TORF Z FILTRA JAKO PODłOZE??
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
jak w temacie, posiadam torf do filtra firmy SERA i zastanawiaam się, czy mogę go użyć do nawozeniea dna, czyli podsypać go pod żwir. Czy taki torf się nadaje??
Mam zamiar posadzić w akwarium Kryptokoryny, żabienice i grzebień tygrysi. Jak myślicie co nasypać na dno, żebym się nie zrujnowała i nie miała za dużo roboty??
-
Gośka Gwardiak
●
- Ranga: Początkujący
Nadaje się, jak najbardziej,ale jeśli jest granulowany to pokrusz go wcześniej.
A jeśli już tak kombinujesz to proponowałbym na dno, jeszcze pod torfem odrobinę gliny, tak aby przykryć tylko dno, wcześniej wysusz ją i drobniutko pokrusz.
Glina jest za free więc się nie zrujnujesz 
-

MarcosB
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Małopolska
-
cryptocoryny i żabienice pobierają w większości z dna więc polecam kulki gliniano torfowe z allegro. tylko te kulki mają 1cm średnicy a na zdjęciu wyglądają jak by miały ze 3 cm.pozdrawiam
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Torf jako taki i sam z siebie jest bardzo ubogim w składniki mineralne podłozem - powiedziałbym nawet że jest jałowy, a na dodatek po okresie przebywania w filtrze zostały z niego wypłukane kwasy humusowe i garbniki. Zakładam jednak, że torf w filtrze mógł "pochłonąć" pewną ilość drobin tzw. detryfusu, który rozkładajac się uwalnia szereg substancji organicznych w tym azot w postaci amonowej. Niemniej jednak torf może spełnić rolę bufora, gdyż wzbogaca i rozbudowuje on tzw. kompleks sorbcyjny, który potrafi przejąć i zmagazynować nadmiar składników mineralnych i to w ogromnych ilościach, a następnie uwalniać je w czasie "posuchy". Ja osobiście jednak nie widzę wielkiego sensu umieszczania go pod zwirem. To ze stosuje sie go powszechnie w ogrodnictwie wynika z jego zdolnosci magazynowania składników mineralnych oraz wody podawanych do gleby, przez co zapobiega ucieczce ich w głebsze warstwy oraz w efekcie końcowym ucieczce do wód gruntowych tudzież do skały macieżystej gdzie są one niedostępne dla roślin. Podkreślam tu jednak bardzo stanowczo, torf sam z siebie składników odżywczych dla roślin nie posiada, zwiera tylko to , czym go wcześniej obrazowo mówiąc - nasączymy.
-
voolkan
●
Powiązane tematy
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
Witam.
Jak w tytule.
Jakie byłoby najlepsze podłoże dla kirysków i otosków ?
Myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/zwir-naturalny-czarny-2kg-frakcja-1-3mm-t9-6949752166?utm_source=noti...
Witam drogich akwarystów .
Nurtuje mnie pewna kwestia która dla jednych może być banałem , dla mnie nie koniecznie .
Mam zbiornik 60 litrów , nie chodzi mi o parametry bo raczej mam książkowe , no wła...
Witam,
zastanawiam się czy do filtra wody RO można dołożyć mineralizator tj.
https://www.woda.com.pl/p1968,hs-l-min-dolomitowy-mineralizator-wody-gwinty-1-4-cala.html
???
Ktoś tego próbował? Na wyjś...
Witam
Dzisiaj odebrałem z paczkomatu filtr RO o wydajności 100 galonów. I mam takie pytanie. Na temat przechowywania wody ro a bardziej mówiąc jej magazynowanie. No bo wody z kranu takiej do picia ni...
Dzień dobry,
Tak jak już pisałem w innym poście dzisiaj mam problem głównie z Microsorum. Planowałem zakup mineralizatora RO. Przyjrzałem się jednak dokładniej liściom Anubiasa. Jest to jedyna obecni...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Zapraszam do udziału w ankiecie
Rozmawiając ze starymi akwarystami zasygnalizowano mi takie rozwiązanie. Jeden z produktów antyglonowych pewnej firmy ma podejrzanie niebieską barwę - wniskuję z tego że przynajmniej jeden ze skłądnik...
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...
|
|