|
|
Tło / tylna ścianka w paludarium.
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Proszę o porady, z czego można zrobić tło na tylna ściankę, do którego można by przymocowywać rośliny, lub tez po którym rośliny mogłyby się wspinać.
Moje pomysły są takie:
- tło z plastikowej siatki (do kupienia w marketach budowlanych) z przymocowanymi do niego mchami, włóknami torfu, kawałkami korzeni itp.
- tło z maty kokosowej (nie mam pojęcia gdzie to kupić; widziałam na fotkach)
- plastikowe tło strukturalnie, jak do akwarium, z przyklejanymi doniczkami, łupinami kokosa, itp. Koszt -
- tło z gipsu/gliny???
- tło z wklejanych łupków (np. z piaskowca) chyba było by za ciężkie...
- tło z pianki montażowej? Czy nie bedzie toksyczna?
- tło z korka? Na allegro widziałam kiedyś korek prasowany na gorąco - gdzie to kupić? A może taki zwykły, klejony się nadaje?
Proszę o Wasze opinie i pomysły.
-
Aktinidia
●
Fajna jest mata kokosowa. Można ją kupić w zoologicznych. O dziwo ładnie wygląda biała ściana za terrarium. Szczególnie jak rośliny mają ciemnozielony kolor liści.
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Paweł napisał(a):Fajna jest mata kokosowa. Można ją kupić w zoologicznych.
Hmmm... Jak na razie szukałam tylko w sklepach internetowych i w Arkadii. Poszukam jeszcze, bo to rozwiązanie chyba najbardziej mi się podoba i nie jest jak sadze zbyt pracochłonne. Paweł napisał(a):O dziwo ładnie wygląda biała ściana za terrarium. Szczególnie jak rośliny mają ciemnozielony kolor liści.
Preferuję raczej aranżacje mające odwzorowywać kawałek natury 
-
Aktinidia
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Widzę, że sie po ekskluzywnych sklepach rozbijasz  Ale do rzeczy. Ostatio takie maty widziałemw Atlantydzie w Leclercu.
PS. Biała ściana nie wyklucza odwzorowania kawałka natury. Co akurat w terrarium jest znacznie trudniejsze niż w akwarium.
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Aktinidia napisał(a):- tło z korka? Na allegro widziałam kiedyś korek prasowany na gorąco - gdzie to kupić? A może taki zwykły, klejony się nadaje?
Korek to najlepszy pomysł, nie będzie gnić i naturalny.
Spory asortyment
http://www.domkorkowy.com.pl/ Najlepiej się wybrać i pogadać.
Też www.gady-gady.pl - akcesoria paludaryjne między innymi.
Pzdr Jurek
-
jurek b.
●
jurek b. napisał(a):Aktinidia napisał(a):- tło z korka? Na allegro widziałam kiedyś korek prasowany na gorąco - gdzie to kupić? A może taki zwykły, klejony się nadaje?
Korek to najlepszy pomysł, nie będzie gnić i naturalny. Spory asortyment http://www.domkorkowy.com.pl/ Najlepiej się wybrać i pogadać. Też www.gady-gady.pl - akcesoria paludaryjne między innymi. Pzdr Jurek
A jak mysisz? Czy klejony korek nie będzie szkodliwy? Dla roślin na pewno nie, ale dla zwierząt żyjacych w wodzie ponizej?
-
Aktinidia
●
Aktinidia napisał(a):A jak mysisz? Czy klejony korek nie będzie szkodliwy? Dla roślin na pewno nie, ale dla zwierząt żyjacych w wodzie ponizej?
Bym się nie przejmował, ten klejony korek jest trwały, więc i "klej" pewnie niechętny do wypływania. Mam jeszcze gorzej - na takich klejonych podkładkach uprawiam niektóre storczyki, które negatywnie reagują na wszelką chemię, nawet wodę tolerują tylko destylowaną  Ale estetyczniej pewnie by było kupić kawałki kory
Pzdr Jurek
-
jurek b.
●
A mozesz nam cos opowiedziec o swoich storczykach?
Tak sie składa że moje paludarium mam zamiar w wiekszości obsadzic storczykami 
['] Ewcia
-
miecho_i
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ksawerów k/Łodzi
-
Jeżeli potrzebujecie filc kokosowy,chipsy, podłoże,włókno kokosowe itp.
to www.tintours.pl
-
MarekN
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kozy k/Bielska-Białej
[quote="Miecho_I"]A mozesz nam cos opowiedziec o swoich storczykach?[quote]
O moich? Niby mogę, azjatyckie, Coelogyne, Gastrochilusy i Chiloschisty to są i afrykańskie Aerangisy. Jest ich ze dwieście.
Ale pewnie nie o to Ci chodzi, tylko o to że się NIE nadają do paludarium
Ponieważ mam
1. witrynę ze storczykami 1,5 metrową,
2. 2-metrowe akwarium, z 232W światła i miejscem nad nim,
3. akwarium 60-litrowe napełnione w 1/4, obsadzone java-mossem i Mikrosorium i łodygowymi błotnymi,
4.Parapety i inne dogodne miejsca,
to powiem, że eksperymenty między godzenia roślin między warunkami 1.-3. się nie powiodły.
