Słowniczek pojęć akwarystyki roślinnej - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Słowniczek pojęć akwarystyki roślinnej

Liczba wyświetleń: 9705·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. A może na forum ogólnym przyda się coś w rodzaju "słownika" dla tych którzy dopiero przybyli na forum i nie wiedzą co oznacza dane słowo, skrót? chodzi mi o słownik w którym by każdy mógł wpisywać jakieś skróty ( + opis) których używamy? Taki słownik mógłby być przyklejony na forum ogólnym. Pozdrawiam
------------------x------------------x------------------x------------------x------------------
0-9
860 - świetlówka "cywilna" firmy np. Phillips, doskonała do zastosowania akwa, Ra 80 (Wskaźnik oddawania barw, dobry), temp. 6000K (Barwa biała -światło dzienne),
865 - świetlówka "cywilna" firmy np. Phillips, doskonała do zastosowania akwa, Ra 80 (Wskaźnik oddawania barw, dobry), temp. 6500K(Barwa biała -światło dzienne),
960 - świetlówka "cywilna" firmy np. Phillips, doskonała do zastosowania akwa, Ra 90 (Wskaźnik oddawania barw, dobry), temp. 6000K(Barwa biała -światło dzienne),
965 - świetlówka "cywilna" firmy np. Phillips, doskonała do zastosowania akwa, Ra 90 (Wskaźnik oddawania barw, dobry), temp. 6500K(Barwa biała -światło dzienne),
-A-
AFAIK As Far As I Know - o ile wiem
-B-
Baniak- akwarium;
Bimbrownia- czyli generator drożdżowy: Gaz CO2 produkowany jest w wyniku fermentacji cukru przez drożdże (domowy sposób na produkcje gazu CO2);
BTW By The Way - a tak przy okazji
-C-
Chelat, chelator - związki chemiczne, których zadaniem jest zabezpieczenie niektórych pierwiastków śladowych przed nadmiernie szybkim wiązaniem się z innymi substancjami występującymi w akwarium np. chelat żelaza, chelat cynku;
-D-
Duży Heniek - Hemianthus micranthemoides
Dyfuzor- urządzenie służące do rozpuszczania CO2 w wodzie (ślimak- np. JBL Vario, drabinka, kostka lipowa itp.);
Dzwon - pojemnik w akwarium, gdzie wtłaczany jest CO2, który dyfunduje poprzez powierzchnię styczności z wodą. Podawanie CO2 przez dzwon jest zazwyczaj mało efektywne
-E-
EOT End Of Thread - koniec wątku, czyli więcej się nie wypowiadam
-G-
Glosia-Glossostigma elatinoides
-I-
IMHO In My Humble Opinion - moim skromnym zdaniem
IMO In My Opinion - moim zdaniem
IMVHO In My Very Humble Opinion - moim bardzo skromnym zdaniem
-K-
Kaskada- filtr akwariowy zewnętrzny wieszany na bocznej lub tylnej szybie akwarium.
Kosiarka - Crossocheilus siamensis, j.w.,
Kubeł, kubełek- filtr akwariowy zewnętrzny stawiany obok albo pod akwarium;
-L-
LOL Laugh Out Loudly - wybucham śmiechem
-M-
Mały Heniek - Hemianthus callitrichoides
-N-
NPK - nawóz makroelementowy składający sie z N - azotu np. w formie KNO3, P - fosforu i K ? potasu
-O-
Otosek - Otocinclus affinis, rybka glonożerna,
-P-
PGC - Planta Gainer Classic, nawóz stosowany do wody wodociągowej
PGFerro+ - Planta Gainer Ferro+ nawóz mikroelementowy z żelazem firmy AquaArt;
PG Macro - Planta Gainer Macro - nawóz makroelementowy firmy AquaArt;
PMDD - nawóz mikroelementowy, http://www.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/pmdd/
Prefiltr- gąbka umieszczona na rurce wlotowej do filtra kubełkowego (myta co 24-48h pod kranem);
-R-
RO (filtr) - filtr odwróconej osmozy, oczyszczający wodę z wszystkich niepożądanych pierwiastków i drobnoustrojów
ROTFL Rolling On The Floor Laughing - tarzam się po podłodze ze śmiechu
-T-
TMG - Tropica Master Grow, nawóz mikroelementowy firmy Tropica, przepis podrabianego nawozu - http://www.roslinyakwariowe.pl/art.php?go=52
TWO- twardość wody ogólna, najczęściej w stopniach niemieckich ?n mierzona za pomocą testów;
TWW- twardość wody węglanowa, najczęściej w stopniach niemieckich ?n mierzona za pomocą testów;
-Z-
Zebra - ślimak, pełni funkcję dekoracyjną jak i exterminuje glony http://www.gastropods.com/2/Shell_8672.html

------------------x------------------x------------------x------------------x------------------
MaxRipper; MAck; 100>P; ArS; MiSiOr; Qrdss; - zebrał Diki
Ostatnio edytowano 04 mar 2006, 19:39 przez 100>P Piotr Stochmal, łącznie edytowano 1 raz

