Żółte plamki na amazonkach??
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Czy ktos moglby powiedziec mi czemu na moich amazonkach robia sie żółte palmki(widac je tylko na starszych lisciach. No i moje kabomby maja żółte listki w dolnej czesci lodygi. Nowe odrosty sa zielone. Prosze o pomoc. Dzieki.
-
sa20
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Suwałki
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
Chodzi mi o plamki na lisciach. Mam 112 litrowe akwarium. Oswietlenie nie za bogate bo tylko 2*20W. Co2 z butli(2-3 babelki na sekunde, rozpuszczam dyfuzorem z lipy i babelki rozpuszczaja sie zanim dotra na powierzchnie). Nawoz z allegro do rozrobienia z woda destylowana. Podaje okolo 6ml dziennie. Nie mam jak sprawdzic ph wody i stezenia co2 w wodzie. Podmiana wody co tydzien okolo 15 litrow. Temperatura w akwa 24. Rośliny rosna w miare szybko. Nie ma zachamowania w ich rozroscie.
-
sa20
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Suwałki
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ciężko powiedzieć ale wydaje mi się że to może być niedobór potasu albo magnezu.W przypadku potasu- starsze liście żółkną i opadają, drobne ciemne martwiczne plamki, nie ma zielonego otoczenia żyłek jak w Mg, żółknięcie od brzegów ale też zachamowanie wzrostu. W przypadku Mg- żółknięcie liści od krawędzi a centrum pozostaje zielone, brzegi mogą być białe nie ma zachamowania wzrostu.
Mogą to być lekkie niedobory K i Mg.pozdrawiam
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Powiązane tematy
Akwarium 250l
Chihiros LED WRGB II PRO 120 138W 120 aktualnie ustawione na 70v(połowa mocy)
Żwirek do akwarium grafitowo czarny 2-3mm / butla co2 24/7 (5l)
Filtr zewnetrzny AquaEl UltraMax 1500. Wkła...
Witam,
Czy mógłby mi ktoś pomóc w identyfikacji plamek na roślinach widocznych na zdjęciach?
Co może być tego przyczyną?
Akwarium 168 l
Oświetlenie 92W
Bez nawożenia
Parametry chemiczne wody po zro...
Witam
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu niedoboru bądź nadmiaru składników co objawia się drobnym zielonym nalotem (drobne plamki) na liściach (plamki też osadzają się na szybach zbiornika) oraz czarny...
Witam
Posiadam akwarium 200l wysokie 60cm ,oświetlenie power led 96w.Powerled 3w.
Świece 10 godzin.Mam problem z roślinkami :
HYGROPHILA PINNATIFIDA
HYGROPHILA CORYMBOSA COMPACT
Mianowice pojawiają s...
Problem widoczny za zdjeciu.
Akwarium 105l
Oświetlenie LED 18W
Filtracja wewnętrzna Fun 3
Podłoże to substrat 3 cm i żwir.
Akwarium ma rok a roślina jest od początku.
Test wody ( paski JBL i krope...
Witam
mam problem z rośliną chyba jakaś żabienica, pojawiły mi się kilka dni temu żółte plamy na liściach
Co to może być powodem tych objawów- niedobór magnezu ?
z 2tyg temu dałem pod korzeń kulkę ter...
Witam, jak w temacie, od pewnego czasu wszystkie nowe wyrastające liście a nawet całe zdzbła roślin mają odcień jasnozielony, a nawet wręcz żółty, nie gniją, nie odpadają,rosną lecz ciągle w tym żółta...
Walczyłem poprzednim razem z akwarium z 2 lata. Po przerwie wróciłem z cichą nadzieją, że tym razem wszystko pójdzie gładko... Niestety nie.
Baniak wystartował tydzień temu, ale już wiem, że będę m...
mam problem z roslinami nie chca rosnac podam wszystkie szczegoly
start akwa 10 11 2009
zbiornik 300 litrow 120dlogosc 60wysokosc 50 szerokosc(zbiornik juwel rio300)
dwa filtry wewnetrzny juw...
|
|