Tło / tylna ścianka w paludarium. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Tło / tylna ścianka w paludarium.

Liczba wyświetleń: 19219·Odpowiedzi: 19
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Proszę o porady, z czego można zrobić tło na tylna ściankę, do którego można by przymocowywać rośliny, lub tez po którym rośliny mogłyby się wspinać.
Moje pomysły są takie:
- tło z plastikowej siatki (do kupienia w marketach budowlanych) z przymocowanymi do niego mchami, włóknami torfu, kawałkami korzeni itp.
- tło z maty kokosowej (nie mam pojęcia gdzie to kupić; widziałam na fotkach)
- plastikowe tło strukturalnie, jak do akwarium, z przyklejanymi doniczkami, łupinami kokosa, itp. Koszt - :?
- tło z gipsu/gliny???
- tło z wklejanych łupków (np. z piaskowca) chyba było by za ciężkie...
- tło z pianki montażowej? Czy nie bedzie toksyczna?
- tło z korka? Na allegro widziałam kiedyś korek prasowany na gorąco - gdzie to kupić? A może taki zwykły, klejony się nadaje?
Proszę o Wasze opinie i pomysły.

Aktinidia

Paweł Warszawa

24 lut 2006, 19:28   (#2)  

Fajna jest mata kokosowa. Można ją kupić w zoologicznych. O dziwo ładnie wygląda biała ściana za terrarium. Szczególnie jak rośliny mają ciemnozielony kolor liści.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

25 lut 2006, 11:10   (#3)  

Paweł napisał(a):Fajna jest mata kokosowa. Można ją kupić w zoologicznych.

Hmmm... Jak na razie szukałam tylko w sklepach internetowych i w Arkadii. Poszukam jeszcze, bo to rozwiązanie chyba najbardziej mi się podoba i nie jest jak sadze zbyt pracochłonne.

Paweł napisał(a):O dziwo ładnie wygląda biała ściana za terrarium. Szczególnie jak rośliny mają ciemnozielony kolor liści.

Preferuję raczej aranżacje mające odwzorowywać kawałek natury :wink:

Aktinidia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Paweł Warszawa

25 lut 2006, 23:08   (#4)  

Widzę, że sie po ekskluzywnych sklepach rozbijasz ;) Ale do rzeczy. Ostatio takie maty widziałemw Atlantydzie w Leclercu.

PS. Biała ściana nie wyklucza odwzorowania kawałka natury. Co akurat w terrarium jest znacznie trudniejsze niż w akwarium.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Aktinidia napisał(a):- tło z korka? Na allegro widziałam kiedyś korek prasowany na gorąco - gdzie to kupić? A może taki zwykły, klejony się nadaje?

Korek to najlepszy pomysł, nie będzie gnić i naturalny.
Spory asortyment
http://www.domkorkowy.com.pl/ Najlepiej się wybrać i pogadać.

Też www.gady-gady.pl - akcesoria paludaryjne między innymi.
Pzdr Jurek

jurek b.

jurek b. napisał(a):
Aktinidia napisał(a):- tło z korka? Na allegro widziałam kiedyś korek prasowany na gorąco - gdzie to kupić? A może taki zwykły, klejony się nadaje?

Korek to najlepszy pomysł, nie będzie gnić i naturalny.
Spory asortyment
http://www.domkorkowy.com.pl/ Najlepiej się wybrać i pogadać.

Też www.gady-gady.pl - akcesoria paludaryjne między innymi.
Pzdr Jurek

A jak mysisz? Czy klejony korek nie będzie szkodliwy? Dla roślin na pewno nie, ale dla zwierząt żyjacych w wodzie ponizej?

Aktinidia

Aktinidia napisał(a):A jak mysisz? Czy klejony korek nie będzie szkodliwy? Dla roślin na pewno nie, ale dla zwierząt żyjacych w wodzie ponizej?

