Lotos czerwony problemy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Lotos czerwony problemy

Liczba wyświetleń: 3881·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
dylus grudziądz

01 mar 2006, 17:37 Lotos czerwony problemy  (#1)  

Kupiłem lotosa czerwonego w cebuli wsadziłem w podłoże i zaczął rosnąć .Po pewnym czasie jednak listki robią się przeźroczyste jak pergamin i marnieją .Co może być przyczyną takiego zachowania.Akwarium 140l oświetlenie 5x18w ,nawóz Aquaflora zooleka +ferro aktiv+ ostatnio tabletka pod korzeń ,co2 bimbrownia.

dylus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: grudziądz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kalia Warszawa

02 mar 2006, 12:40   (#2)  

Moga to byc niedobory makro. Ile masz azotu i fosforu w akwa?
Anita

kalia
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

dylus grudziądz

03 mar 2006, 09:00   (#3)  

kalia napisał(a):Moga to byc niedobory makro. Ile masz azotu i fosforu w akwa?

Nie wiem nie mierzyłem .Ale podaję Hagena Plant gro NPK.Zawiera on Azot,Fosfor i Potas.

dylus

krzysztofjj

04 mar 2006, 22:08   (#4)  

no tak ale ile podajesz tego NPK ...? moze masz prostu za małe stezenie w akwarium NO3 optymalny poziom to 5-10 mg/l wiec pozostaje kupienie testu na NO3 polecam zoolek tani i dobry

natomiast PO4 cyli fosfor 0,5 -1 mg/l chociaz niektórzy utrzymuja wieksze stezenie i nie ma glonów

krzysztofjj

dylus grudziądz

05 mar 2006, 15:03   (#5)  

krzysztofjj napisał(a):no tak ale ile podajesz tego NPK ...? moze masz prostu za małe stezenie w akwarium NO3 optymalny poziom to 5-10 mg/l wiec pozostaje kupienie testu na NO3 polecam zoolek tani i dobry

natomiast PO4 cyli fosfor 0,5 -1 mg/l chociaz niektórzy utrzymuja wieksze stezenie i nie ma glonów

Dodawałem w/g zaleceń na opakowaniu.Jednak zaliczyłem totalny wysyp glonów.Zrobiłem restart i narazie glony zanikają .Do filtra wsypałem zeolit na zbicie no3.

dylus

krzysztofjj

05 mar 2006, 18:47   (#6)  

no tak zbijasz No3 ale nawet nie wiedzac ile go masz w akwarium ..? test NO3 kup go koniecznie. jesli zbijesz NO3 do zera to znowu tez grozi ci wysyp glonów bo fosforany moga iść do góry..wiec to twoja walka z glonami moze sie nie udać.

dodaja NPK nie wziełes pod uwage ze ryby tez produkuja NO3 tylko ile..? test znowu potrzebny

Pozdrawiam i zycze zwyciestwa w walce z glonami :D

krzysztofjj

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

10644214_832403940127924_66628989455978665_o.jpg

Sposoby na krótki Lotos Tygrysi

gabriel w Sprzątanie · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 36866
Witam, Mam pytanie do posiadaczy lotosa tygrysiego. Mam tą roślinę od dwóch lat i naturalnie dąży ona do wypuszczenia liści pływających a później kwiatów. W wysokim akwarium nie wygląda to najlepiej...
20241029_174515.jpg

Problemy obumierającymi roślinami.

Zevhitus w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3111
Witam, Od 6 miesięcy mam drugie akwarium. Na samym początku wszystko było pięknie, rośliny rosły jak rakieta, silne, zdrowe i kompletnie bez glonów. Od jakiegoś czasu rośliny przestały rosnąć, zaczęł...
22;24.jpg

Lotos tygrysi zakwitł

ramiras w Sprzątanie · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 31161
Od paru dni obserwuję wzrost łodyżki z pąkiem mojego lotosa. Wczoraj przebił tafle wody, a dziś..... no własnie, zobaczcie sami. Warto było czekać :D
IMG_4146.JPG

Pylenie na szybie, kamieniach i piasku - ogólne problemy

Ciechan w Glony · Odpowiedzi: 94 · Wyświetlenia: 40489
Cześć. Od pewnego czasu mam problem z pyleniem szyb ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Obecnie podaję (dawki tygodniowe, dzielone na 7 dni) 20mg NO3, 1mg PO4, K 25mg przy podmianie i korekta raz na ok ...
1.jpg

Problemy z nawożeniem

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2801
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
helferi.jpeg

Mieczyk czerwony - Xiphophorus hellerii

roslinyakwariowe.pl w Baza zwierząt · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2318
helferi.jpeg Pochodzenie: Ameryka Środkowa (Meksyk, Gwatemala, Honduras). Środowisko: W naturze zamieszkuje mniejsze rzeki i strumienie. Akwarium powinno być bogate w roślinność... Czytaj więcej »...
21-50422.jpeg

Neon czerwony - Paracheirodon axelrodi

roslinyakwariowe.pl w Baza zwierząt · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3966
21-50422.jpeg Pochodzenie: Ameryka Południowa (Wenezuela, Brazylia, Kolumbia). Środowisko: W naturze zamieszkuje wolno płynące rzeki, rozlewiska i dorzecza, gęsto porośnięte... Czytaj więcej: https...

Pogestemon erectus wasze doświadczenie - problemy.

Dejv95 w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3273
Cześć pytanie do osób które próbowały albo posiadają pogestemon erectus. Dwa razy robiłem podejście do tej rośliny. Koszyk nie in vitro. Za każdym razem igiełki odpadają i roślina się rozpuszcza i umi...

Lotos tygrysi

dandez w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1016
Witam Serdecznie mam pytanie odnośnie lotosu tygrysiego czerwonego, który rzekomo rośnie z bulwy. Dostałem w bulwie z jednym listkiem, wsadziłem i po 10 dniach wyszło 2 kolejne listki ale bulwe gdzieś...

Rośliny stanęły problemy z nawożeniem

Domineo w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2556
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...

Statystyki

Ten temat przegląda 398 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 396 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.