przeróbka pokrywy- potrzebne opinie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

przeróbka pokrywy- potrzebne opinie

Liczba wyświetleń: 1004·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam!!!
Z powodów technicznych jeszcze raz :

Wybraliśmy do naszego akwarium 60 l o wymiarach 60x30x30 następujące świetlówki:
15 W aqua-glo na tył
15 W sylwania gro-lux na środek
15 W sun-glo z przodu

Co o tym sądzicie? Nie będzie za dużo? Acha, będzie CO2.

I jak liczycie oświetlenie? :oops: Bo w zależności od tego czy netto, czy brutto wychodzą spore róznice---> np u mnie przy 45 W --> licząc netto to ok 0,9 W/l, a jeżeli liczyć zbiornik jako całość, czyli 60 l to jest 0,75 W/l.

andzia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 lut 2006, 14:21   (#2)  

Nie jestem przekonany do specjalistycznych świetlówek Hagena. Współczynnik cena/wydajność jest w ich przypadku niekorzystny. Temat był już omawiany na forum. Za dużo płacimy za markę. We wrześniowym Magazynie Akwarium był bardzo dobry artykuł na temat oświetlenia w akwarium roślinnym - polecam. Osobiście zawsze polecam Philips Aquarell i 695 - nie są drogie a mają naprawdę dobre parametry.
I nie zapomnij o odbłyśnikach - to prawie 30% więcej światla. Nie muszą być zaraz firmowe - wystarczy samoprzylepna folia lustrzanka.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

24 lut 2006, 14:23   (#3)  

Folia już czeka :D Dzięki za radę

andzia

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

20231231_133603.jpg

Oświetlenie do 30l opinie

Benuchii w Oświetlenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 12207
Witam proszę o opinię na temat tych 3 lamp ewentualnie jakiś innych która byłaby najlepszym wyborem do kostki aquael 30l żeby roślinki fajnie rosły bo zależy mi na mini dżungli. Aquael slim duo 10w Su...
20220207_132719.jpg

Sterownik HeliaLux SmartControl - przeróbka

prezes_jelonek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5047
Witam szanowne grono. Jak w temacie, czy ktoś z Was próbował już przerobić ten sterownik pod Power LED... Moja lampa obecnie jest sterowana przez TC-421 ale nie jestem z tego sterownika zadowolony (ja...
YouTube

Belka AquaEL Leddy Slim - opinie

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 74 · Wyświetlenia: 70386
Znalazłem dla Was recenzję Andrzeja Szklannego na youtube, może komuś się przyda.

Sinkor maister opinie

ravenice8888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4493
Witam. Ktoś może posiada i się wypowie na temat Sinkor Maister.

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3300
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Opinie odnoście belki sun sun.

Dejv95 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2032
Witam mam pytanie czy ma ktoś doświadczenie z belkami sun sun? Konkretnie chodzi mi o model Lampa SunSun ADE-900C 28W Myśle czy nie zakupić tej belki jako dodatkowej - trzeciej już w akwarium 100cm...

Oświetlenie do pokrywy

kajper w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3260
Witam szanone towarzystwo. Chiałbym żoneczce zrobić prezent i zakupić nową pokrywę aluminiwą 80x35 albo Diversa albo AQUASTEL. Proszę o pomoc czy z oświetleniem dedykowanym czy bez. Jeżeli bez to ja...

Lampa Led Kessil A160WE Tuna Sun - Opinie

Sebastian1977 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 6706
Czy ktoś z Was używał tej lampki?Chętnie wysłuchałbym opinii.Dość zainteresowała mnie ta lampa.Zauważam , że ostatnio dużo się pisze o lampach emitujących wielokolorowe światło.

Przerobienie pokrywy tetra z T5 8W na LED

kajorek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1508
Dzień dobry, czy ktoś mógłby mi pomóc i napisać, czy można łatwo przerobić pokrywę Tetra (akwarium 30l) z świetlówki T5 8W (trochę mało tego światła) na LED? i jak to zrobić? Z góry dzięki za odpowi...

Przeróbka lampy liniowej na diodach SMD 2835

bartosz34 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1878
Witam. To co napiszę poniżej nie jest tutorialem ale jeżeli ktoś kiedyś trafi na ten temat a będzie miał podobne do moich rozważania lub zapędy to myślę, że będzie choć trochę pomocny, zwłaszcza, że n...

Statystyki

Ten temat przegląda 235 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 235 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.