proszę rzućcie na to okiem czegoś brakuje :( - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

proszę rzućcie na to okiem czegoś brakuje :(

Liczba wyświetleń: 7060·Odpowiedzi: 20
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam

mam problem z roślinami wszystko było dobrze rośliny bąbelkowały aż tu nagle przestały
(po podmianie wody trochę się poprawia i sprawa powraca)

pojawiły się niedobory najpierw na Heteranthera Zosterifolia a potem na ludwigii repens zaczęły jej obumierać stożki wzrostu i brązowieć liście i gnić łodygi od góry zaraz za stożkiem wzrostu

dołączam zdjęcia :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
czytałem o niedoborach i wiele pierwiastków ma podobne objawy niedoboru i sam już nie wiem którego brakuje

moje parametry akwa:
200 l
swiatło 4 x 30W
Fe- 0,2 ppm
azot- 10-15
PO4-? nie mam testu
Ph6,5-7
podmiana co tydzień 40% odstanej z kranu
nawożenie
Co2 bimbrownia
Nawóz 2ml dziennie podrobionego PMDD
żelazo 1ml raz dziennie
ostatnio zacząłem podawać dodatkowo K2SO4 i
KH2PO4 -1ml co powinno dać 0,3PO4 i 0,1 K (według kalkulatora)

tak więc wykluczam brak potasu czy fosforu- choć Heteranthera Zosterifolia wykazuje objawy podobne do braku tego drugiego

moze wy zauważycie coś co ja przeoczyłem
proszę o poradę czego mi brakuje nie chce na pałę lać do akwa każdego pierwiastka bo mogę jeszcze pogorszyć obecny stan -nie znam się aż tak bardzo na niedoborach dlatego proszę o pomoc[/img]

sonk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ruzam GŁOGÓW

28 lut 2006, 10:19   (#2)  

stawiam na niedobor fosforu :)

Ruzam
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: GŁOGÓW

MaxRipper Białystok

28 lut 2006, 12:53   (#3)  

"Fosfor - Niedobór
W akwariach roślinnych występuje stosunkowo często. Nierzadko jedynym objawem jest spowolnienie (lub w cięższych przypadkach zahamowanie) wzrostu. Zazwyczaj dochodzi także do zmniejszenia się rozmiaru blaszki liściowej. Objawy generalnie dotyczą starszych liści, z czasem mogą jednak rozprzestrzeniać się w górę rośliny aż do najmłodszych. Liście przybierają kolor ciemnozielony, fioletowopurpurowy (może pojawiać się także na łodygach) lub nie zmieniają barwy. W niektórych przypadkach dochodzi do brązowienia i zamierania końcówek liści, czasem również do ich opadania. Może również dojść do zahamowania kwitnienia. W warunkach akwariowych objawem niedoboru fosforu może być także brak "bąblowania" roślin oraz nadmierny rozwój zielenic na liściach i szybach.
"
http://www.roslinyakwariowe.pl/art.php?go=45

Tylko kolego z tym podawaniem fosforu to tak spokojnie - najlepiej kup test. Bo jak roślinki sie najedza i podasz tyle samo "co zawsze" to bedzie nadmiar ;).

MaxRipper

Miasto: Białystok

Wspieram stronę kontem Premium

28 lut 2006, 14:28   (#4)  

Chłopaki widze że stawiacie na fosfor może faktycznie podaje go za mało ale przecież mam pełną obsadę rybek pływa jakieś 10 dorosłych gupików i ze 50 małych do tego 6 otosek 2 kosiarki i 5 kakadu pare krewetek
hymm... ale z drugiej strony patrząc mam pełno roślin, a w podawanym PMDD nie ma fosforu wcześniej nawoziłem serią PG ale zachciało mi się zmian i teraz mam co mam :)
dzisiaj podałem potrójną dawkę KH2PO4 tak żeby było PO4- 1ppm
zobaczymy czy to coś dało
na razie widzę jak padają kolejne ludwigie no i ogólnie rosliny słabo rosną Rottala prawie stanęła..
He he jednak hodowanie doniczkowych było łatwiejsze :)

sonk

Dżemik Tarnów

28 lut 2006, 21:34   (#5)  

u mnie heteratntera wyglądała tak do puki nie ubiłem ancytrusa (zbrojnika niebieskiego)
wyglądało na to że to on był sprawcą

Dżemik
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tarnów

MaxRipper Białystok

28 lut 2006, 22:38   (#6)  

ubiłem?!