Rośliny błotne nie mają wymogów zróżnicowania temperatur dzień/nocm a wręcz przeciwnie - temperatury te są tylko minimalnie różne. Nie znają też wiatru.
Epifyty (w tym storczyki) wymagają takiego zróżnicowania - nawet do 10 stopni, także zróżnicowania wilgotności dzień/noc z 80-90% do 40-50%. Wymagane jest też "wietrzenie" - wentylatorki chodzą całą dobę, w nocy wolniej. Nawet Microsorum tego nie wytrzymuje.
Dla większości gatunków storczyków wymagana jest też "pora spoczynkowa" - sucho, chłodniej - nawet pare miesięcy w roku.
Na tych ładnych obrazkach dostępnych w sieci jeśli widać storczyki, to są one tam wstawiane w celach estetycznych, ładnie to wygląda, ale tydzień, miesiąc i zgon.
Zawiedziony?  Zrób paludarium (witrynę) DLA storczyków, uzupełnisz ją roślinami, które takie straszne warunki wytrzymają
Pzdr Jurek
-
jurek b.
●
jurek b. napisał(a): że eksperymenty między godzenia roślin między warunkami 1.-3. się nie powiodły. Rośliny błotne nie mają wymogów zróżnicowania temperatur dzień/nocm a wręcz przeciwnie - temperatury te są tylko minimalnie różne. Nie znają też wiatru. Epifyty (w tym storczyki) wymagają takiego zróżnicowania - nawet do 10 stopni, także zróżnicowania wilgotności dzień/noc z 80-90% do 40-50%. Wymagane jest też "wietrzenie" - wentylatorki chodzą całą dobę, w nocy wolniej. Nawet Microsorum tego nie wytrzymuje. Dla większości gatunków storczyków wymagana jest też "pora spoczynkowa" - sucho, chłodniej - nawet pare miesięcy w roku. Na tych ładnych obrazkach dostępnych w sieci jeśli widać storczyki, to są one tam wstawiane w celach estetycznych, ładnie to wygląda, ale tydzień, miesiąc i zgon.
Czytam od jakiegoś czasu różne opracowania i stronki o storczykach i coś tak czułam, że się nie nadają za bardzo. Co innego myślę, rośliny o ozdobnych liściach (np. z rodzaju marantha). jurek b. napisał(a): Zawiedziony?  Zrób paludarium (witrynę) DLA storczyków, uzupełnisz ją roślinami, które takie straszne warunki wytrzymają
A jakie gatunki proponujesz?
-
Aktinidia
●
jurek b. napisał(a): P Zrób paludarium (witrynę) DLA storczyków, uzupełnisz ją roślinami, które takie straszne warunki wytrzymają
Aktinidia napisał(a):A jakie gatunki proponujesz?
Między dużymi storczykami mieszczą się miniaturowe storczyki
Pzdr Jurek
Jeszcze link do budowy takiej witryny i jej obsadzenia: http://www.forum.orchideen-forum.de/sho ... php?t=9249
-
jurek b.
●
z powodu specyficznych warunków powierzchniowych w moim paludarium nie bedzie części dla roslin błotnych
beda tylko sciany i konary obsadzone różnymi epifitami w tym storczykami, wentylacja, a raczej wymuszanie obiegu powietrza juz jest wprojektowane z tym że niewiem jakiej mocy wentylator użyć.
Ze storczyków chciałem wybrac gatunki tropikalne wymagające stosunkiwo "łagodnego" spoczynku, jakis gość obiecal mi zestawienie takich gatunków.
Różnica temperatur pomiedzy dniem a noca napewno bedzie gdyz gablota nad akwarium będzie ogrzewana przez "oświetlenie"
Jurek, a masz jakies automatyczne zraszanie?
['] Ewcia
-
miecho_i
●
-
masz jakies automatyczne zraszanie?
Storczyki uwielbiają "zaniedbywanie", więc automatyka z opcją "zaniedbywaj" bylaby zbyt skomplikowana/bez sensu
Pzdr Jurek
-
jurek b.
●
chodziło mi o to czy używasz zraszacza ręcznego czy opartego na jakiejś pompie elektrycznej
jaką woda zraszacz i skad ją bierzesz ?
