Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Kupiłem lotosa czerwonego w cebuli wsadziłem w podłoże i zaczął rosnąć .Po pewnym czasie jednak listki robią się przeźroczyste jak pergamin i marnieją .Co może być przyczyną takiego zachowania.Akwarium 140l oświetlenie 5x18w ,nawóz Aquaflora zooleka +ferro aktiv+ ostatnio tabletka pod korzeń ,co2 bimbrownia.
-

dylus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: grudziądz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moga to byc niedobory makro. Ile masz azotu i fosforu w akwa?
Anita
-

kalia
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
kalia napisał(a):Moga to byc niedobory makro. Ile masz azotu i fosforu w akwa?
Nie wiem nie mierzyłem .Ale podaję Hagena Plant gro NPK.Zawiera on Azot,Fosfor i Potas.
-

dylus
●
no tak ale ile podajesz tego NPK ...? moze masz prostu za małe stezenie w akwarium NO3 optymalny poziom to 5-10 mg/l wiec pozostaje kupienie testu na NO3 polecam zoolek tani i dobry
natomiast PO4 cyli fosfor 0,5 -1 mg/l chociaz niektórzy utrzymuja wieksze stezenie i nie ma glonów
-
krzysztofjj
●
krzysztofjj napisał(a):no tak ale ile podajesz tego NPK ...? moze masz prostu za małe stezenie w akwarium NO3 optymalny poziom to 5-10 mg/l wiec pozostaje kupienie testu na NO3 polecam zoolek tani i dobry
natomiast PO4 cyli fosfor 0,5 -1 mg/l chociaz niektórzy utrzymuja wieksze stezenie i nie ma glonów
Dodawałem w/g zaleceń na opakowaniu.Jednak zaliczyłem totalny wysyp glonów.Zrobiłem restart i narazie glony zanikają .Do filtra wsypałem zeolit na zbicie no3.
-

dylus
●
no tak zbijasz No3 ale nawet nie wiedzac ile go masz w akwarium ..? test NO3 kup go koniecznie. jesli zbijesz NO3 do zera to znowu tez grozi ci wysyp glonów bo fosforany moga iść do góry..wiec to twoja walka z glonami moze sie nie udać.
dodaja NPK nie wziełes pod uwage ze ryby tez produkuja NO3 tylko ile..? test znowu potrzebny
Pozdrawiam i zycze zwyciestwa w walce z glonami 
-
krzysztofjj
●
Powiązane tematy
Witam,
Mam pytanie do posiadaczy lotosa tygrysiego.
Mam tą roślinę od dwóch lat i naturalnie dąży ona do wypuszczenia liści pływających a później kwiatów. W wysokim akwarium nie wygląda to najlepiej...
Witam,
Od 6 miesięcy mam drugie akwarium. Na samym początku wszystko było pięknie, rośliny rosły jak rakieta, silne, zdrowe i kompletnie bez glonów.
Od jakiegoś czasu rośliny przestały rosnąć, zaczęł...
Od paru dni obserwuję wzrost łodyżki z pąkiem mojego lotosa. Wczoraj przebił tafle wody, a dziś.....
no własnie, zobaczcie sami.
Warto było czekać :D
Cześć. Od pewnego czasu mam problem z pyleniem szyb ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Obecnie podaję (dawki tygodniowe, dzielone na 7 dni) 20mg NO3, 1mg PO4, K 25mg przy podmianie i korekta raz na ok ...
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
helferi.jpeg
Pochodzenie: Ameryka Środkowa (Meksyk, Gwatemala, Honduras). Środowisko: W naturze zamieszkuje mniejsze rzeki i strumienie. Akwarium powinno być bogate w roślinność... Czytaj więcej »...
21-50422.jpeg
Pochodzenie: Ameryka Południowa (Wenezuela, Brazylia, Kolumbia). Środowisko: W naturze zamieszkuje wolno płynące rzeki, rozlewiska i dorzecza, gęsto porośnięte...
Czytaj więcej: https...
Cześć pytanie do osób które próbowały albo posiadają pogestemon erectus. Dwa razy robiłem podejście do tej rośliny. Koszyk nie in vitro. Za każdym razem igiełki odpadają i roślina się rozpuszcza i umi...
Witam Serdecznie mam pytanie odnośnie lotosu tygrysiego czerwonego, który rzekomo rośnie z bulwy.
Dostałem w bulwie z jednym listkiem, wsadziłem i po 10 dniach wyszło 2 kolejne listki ale bulwe gdzieś...
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
|
|