MaxRipper

Miasto: Białystok

Wspieram stronę kontem Premium

28 lut 2006, 22:42   (#7)  

Biedna rybka - niezasłużenie poniosła konsekwencje złego nawożenia :? :evil:
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

eretmodus Warszawa

01 mar 2006, 11:08   (#8)  

diki napisał(a):Biedna rybka - niezasłużenie poniosła konsekwencje złego nawożenia :? :evil:

diki, Dżemik ma trochę racji (oczywiście nie co do postępowania z ancistrusem :) ) .
W moim zbiorniku pływa kilka młodych A.dolichopterus i widziałem nie raz, jak taki zbrojnik, próbując (chyba) oczyścić liść łamie go w poprzek i pojawiają się takie poprzeczne czarne prążki. Natomiast rośliny nie wykazują żadnych oznak niedoborów(choć wcześniej myślałem inaczej) oprócz wspomnianych załamań.
Natomiast w przypadku czarnych liści H.zosterifolia, bo miałem taki kłopot, generalnie pomogło zwiększenie dawki PG ferro (bo tej serii nawozy stosuję) i zwiększenie obsady w zbiorniku, a więc więcej m.in. azotu i fosforu .
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne.
390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO.
Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)

eretmodus

Miasto: Warszawa

02 mar 2006, 10:51   (#9)  

U heteranthery masz niedobór fosforu (przerabiałem to). Podałeś już KH2PO4 ale mogą się pojawić niedobory NO3. też tak miałem. wtedy musiałem kupić KNO3.A co do tej martwicy wierzchołków wzrostowych to może to byc niedobór Cu.

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

orbik opolskie

03 mar 2006, 21:04   (#10)  

Witam ponownie

Jak wyglada sytuacja po paru dniach?

Otóż postanowiłem podawać codziennie KH2PO4 na razie leje tyle aby PO4 wynosiło okolo 1 ppm nie wiem ile jest go dokładnie bo nadal nie dysponuje testem ale liczę na to, że duza ilość roślin "pożre" odpowiednią ilość. Jak na razie juz wiem, że napewno brakowało fosforu, ale są jeszcze niedobory innych pierwiastków jakich to się okaże.
podałem też jednorazowo H3BO3
na razie zaobserwowałem lekką poprawę tzn nie pojawiły się nowe nekrotyczne plamy na młodych liściach jednak dalej rośliny słabo rosną i słabo bąblują.
glony- na razie dają mi spokój tzn mam troszkę zielenic na liściach Hydrocotyle i trochę kropek na szybie ale je miałem prawie zawsze

U heteranthery masz niedobór fosforu (przerabiałem to). Podałeś już KH2PO4 ale mogą się pojawić niedobory NO3...

Rzeczywiście 100>P miałeś rację dzisiaj przed podmianą wody sprawdziłem NO3- spadło prawie do zera- na szczęscie mam KNO3 to podam dodatkowo gdyby tego z PMDD było za mało

cdn :)

orbik
Ranga: Początkujący

Miasto: opolskie

03 mar 2006, 22:49   (#11)  

osobiście bym nie przekraczal dawki KH2PO4 powyżej 0,5mg/l -PO4.glony nie spią.pozdrawiam.

100>P Piotr Stochmal

03 mar 2006, 23:17   (#12)  

Sork.i ale w ostatnim poście zalogowałem się pod innym nickiem.. :)

na razie codziennie podawałem KH2PO4 i nic się nie działo choć zdaję sobie sprawę, że przedobrzyć można łatwo

a jak z twoim naworzeniem widzę, że masz całą listę nawozów :)
Jak podajesz KH2PO4 i NO3 (codziennie cy inaczej?)

sonk

04 mar 2006, 11:21   (#13)  

Ja robie wszystko na czuja- patrze co się dzieje z roslinkami i czy glony rosną. staram się podawać co dzień 2ml PGF+, co 3 dni 2ml PGC i do podmian 4ml. KH2PO4 co dzień 0,1mg/l-PO4, KNO3-1mg/l- NO3, MgSO4 co 2 dzień 0,1 ? mg/l- Mg.pzdr

100>P Piotr Stochmal

j24 Zgierz

05 mar 2006, 16:11   (#14)  

Patrząc na zdj. to na pewno niedobór P, a być może i K.

j24
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zgierz

06 mar 2006, 01:48   (#15)  