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

31 maja 2006, 12:16   (#2)  

Symfonia złota- nawóz dla roślin http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... .php?t=490

100>P Piotr Stochmal

Miasto: Lipno

08 cze 2007, 21:51   (#3)  

Można również stworzyć słownik "ksywek roślin" :) Mamy już np.:
Glossostigma - "glosia"
Hemianthus - "heniek", "henio"
Umbrosum - "ubek"

Ktoś ma nowe propozycje ? :)

Gość

Piotr Baszucki Nowa Ruda

09 cze 2007, 10:37   (#4)  

hetera - Heteranthera zosterifolioa
arcuata - Ludwigia arcuata
floran - podłoże dla roślin firmy MHK
lagarosyfon, syfon - Lagarosiphon madagaskaris
kubeł - zewnętrzny filtr kanistrony
trawka - najczęściej Eleocharis acicularis lub Echinodorus tenellus
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

romanbyd Tryszczyn

24 cze 2007, 19:41 Słowniczek...  (#5)  

Witam!
Napotkałem określenie DOC.
Cóż znaczy

romanbyd

Miasto: Tryszczyn

24 cze 2007, 20:58   (#6)  

Dissolved Organic Carbon - rozpuszczona materia organiczna
DarekO

DarekO
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

porownanie-yokuchi-powder.jpg

Yokuchi - nowa marka w świecie akwarystyki roślinnej

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 74 · Wyświetlenia: 56420
yokuchi-2.jpg Na polskim rynku pojawiła się nowa marka z produktami dedykowanymi do akwarystyki roślinnej. Znajdziemy wśrod nich podłoże aktywne, substat, nawozy oraz mineralizatory RO... Czytaj w...
IMG_0289.JPG

IKEA - patenty do wykorzystania w akwarystyce roślinnej

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 41305
ikea-pomysly.jpg Zapraszam do podzielenia się patentami z IKEA, które można wykorzystać w akwarystyce roślinnej. Powyżej pomysł forumowicza Zmoka na wykorzystanie uchwytów na nawozy na drzwiach sza...
20220114_183451.jpg

Powrót do akwarystyki opti 96l 60x40x40

Damian92 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8406
Witam kolegów akwarystów i Administracje RA po 12 letniej nie obecność wracam do Akwarystyki i mam parę pytań odnośnie nowego sprzętu. I tak najpierw zacznę posiadam akwarium opti white 60x40x40 96l...

Powrót do akwarystyki po 13 latach zajawka na krewetki

bimerjz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2601
Witam Przygodę z akwarystyką zakończyłem po powodzi w 2010 roku miałem dość wody :x Do powrotu namówił mnie mój wnuk 4 letni, zamarzyły mu się rybki miałem stare małe akwarium 30*30*35 które doczyś...

Akwarium 128l - powrót do akwarystyki, pytania i wątpliwości

mic_w w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6301
Witam serdecznie! Po dokładnie 20 latach (ot taki jubileusz 😊) przerwy chciałbym wrócić do akwarystyki. Tyle się zmieniło przez ten czas, że proszę o kilka porad związanych ze sprzętem i podłożem. W...

Dobór obsady do kostki roślinnej 60L

arkosw w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3813
Witam. Od 2 tygodni prowadzę akwarium. Kostka 40x40x40 ok. 60L Zaczynam powoli planować obsade :) Na pewno krewetki bo to z myślą o nich zakładalem baniak , marzyly mi się Caridinal z sulawesi, ale ...

Oświetlenie do roślinnej kostki 30l

mateusz szkiruć w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1882
Witam wszystkich szanownych użytkowników. Stoję przed wyborem oświetlenia do kostki 30l z bardziej wymagającymi roślinami,podłożem aktywnym i co2. Mój wybór padł na chihiros wrgb slim 30cm,Niestety do...

063l - Powrót do akwarystyki - Magister85

Magister85 w Akwaria · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7743
Witam Po kilku latach przerwy wróciłem do akwarystyki, niestety z małym baniakiem bo tylko 60x30x35 wcześniej zawsze miałem 112l, ale bez przedłużania: Krótki opis sprzętu i co mam: - akwarium 60x30...

Zakładanie małej kostki roślinnej

Sebastian_C w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4986
Dobry wieczór, Chciałbym założyć małą kostkę 25x25x30 (18.75L) z roślinami takimi jak: • Hemianthus callitrichoides Cuba, • Eleocharis parvula, • Rotala nanjenshan. Kupiłem następujące elementy:...

Powrót do akwarystyki po wielu latach

magicarp w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2702
Cześć, Małżonka zażyczyła sobie zwierzaka w wynajmowanej kawalerce, a że odpadają wszystkie z łapami, to padł pomysł, że wrócę do akwarystyki. Myślę nad 30-40L - mam 2 połączone regały z ikei 27x60...

Statystyki

Ten temat przegląda 439 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 439 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.