Bym się nie przejmował, ten klejony korek jest trwały, więc i "klej" pewnie niechętny do wypływania. Mam jeszcze gorzej - na takich klejonych podkładkach uprawiam niektóre storczyki, które negatywnie reagują na wszelką chemię, nawet wodę tolerują tylko destylowaną :) Ale estetyczniej pewnie by było kupić kawałki kory :?:
Pzdr Jurek

jurek b.

miecho_i Ksawerów k/Łodzi

28 lut 2006, 17:42   (#8)  

A mozesz nam cos opowiedziec o swoich storczykach?
Tak sie składa że moje paludarium mam zamiar w wiekszości obsadzic storczykami :)
['] Ewcia

miecho_i
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Ksawerów k/Łodzi

MarekN Kozy k/Bielska-Białej

01 mar 2006, 11:29   (#9)  

Jeżeli potrzebujecie filc kokosowy,chipsy,podłoże,włókno kokosowe itp.
to www.tintours.pl

MarekN
Ranga: Początkujący

Miasto: Kozy k/Bielska-Białej

02 mar 2006, 00:36   (#10)  

[quote="Miecho_I"]A mozesz nam cos opowiedziec o swoich storczykach?[quote]
O moich? Niby mogę, azjatyckie, Coelogyne, Gastrochilusy i Chiloschisty to są i afrykańskie Aerangisy. Jest ich ze dwieście.
Ale pewnie nie o to Ci chodzi, tylko o to że się NIE nadają do paludarium :oops:
Ponieważ mam
1. witrynę ze storczykami 1,5 metrową,
2. 2-metrowe akwarium, z 232W światła i miejscem nad nim,
3. akwarium 60-litrowe napełnione w 1/4, obsadzone java-mossem i Mikrosorium i łodygowymi błotnymi,
4.Parapety i inne dogodne miejsca,
to powiem, że eksperymenty między godzenia roślin między warunkami 1.-3. się nie powiodły.
Rośliny błotne nie mają wymogów zróżnicowania temperatur dzień/nocm a wręcz przeciwnie - temperatury te są tylko minimalnie różne. Nie znają też wiatru.
Epifyty (w tym storczyki) wymagają takiego zróżnicowania - nawet do 10 stopni, także zróżnicowania wilgotności dzień/noc z 80-90% do 40-50%. Wymagane jest też "wietrzenie" - wentylatorki chodzą całą dobę, w nocy wolniej. Nawet Microsorum tego nie wytrzymuje.
Dla większości gatunków storczyków wymagana jest też "pora spoczynkowa" - sucho, chłodniej - nawet pare miesięcy w roku.
Na tych ładnych obrazkach dostępnych w sieci jeśli widać storczyki, to są one tam wstawiane w celach estetycznych, ładnie to wygląda, ale tydzień, miesiąc i zgon.

Zawiedziony? :P Zrób paludarium (witrynę) DLA storczyków, uzupełnisz ją roślinami, które takie straszne warunki wytrzymają :lol:
Pzdr Jurek

jurek b.

02 mar 2006, 09:49   (#11)  

jurek b. napisał(a): że eksperymenty między godzenia roślin między warunkami 1.-3. się nie powiodły.
Rośliny błotne nie mają wymogów zróżnicowania temperatur dzień/nocm a wręcz przeciwnie - temperatury te są tylko minimalnie różne. Nie znają też wiatru.
Epifyty (w tym storczyki) wymagają takiego zróżnicowania - nawet do 10 stopni, także zróżnicowania wilgotności dzień/noc z 80-90% do 40-50%. Wymagane jest też "wietrzenie" - wentylatorki chodzą całą dobę, w nocy wolniej. Nawet Microsorum tego nie wytrzymuje.
Dla większości gatunków storczyków wymagana jest też "pora spoczynkowa" - sucho, chłodniej - nawet pare miesięcy w roku.
Na tych ładnych obrazkach dostępnych w sieci jeśli widać storczyki, to są one tam wstawiane w celach estetycznych, ładnie to wygląda, ale tydzień, miesiąc i zgon.

Czytam od jakiegoś czasu różne opracowania i stronki o storczykach i coś tak czułam, że się nie nadają za bardzo. Co innego myślę, rośliny o ozdobnych liściach (np. z rodzaju marantha).

jurek b. napisał(a): Zawiedziony? :P Zrób paludarium (witrynę) DLA storczyków, uzupełnisz ją roślinami, które takie straszne warunki wytrzymają :lol:

A jakie gatunki proponujesz?

Aktinidia

02 mar 2006, 22:25   (#12)  

jurek b. napisał(a): P Zrób paludarium (witrynę) DLA storczyków, uzupełnisz ją roślinami, które takie straszne warunki wytrzymają :lol:

Aktinidia napisał(a):A jakie gatunki proponujesz?