Witam

Ludzie bladza i szukaja :D mowisz ze nawozisz podrabianym PMDD? ktos inny powie ze nawozi podrabianym TMG ale te nawozy robione samemu nie maja nic do tych wlasnie orginalow i nie wiem czemu ludzie sie oszukuja twierdzac ze maja podrobke PMDD czy TMG , chodzi mi glownie o to ze my mozemy wnioskujac ze skladu zrobic taki sam nawoz tylko my skladamy (mieszamy) go z calkiem innych chelatow niz orginaly i te wlasnie chelaty odgrywaja kluczowa role w stabilnosci danych pierwiastkow jakie dajemy do akwa czyli ten nawoz zachowuje sie calkiem inaczej niz orginal mimo ze skladem jest taki sam (po mojemu to brak rownowagi uwalniania sie danych pierwiastkow w okreslonym czasie ) co powoduje wytracenie sie jednych wzgledem drugich . Taka sytuacja w czasie daje nam piekna kumulacje pierwiastkow niedostepnych dla roslin a zarazem kumulacje pierwiastkow dostepnych. Dodam jeszcze ze jesli ktos dowie sie z jakich chelatow jest orginal to niech sobie popatrzy ile odmian jest danego chelatu ktory ogolnie nazywa sie tak samo a zachowuje inaczej :lol:

Ale sie rozpisalem , kto siedzi w tym to zlapie o co chodzi a dla tych co chca zaczac zabawe a nie wiedza o czym pisze niech lepiej poszukaja innej alternatywy nawozenia mikroelementami :idea:

No i mi tak wyszlo niby nic na temat a moze az za duzo :wink:

Pozdrowka
Tyman

Tyman

06 mar 2006, 10:37   (#16)  

Wszystko się zagadza to, co piszesz ale czepiasz się słówek. To, co podajemy i nazywamy podrobionym TMDD lub TMG to nazwa, która się przyjęła równie dobrze mógłbym nazwać mój nawóz inaczej ale chodzi o to, żeby inni wiedzieli jakich proporcji danych pierwiastków się dodaje. Dlatego jak pisze podrobione TMDD to wszyscy wiedzą, że chodzi o skład podany w tym serwisie, a że użyto innych helatorów to już inna bajka.

Człowiek radzi sobie jak może nie każdego stać na oryginalne nawozy. dlatego "bawimy" się w chemików i eksperymentujemy- często robiąc to na czuja i raz nam wyjdzie a raz .... :)

swoją drogą na razie zanikły mi nekrotyczne plamy na liściach ludwigi jednak dalej obserwuję zastój we wzroście roslin, co prawda nie wszystkich ale i tak nie podoba mi się ten stan

sonk

06 mar 2006, 12:05   (#17)  

Witam

sonk napisał(a):Wszystko się zagadza to, co piszesz ale czepiasz się słówek. To, co podajemy i nazywamy podrobionym TMDD lub TMG to nazwa, która się przyjęła równie dobrze mógłbym nazwać mój nawóz inaczej ale chodzi o to, żeby inni wiedzieli jakich proporcji danych pierwiastków się dodaje. Dlatego jak pisze podrobione TMDD to wszyscy wiedzą, że chodzi o skład podany w tym serwisie, a że użyto innych helatorów to już inna bajka

Ja sie w żadnym wypadku nie czepiam tylko staram sie wyjaśnić o co w tym chodzi :idea:
Proporcje to nie wszystko mogę śmiało powiedzieć ze nic nie znaczą jeśli użyjesz innych chelatow jak to nazwałeś ( inna bajka).

Wiem z doświadczenia ze na tym co stosujesz nie osiągniesz nigdy czerwieni u roślin , dużo łatwiej o zieleń ale o czerwieni nie ma mowy. A jeśli sie trafi to nie na długo bo w kacu jakiś pierwiastek i tak przyblokuje :wink:

Ps. Radze odbierać uwagi kolegów z góry zaglądając jako pomoc a nie czepianie :wink:

Pozdrowka
Tyman

Tyman

07 mar 2006, 23:02   (#18)  

Z tego co pamiętam nie istnieje niepodrabiany nawóz pmdd to jest nawóz zrobiony metodą prób i błędów przez dwóch kanadyjczyków. Pozatym jaki chelat dodamy do nawozu zależy tylko od nas! A "firmowe" nawozy kożystają z tych samych chelatów. np. orginalna TMG jest potrójnie chelatowana przez HEEDTA, DTPA i E123(okazało się że to barwnik). Można kupić mikroelementy schelatowane tymi związkami. Jak się mylę to mnie poprawcie!
Ostatnio edytowano 09 mar 2006, 15:20 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Gość

Bartek Oleśnica

07 mar 2006, 23:16   (#19)  

Poeta napisał(a): i E123.

