujecie inne świetlówki specjalistyczne. Mają one dobre widmo, ale co z tego jak eminują za mało lumenów. Przydało by się zamontować dodatkowo świetlówki typu daylight, takie które stosuje się do oświetlenia pomieszczeń.

Ta czerwona cabomba to zapewne furcata. Ona potrzebuje dużo światła.
    Obrazek

Bartek
    Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

annaogrodnik

05 mar 2006, 13:42   (#5)  

Jeżeli chodzi ci o takie zwykłe świetlówki ,które były orginalnie w obudowie,to mieliśmy na początku takie połączenie aquarelle+zwykła,a drugim aquaglo + zwykła nic dobrego tylko w pokoju jasno :wink:

annaogrodnik

Bartek Oleśnica

05 mar 2006, 17:44   (#6)  

Zwiększyć ilośc świetlówek poprzez dołączenie typu daylight, do tego co już jest.
    Za jasno tylko w pokoju? Nie ma pokryw, odblasku?
    Obrazek

Bartek
    Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

annaogrodnik

05 mar 2006, 18:01   (#7)  

NO właśnie mam wromak i nie bardzo jest jak przerobić.

annaogrodnik

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Zrzut ekranu 2021-04-21 o 21.00.03.png

Przegrywam walkę z glonami, pomóżcie.

Kasia w Glony · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 13317
    Start : grudzień 2020 Wymiary akwarium : 120x50x50 - 300L Oświetlenie : Power Led 1W Bridgelux Dual - w sumie 120W - teraz świecę na 50% przez 8 h 24 x White Full Spectrum, 24 x Royal Blue, 24 x 65...
    20160302_192430_resized.jpg

Pomóżcie w walce z glonami.

Emet Brown w Glony · Odpowiedzi: 43 · Wyświetlenia: 14242
    Cześć! Ostatniego czasu mam problem z takim glonami ... z tego co czytałem to zielenice... obsiadają mi regularnie szyby i wolno rosnące rośliny w mojej bańce: 110L (netto) - 128 brutto Oświetlenie 4...
    YouTube

Doradźcie jakieś oświetlenie LED

akwafun w Oświetlenie · Odpowiedzi: 95 · Wyświetlenia: 10816
    Witajcie, przymierzam się do wymiany oświetlenia w akwarium. Obecnie posiadam belkę 2 x 24W, w którą dodatkowo wkleiłem pasek LED po środku. Światła niby trochę jest ale jako że za jakiś czas pewnie w...

Pomóżcie zlokalizować co to jest

Przemoooo w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4990
    Dziś zaobserwowałem to w akwarium. Nie wiem co to nigdy tego nie widziałem. Co z tym zrobić?

Prosze pomozcie - filtr do 190l

zielistka w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2257
    Witam, Krótko i zwiezle - jaki filtr kubełek do 1000zl polecacie do 190l akwarium ?? wysokosc 60cm, mają byc głownie rośliny. Żeby nie ciekł, służył bezawaryjnie i był cichutki (akwa w salonie). I ...

Pomóżcie ogarnąć ten baniak[emoji19][emoji25] (Początkujący)

ppnn535 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1860
    Akwarium 52.5l Lampa 2x24W(T5), (biała + fullspectrum) Czas świecenia 10h Podłoże na bazie ziemi ogrodowej Akwarium ma 1.5 miesiąca Filtracja: Midikani 800 Woda: kranówka Parametry akwarium: PO4 - 0....

Doradzcie jakie roślinki

mokudzin w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1523
    Witam mam specyficzny baniak( panoramiczny ) 130 cm szerokości, 48 wysokości i 10 głębokości. Potrzebuje zagospodarować prawy róg. Obecnie w baniaku mam: -Saggitaria Subulata -Nurzaniec( ale pada prze...

Pomóżcie jak zabezpieczyc filtr

mateu52 w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4739
    witam, posiadam 28litrow akwarium do narybku ale zauważyłem że narybek w miarę gęsto mi znika, na piasku nie widzę nic żeby leżało, i dzisiaj wyciągnąłem gąbkę z filtra a tam patrze masa narybku już n...

pomozcie panowie z weipro 2010

butcherox w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1341
    Mam wielka prosbe do kolegow ktorzy sa posiadaczami kontrolera ph weipro 2010 dostalem ten komputerek w spadku razem z akwarium jednak sam wlasciciel nie uzywal tego i obdarowal mnie bez instrukcji cz...

Pomóżcie z okrzemkami

Adamowik w Glony · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6432
    Witajcie. Mam wielką prośbe, a mianowicie co zrobić żeby wygrać z okrzemkami ? W internecie ten temat jest bardzo często podejmowany, ale ja nadal nie wiem co będzie najskuteczniejsze w moim przypadku...

Statystyki

Ten temat przegląda 340 użytkowników w tym 0 zalogowanych
    Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
     •  Liczba postów: 570984
     •  Liczba wątków: 48800
     •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 340 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
    Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
    Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.