Między dużymi storczykami mieszczą się miniaturowe storczyki :D
Pzdr Jurek
Jeszcze link do budowy takiej witryny i jej obsadzenia: http://www.forum.orchideen-forum.de/sho ... php?t=9249

jurek b.

03 mar 2006, 21:12   (#13)  

z powodu specyficznych warunków powierzchniowych w moim paludarium nie bedzie części dla roslin błotnych :(

beda tylko sciany i konary obsadzone różnymi epifitami w tym storczykami, wentylacja, a raczej wymuszanie obiegu powietrza juz jest wprojektowane z tym że niewiem jakiej mocy wentylator użyć.

Ze storczyków chciałem wybrac gatunki tropikalne wymagające stosunkiwo "łagodnego" spoczynku, jakis gość obiecal mi zestawienie takich gatunków.
Różnica temperatur pomiedzy dniem a noca napewno bedzie gdyz gablota nad akwarium będzie ogrzewana przez "oświetlenie"

Jurek, a masz jakies automatyczne zraszanie?
['] Ewcia

miecho_i

04 mar 2006, 00:17   (#14)  

masz jakies automatyczne zraszanie?

Storczyki uwielbiają "zaniedbywanie", więc automatyka z opcją "zaniedbywaj" bylaby zbyt skomplikowana/bez sensu :D
Pzdr Jurek

jurek b.

04 mar 2006, 10:26   (#15)  

chodziło mi o to czy używasz zraszacza ręcznego czy opartego na jakiejś pompie elektrycznej

jaką woda zraszacz i skad ją bierzesz ?
['] Ewcia

miecho_i

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzechoo Derby

17 mar 2007, 12:29   (#16)  

witam
widzę że temat bardzo stary ale jeśli ktoś się jeszcze zastanawia nad wyborem materiału na tylną ściankę to polecam płytę xaxim
Obrazek
Obrazek
Obrazek
do kupienia w g-g.pl. nie jest to tanie rozwiązanie ale chyba najlepsze z możliwych. nie stosowałem tego ale holendrzy hodujący dendrobatesy nie używają niczego innego. minusem jest to że trudno do tego ładnie przymocować korzeń dlatego raczej jest to stosowane w niższych zbiornikach
co do korka to nie polecam w zbiorniku gdzie woda będzie ciągle spływać po ściance. sam to wypróbowałem i ścianka się rozpadła. miałem zrobiony wodospad w szczelinach korka robiły się glony które potem pleśniały i rozsadzały korek. może woda była zbyt słabo filtrowana ale wodospad był napędzany małą pompką schowaną pod nim i poza gąbką nie było miejsca na inną filtrację. część ścianki po której woda nie spływała tylko jest zanurzona w wodzie trzyma się po dziś dzień (już jakieś 4 lata) a rośliny tak się w tym zakorzeniły że nie sposób ich usunąć
pozdrawiam Grzesiek

Grzechoo

Miasto: Derby

17 mar 2007, 13:25   (#17)  

Grzechoo napisał(a):co do korka to nie polecam w zbiorniku gdzie woda będzie ciągle spływać po ściance. sam to wypróbowałem i ścianka się rozpadła. miałem zrobiony wodospad w szczelinach korka robiły się glony które potem pleśniały i rozsadzały korek. może woda była zbyt słabo filtrowana ale wodospad był napędzany małą pompką schowaną pod nim i poza gąbką nie było miejsca na inną filtrację. część ścianki po której woda nie spływała tylko jest zanurzona w wodzie trzyma się po dziś dzień (już jakieś 4 lata) a rośliny tak się w tym zakorzeniły że nie sposób ich usunąć

A jaki korek masz na mysli? Aglomerado negro - czyli prasowany, czy też klejony, jak na okładziny ścian w mieszkaniu? Wiem, że wielu terrarystów stosuje ten klejony. Ja bym się bała. Mam od roku w wiwarium prasowany korek i spisuje sie na medal :D

Aktinidia

Grzechoo Derby

17 mar 2007, 18:08   (#18)  

mam na myśli prasowany. konkretnie ten:
Obrazek
nigdy w życiu nie dał bym do terra klejonego. Bóg jeden wie czym oni to kleją ale na pewno nie jest to obojętne.
u Ciebie może się sprawować bardzo dobrze bo z tego co widziałem nie masz wodospadu czy czegoś w tym rodzaju i tylko spryskujesz. u mnie stale przepływająca woda w ciągu 2 lat załatwiła 2 wodospady. jak się rozpadł ostatni to straciłem całe serce do tego zbiornika i teraz stoi i czeka na ukończenie najnowszego dzieła a potem dokona żywota :D
pozdrawiam Grzesiek

Grzechoo

21 mar 2007, 09:48   (#19)  

Grzechoo napisał(a): mam na myśli prasowany.
u Ciebie może się sprawować bardzo dobrze bo z tego co widziałem nie masz wodospadu czy czegoś w tym rodzaju i tylko spryskujesz.