E 123 to amarant, jest to czerwony barwnik dodawany do żywności. W TMG jest najwyraźniej po to by ładnie wyglądało :wink:
Obrazek

Bartek

Miasto: Oleśnica

07 mar 2006, 23:56   (#20)  

Poeta napisał(a): A "firmowe" nawozy kożystają z tych samych chelatów. np. orginalna TMG jest potrójnie chelatowana przez HEEDTA, DTPA i E123. Można kupić mikroelementy schelatowane tymi związkami.

Witam

Oczywiscie, że mozesz kupic chelat HEEDTA,DTPA wymieszac je w proporcjach jak w TMG jednak ze wzgledu na roznorodnosc chelatow (jest wiele odmian DTPA i na ogol DTPA jest nie rowny innemu DTPA) podobienstwo podrabianego TMG i oryginalnego na tym sie konczy. Nie maja nic wpolnego te dwa nawozy ze soba oprocz skladu procentowego. Zachowanie sie naszego nawozu w okreslonej temperaturze, natezeniu swiatla itp jest zupelnie inne niz TMG oryginalnego.Istotna role stabilnosci nawozu odgrywa rowniez technologia jego wykonania. Nie mozemy tez mylic nazwy PMDD czy podrabianego TMG to sa zupelnie 2 inne nawozy ( roznia sie znaczaco skladem procentowym)

Pozdrawiam
Artur

Arturs
Ranga: Poznaje temat

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 21 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

17372184425522464533106344702769.jpg

Proszę o pomoc

Asykom15 w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 50843
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
IMG_5150.JPG

Niedobór, nadmiar tylko czego? Proszę o pomoc

melvin33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13358
1. 120x50x50- 300 litrów 2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia 3. Co2 butla z elektrozaworem 4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance 5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
YouTube

Czego brakuje roślinom?

iron333 w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 5953
Hej. Robiłem restart jakieś 3tyg. temu, rośliny słabo rosną i w niektórych pokazują się brązowe lekko zawinięte liście. Zastanawiam się czego może brakować. W załączniku opisane parametry wody oraz z...

Glony i brzydkie rośliny akwarium 240L proszę o pomoc

Pawel28061991 w Nawożenie · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 18855
Witam jestem początkującym akwarysta , moje pierwsze akwarium .Mam akwarium 240 litrow proszę o pomoc w nawożeniu i walce z glonami . Akwarium zostało założone 3 miesiące temu . Podłoże aktywne H.E.L....

Proszę o pomoc w nawożeniu akwa 50l

dawpadix w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1613
Witam akwarium 50l obsada pół roku temu 20 gupików 0,5cm i 10 zbrojników 1,5cm nie wiem ile teraz jest mogę zredukować jak coś mam inne akwaria. Proszę o porady jeśli chodzi o nawożenie podaję azot zw...

Czego brakuje

Dark w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 45311
Cześć. Mam akwarium 360l wody jest 300 Podłoże to piasek, ziemia, kulki GT i lignit. Oświetlenie 4x54w T5 Świeci się od 12 do 22 Nawożenie to KNO3, KH2PO4 i Profito Dziennie podaje 3ppm azotu 0,2ppm ...

Prosze o pomoc nawożenie

lasocik w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4139
Akwarium 300l oświetlenie led 105 w przewodność 600mikrosimensów PH7.5 ŻELAZO 0 POTAS 10mg/l AZOTANY10mg/l FOSFORANY 0.50mg/l Akwarium zalane 3miesiące temu .Podmieniam 40l tyg wodą Ro by zbić PH.od t...

Proszę o pomocy z nawożeniem solami

Michalina w Nawożenie · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 15679
Witam, Wystartowałam nowy baniak i widzę jakieś niedobory. Niestety nie znam się na nawożeniu. Wiem tylko że mam twarda wodę w kranie i sprawdzalam na stronie dostawcy takie mam dane: DH 11.8 (z testu...

Skały , woda RO i wysokie GH proszę o opinię

ciabatta w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 4982
Witam Zmieniałem aranżację w której użyłem sporą ilość skał. Ze względu na twardą wodę postanowiłem użyć wody RO. Po przygotowaniu i mineralizacji uzyskalem GH8 a KH na poziomie 1,2. Po dwoch dniach w...

Niedobór azotu? Proszę o identyfikację

dawid112 w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 6385
Witam dzisiaj mija 24 dzień od założenia akwarium lecz obawiam się, że mam jakiś niedobór witamin sami spójrzcie na dół na zdjęcia dzisiaj robiłem również parametry wody : ph - 6,5 kh - 3 Gh - 3 No3 ...

Statystyki

Ten temat przegląda 326 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 325 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.