mineralizator - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

mineralizator

Liczba wyświetleń: 1284·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.

28 lut 2006, 20:26 mineralizator  (#1)  

Czy zamontowanie po filtrze RO mineralizatora spowoduje zmianę twardości ogólnej i węglanowej ? A jak inne parametry ?
Chciałbym filtr RO wykorzystać również do celów spożywczych

tomrad

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mariusz Kazior Wrocław

28 lut 2006, 22:12   (#2)  

Witam
Nie wiem czy będzie wpływać na twardość (jestem początkujący w tej dziedzinie), ale gdy szukałem kiedyś po internecie, aby się dowiedzieć, jakie są modele itd., zauważyłem, że niektóre firmy proponują obejście mineralizatora zaznaczając, iż jest to rozwiązanie dla akwarystów. Myślę, że można się dogadać z każdą firmą montującą te cacka, aby zrobili takie obejście.
Teraz pytanie czy ma to sens?
Z tego, co już dowiedziałem się są dwie szkoły:
1) mieszanie z kranówą
2) do czystej wody z RO dodawanie nawozów i soli ( oczywiście specjalnych ).
Do mnie przemawia bardziej ta druga metoda (mam fatalną wodę w kranie), bo wiesz, co masz w wodzie w akwarium i chyba jest łatwiej kontrolować niedobory i nadwyżki.

p.s.
Dobrze by było, aby na ten temat wypowiedział się ktoś doświadczony - potwierdził, uzupełnił lub poprawił tam gdzie się mylę, ponieważ dla nas początkujących jest to dość ważne.

Pozdrawiam

Mariusz Kazior
Ranga: Początkujący

Miasto: Wrocław

02 mar 2006, 18:16   (#3)  

Dowiedziałem się,że woda po przejściu przez mineralizator powinna mieć następujące parametry:
KATIONY:
Ca - 34 mg/l
Mg - 12 mg/l
Na - 22 mg/l
K - 8,5 mg/l
ANIONY:
CO3 - 10 mg/l
SO4 - 0,3 mg/l
Cl - 0,8 mg/l
Fe - 0,06 mg/l
Czy Ktoś może mi napisać jak to się ma do twardości ogólnej i węglanowej ?

tomrad

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

Mineralizator VIMI

Impact w Filtracja · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 13587
Witam, Jak to stosować żeby uzyskać 4KH w 30 litrach ? Producent podaje: Dawkowanie 1 miarka (~20g) na 80l wody RO preparat dozujemy do podmienianej wody lub bezpośrednio do akwarium już po podmianie...

Mineralizator RO

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1713
Planuje zrestarować akwarium. Obecnie jest na ziemi z glina, torfem z co2 i nawozami Easylife. Kupiłem podłoże Yokuchi Jiban soil. Wodę będe przygotowywać z RO. Chce pozostać przy nawozach Easylife. ...

Mineralizator wody RO: Preis Diskus Mineralien

Tomasz w Filtracja · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 28726
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/images/pojemniki/preis1.jpg Często pytacie nas jakich mineralizatorów używamy do preparowania wody RO używanej w naszych akwariach do podmian wody: h...

Kiedy stosować mineralizator?

yamo12 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1585
Zamierzam niedługo kupić RO i chcę mieszać z kranówą, jeszcze nie wiem w jakich proporcjach. Jakie proporcje polecacie i od czego one zależą? Podejrzewam że chodzi głównie o zbicie ph. Kiedy dodaje si...

Mineralizator planta gainer hydro mineral

remic79 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 714
Cześć ! Mam takie małe pytanie.Wczoraj w nocy założyłem nowy zbiornik.Pierwszy raz użyłem filtra RO plus w/w mineralizator .Akwarium netto ok 40l wody .Wlałem 10ml hydro minerał prosto do akwarium al...

Jaki mineralizator do roślinnego?

salava8 w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6377
Witam, Stoję przed zakupem nowego mineralizatora. Do tej pory używałem mineralizator pomarańczowy v4. Uzyskane parametry to: gH = 8°dH, kH = 4°dH, pH = 6,5 (przy dozowaniu CO2 z butli spada do 6.0)...

mineralizator RO "sprzętowy"

rafau w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1468
Mam prośbę do użytkowników mineralizatorów sprżętowych RO o podpowiedź. Zaopoatrzyłem się w taki wynalazek: http://allegro.pl/mineralizator-dolomitowy-do-osmozy-www-filtry-info-i1438974374.html , prob...

Statystyki

Ten temat przegląda 223 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 223 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.