Od sierpnia mam zainstalowaną pompkę, która kilka godzin dziennie tłoczy wodę systemem rurek do góry, skąd spływa ona po korku i korzeniach. Nie są to wodospady, tylko spokojne ciurkanie i kapanie, dość, by podlać rośliny i nie zachlapać podłogi (nadal nie mam drzwiczek z przodu).

Grzechoo napisał(a):
u mnie stale przepływająca woda w ciągu 2 lat załatwiła 2 wodospady. jak się rozpadł ostatni to straciłem całe serce do tego zbiornika i teraz stoi i czeka na ukończenie najnowszego dzieła a potem dokona żywota :D

Ten korek faktycznie nie jest zbyt zwięzły (dzięki temu można go obdłubywać) i lubi się trochę kruszyć. Pewnie dlatego do robienie wodospadów polecano mi zrobić konstrukcję ze styropianu i dopiero to obłożyć korkiem.
Dodam, że właśnie wkleiłam na silikon korek w części wodnej. Wczoraj zalałam akwa wodą i ciekawe, jak takie tło będzie się spisywać :)

Aktinidia

Grzechoo Derby

22 mar 2007, 23:39   (#20)  

wstawił bym zdjęcia jak wyglądał wodospad w czasie swej świetności i jak kiedy się rozpadał ale miałem problem z dyskiem i wszystkie zdjęcia straciłem :)
ale już pracuje nad nowym dziełem i jak skończę to wstawię fotki
pozdrawiam Grzesiek

Grzechoo

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

IMG_20250602_124852.jpg

Tło wewnętrzne DIY

jacekp1 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 10628
Mając w planie aranżację akwarium 160L dla amerykańskich pielęgniczek postanowiłem zacząć od tła, które wymaga sporo czasu na przygotowanie. Byłem zainspirowany techniką kolegi użytą w wątku: https:/...
tło 8.jpg

Tło do akwarium z żywicy

oring w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4358
Witam wszystkich akwarystów . W tym poście chciałem opisać jak można zrobić tło 3D do akwarium z żywicy epoksydowej. tło 8.jpg Do wykonania tła wykorzystałem żywicę epoksydową Epidiam 652, utwardzac...
YouTube

DIY - wodospad do paludarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2070
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Tutorial paludarium (dennerle)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 11150
YouTube

Mini akwarium/paludarium z wodospadem

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 6463
YouTube

Reaktywacja paludarium (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5542
W Green Aqua również reaktywacja, takie materiały są najciekawsze pod względem praktyki. Zapraszam do obejrzenia i jak zwykle - nie zapomnijcie wyłączyć napisów.
YouTube

Paludarium - tutorial ADA

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5522
Zapraszam do obejrzenia.
17918465_1296591053755667_1311346941_n_Zmieniony rozmiar.jpg

The Swamp - MarioMarina paludarium

MarioMarina w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 33460
Witam, na wiosnę ruszyłem z takim oto nowym dla mnie projektem: akwarium OW RA 90x45x25 oświetlenie- Grand Solar filtracja- Eheim 2226 generator mgły- ZooMed CO2- z butli roślinność: mchy, zwartki, m...

ścianka do akwarium

kamila w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3211
Cześć, własnie zrobiliśmy do akwarium ściankę. Potrzebujemy pomocy w doborze roślinek do doniczek ściankowych. W ściance zamontowany jest wężyk, który powinien działać i podlewać rośliny, nie jest to...

Paludarium ze szczupieńczykami

astar w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6695
_MG_8298.jpg Jakiś czas temu zachorowałem na paludarium. Tak się złożyło że wtedy nie bardzo miałem jak zajmować się akwarium https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-7...

Statystyki

Ten temat przegląda 364 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 364 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.