['] Ewcia
-
miecho_i
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
witam
widzę że temat bardzo stary ale jeśli ktoś się jeszcze zastanawia nad wyborem materiału na tylną ściankę to polecam płytę xaxim
do kupienia w g-g.pl. nie jest to tanie rozwiązanie ale chyba najlepsze z możliwych. nie stosowałem tego ale holendrzy hodujący dendrobatesy nie używają niczego innego. minusem jest to że trudno do tego ładnie przymocować korzeń dlatego raczej jest to stosowane w niższych zbiornikach
co do korka to nie polecam w zbiorniku gdzie woda będzie ciągle spływać po ściance. sam to wypróbowałem i ścianka się rozpadła. miałem zrobiony wodospad w szczelinach korka robiły się glony które potem pleśniały i rozsadzały korek. może woda była zbyt słabo filtrowana ale wodospad był napędzany małą pompką schowaną pod nim i poza gąbką nie było miejsca na inną filtrację. część ścianki po której woda nie spływała tylko jest zanurzona w wodzie trzyma się po dziś dzień (już jakieś 4 lata) a rośliny tak się w tym zakorzeniły że nie sposób ich usunąć
pozdrawiam Grzesiek
-
Grzechoo
●
- Miasto: Derby
Grzechoo napisał(a):co do korka to nie polecam w zbiorniku gdzie woda będzie ciągle spływać po ściance. sam to wypróbowałem i ścianka się rozpadła. miałem zrobiony wodospad w szczelinach korka robiły się glony które potem pleśniały i rozsadzały korek. może woda była zbyt słabo filtrowana ale wodospad był napędzany małą pompką schowaną pod nim i poza gąbką nie było miejsca na inną filtrację. część ścianki po której woda nie spływała tylko jest zanurzona w wodzie trzyma się po dziś dzień (już jakieś 4 lata) a rośliny tak się w tym zakorzeniły że nie sposób ich usunąć
A jaki korek masz na mysli? Aglomerado negro - czyli prasowany, czy też klejony, jak na okładziny ścian w mieszkaniu? Wiem, że wielu terrarystów stosuje ten klejony. Ja bym się bała. Mam od roku w wiwarium prasowany korek i spisuje sie na medal 
-
Aktinidia
●
mam na myśli prasowany. konkretnie ten:
nigdy w życiu nie dał bym do terra klejonego. Bóg jeden wie czym oni to kleją ale na pewno nie jest to obojętne.
u Ciebie może się sprawować bardzo dobrze bo z tego co widziałem nie masz wodospadu czy czegoś w tym rodzaju i tylko spryskujesz. u mnie stale przepływająca woda w ciągu 2 lat załatwiła 2 wodospady. jak się rozpadł ostatni to straciłem całe serce do tego zbiornika i teraz stoi i czeka na ukończenie najnowszego dzieła a potem dokona żywota 
pozdrawiam Grzesiek
-
Grzechoo
●
Grzechoo napisał(a): mam na myśli prasowany. u Ciebie może się sprawować bardzo dobrze bo z tego co widziałem nie masz wodospadu czy czegoś w tym rodzaju i tylko spryskujesz.
Od sierpnia mam zainstalowaną pompkę, która kilka godzin dziennie tłoczy wodę systemem rurek do góry, skąd spływa ona po korku i korzeniach. Nie są to wodospady, tylko spokojne ciurkanie i kapanie, dość, by podlać rośliny i nie zachlapać podłogi (nadal nie mam drzwiczek z przodu). Grzechoo napisał(a): u mnie stale przepływająca woda w ciągu 2 lat załatwiła 2 wodospady. jak się rozpadł ostatni to straciłem całe serce do tego zbiornika i teraz stoi i czeka na ukończenie najnowszego dzieła a potem dokona żywota 
Ten korek faktycznie nie jest zbyt zwięzły (dzięki temu można go obdłubywać) i lubi się trochę kruszyć. Pewnie dlatego do robienie wodospadów polecano mi zrobić konstrukcję ze styropianu i dopiero to obłożyć korkiem.
Dodam, że właśnie wkleiłam na silikon korek w części wodnej. Wczoraj zalałam akwa wodą i ciekawe, jak takie tło będzie się spisywać 
-
Aktinidia
●
wstawił bym zdjęcia jak wyglądał wodospad w czasie swej świetności i jak kiedy się rozpadał ale miałem problem z dyskiem i wszystkie zdjęcia straciłem
ale już pracuje nad nowym dziełem i jak skończę to wstawię fotki
pozdrawiam Grzesiek
-
Grzechoo
●
Powiązane tematy
Mając w planie aranżację akwarium 160L dla amerykańskich pielęgniczek postanowiłem zacząć od tła, które wymaga sporo czasu na przygotowanie. Byłem zainspirowany techniką kolegi użytą w wątku:
https:/...
Witam wszystkich akwarystów .
W tym poście chciałem opisać jak można zrobić tło 3D do akwarium z żywicy epoksydowej.
tło 8.jpg
Do wykonania tła wykorzystałem żywicę epoksydową Epidiam 652, utwardzac...
W Green Aqua również reaktywacja, takie materiały są najciekawsze pod względem praktyki.
Zapraszam do obejrzenia i jak zwykle - nie zapomnijcie wyłączyć napisów.
Witam,
na wiosnę ruszyłem z takim oto nowym dla mnie projektem:
akwarium OW RA 90x45x25
oświetlenie- Grand Solar
filtracja- Eheim 2226
generator mgły- ZooMed
CO2- z butli
roślinność: mchy, zwartki, m...
Cześć,
własnie zrobiliśmy do akwarium ściankę. Potrzebujemy pomocy w doborze roślinek do doniczek ściankowych. W ściance zamontowany jest wężyk, który powinien działać i podlewać rośliny, nie jest to...
_MG_8298.jpg Jakiś czas temu zachorowałem na paludarium. Tak się złożyło że wtedy nie bardzo miałem jak zajmować się akwarium https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-7...
|
|