TORF Z FILTRA JAKO PODłOZE?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

TORF Z FILTRA JAKO PODłOZE??

Liczba wyświetleń: 2240·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wygląd listy:

26 lut 2006, 17:36 TORF Z FILTRA JAKO PODłOZE??  (#1)  

jak w temacie, posiadam torf do filtra firmy SERA i zastanawiaam się, czy mogę go użyć do nawozeniea dna, czyli podsypać go pod żwir. Czy taki torf się nadaje??

Mam zamiar posadzić w akwarium Kryptokoryny, żabienice i grzebień tygrysi. Jak myślicie co nasypać na dno, żebym się nie zrujnowała i nie miała za dużo roboty??

Gośka Gwardiak
Ranga: Początkujący

MarcosB Małopolska

27 lut 2006, 01:06   (#2)  

Nadaje się, jak najbardziej,ale jeśli jest granulowany to pokrusz go wcześniej.

A jeśli już tak kombinujesz to proponowałbym na dno, jeszcze pod torfem odrobinę gliny, tak aby przykryć tylko dno, wcześniej wysusz ją i drobniutko pokrusz.
Glina jest za free więc się nie zrujnujesz :)

MarcosB
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Małopolska

27 lut 2006, 09:39   (#3)  

cryptocoryny i żabienice pobierają w większości z dna więc polecam kulki gliniano torfowe z allegro. tylko te kulki mają 1cm średnicy a na zdjęciu wyglądają jak by miały ze 3 cm.pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 lut 2006, 15:39   (#4)  

Torf jako taki i sam z siebie jest bardzo ubogim w składniki mineralne podłozem - powiedziałbym nawet że jest jałowy, a na dodatek po okresie przebywania w filtrze zostały z niego wypłukane kwasy humusowe i garbniki. Zakładam jednak, że torf w filtrze mógł "pochłonąć" pewną ilość drobin tzw. detryfusu, który rozkładajac się uwalnia szereg substancji organicznych w tym azot w postaci amonowej. Niemniej jednak torf może spełnić rolę bufora, gdyż wzbogaca i rozbudowuje on tzw. kompleks sorbcyjny, który potrafi przejąć i zmagazynować nadmiar składników mineralnych i to w ogromnych ilościach, a następnie uwalniać je w czasie "posuchy". Ja osobiście jednak nie widzę wielkiego sensu umieszczania go pod zwirem. To ze stosuje sie go powszechnie w ogrodnictwie wynika z jego zdolnosci magazynowania składników mineralnych oraz wody podawanych do gleby, przez co zapobiega ucieczce ich w głebsze warstwy oraz w efekcie końcowym ucieczce do wód gruntowych tudzież do skały macieżystej gdzie są one niedostępne dla roślin. Podkreślam tu jednak bardzo stanowczo, torf sam z siebie składników odżywczych dla roślin nie posiada, zwiera tylko to , czym go wcześniej obrazowo mówiąc - nasączymy.

voolkan

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg

Podłoże aktywne, dark start, Parametry

psujenator w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3722
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam, Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium. Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
IMG_20220103_113740.jpg

Podłoże dla Kirysków i Otosków :)

darosevic w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 7046
Witam. Jak w tytule. Jakie byłoby najlepsze podłoże dla kirysków i otosków ? Myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/zwir-naturalny-czarny-2kg-frakcja-1-3mm-t9-6949752166?utm_source=noti...
IMG_20211111_102325.jpg

Po4 a podłoże aktywne

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 14106
Witam drogich akwarystów . Nurtuje mnie pewna kwestia która dla jednych może być banałem , dla mnie nie koniecznie . Mam zbiornik 60 litrów , nie chodzi mi o parametry bo raczej mam książkowe , no wła...

Mineralizator wody RO w formie filtra

Anonim 58758 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4667
Witam, zastanawiam się czy do filtra wody RO można dołożyć mineralizator tj. https://www.woda.com.pl/p1968,hs-l-min-dolomitowy-mineralizator-wody-gwinty-1-4-cala.html ??? Ktoś tego próbował? Na wyjś...

Przechowywanie wody z filtra RO

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7064
Witam Dzisiaj odebrałem z paczkomatu filtr RO o wydajności 100 galonów. I mam takie pytanie. Na temat przechowywania wody ro a bardziej mówiąc jej magazynowanie. No bo wody z kranu takiej do picia ni...

Torf w woreczku na wkłady filtracyjne lub w pończosze

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4537
Dzień dobry, Tak jak już pisałem w innym poście dzisiaj mam problem głównie z Microsorum. Planowałem zakup mineralizatora RO. Przyjrzałem się jednak dokładniej liściom Anubiasa. Jest to jedyna obecni...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4927
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

Miękka woda vs podłoże aktywne

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1253
Zapraszam do udziału w ankiecie

siarczan miedzi jako antyglon

Hultaj w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2634
Rozmawiając ze starymi akwarystami zasygnalizowano mi takie rozwiązanie. Jeden z produktów antyglonowych pewnej firmy ma podejrzanie niebieską barwę - wniskuję z tego że przynajmniej jeden ze skłądnik...

Cytrynian potasu lub glukonian potasu, jako nawóz potasowy?

pgalko w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6399
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...

Statystyki

Ten temat przegląda 645 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 645 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.