Niedobor? Pomocy. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Niedobor? Pomocy.

Liczba wyświetleń: 1169·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

16 lut 2006, 17:49 Niedobor? Pomocy.  (#1)  

Witam!

Post o podobnej tresci umiescilem na pl.rec.akwarium wiec jezeli ktos czyta go drugi raz to niech sie nie denerwuje.

Od dawna zmagam sie strasznie z moimi roslinami i nie moge sobie dac rady,
wiec moze ktos z Was bedzie w stanie mi pomoc. Mam dosc duzo okrzemkow w
akwarium rosliny srednio rosna ale to co najgorsze to to ze nowe liscie sa
dosc jasno zielone... Czesto okolice zylek sa bardziej zielone niz obrzeza
lisci. Kiedys rosliny mialy chloraze i plamy nekrotyczne. Podejrzewam ze
odezwa sie glosy ze to niedobor zelaza - kiedys tez tak myslalem i
przedawkowalem ferro active oczywiscie efektem byly nitki.
Moze ktos ma jakies pomysly co to moze byc jak sprawdzic itd...

Troche danych:
Akwarium ok 100 l, oswietlenie 4x18W (philips tld 3x 865 i 1x840) temp ok 27
stopni, No3 staram sie utrzymywac na poziomie pomiedzy 10 a 20 ppm, podaje
co2 z bimbrowni, swiatlo 10h/d, obsada 2 skalary i 1 ramireza. Wiecej
niestety nie robie zadnych testow.

Nawozenie:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72926522

mikro 5ml dziennie makro tyle aby utrzymac no3 na poziomie 10-20 ppm.

Na preclach dostalem odpowiedz iz moze to byc wina tego ze podaje tak duzo mikro i zablokowalem wchlanianie jakiegos innego pierwiastka np zelaza manganem.

Co o tym myslicie? czy jezeli tak jest na prawde to glodowka (brak nawozenia) i 2 podmiany poprawia sprawe? oczywiscie przy pozniejszej redukcji nawozenia.

profaner
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jacek Petryszak

23 lut 2006, 21:54   (#2)  

Chyba ci z pl.rec. mają rację, spróbuj z tą głodówką i tak dalej...

P.S. Masz złą obsadę, skalarów powinno być min. 6 do czego potrzebują co najmniej 250l.
Ramirezki to ryby, które żyją w parach, dokup szybko płeć przeciwną. Mój kolega opowiadał, że z samotności zdechła mu ramirezka :cry:

Jacek Petryszak

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

image000000 (5).jpg

Niedobór ?

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9761
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna? Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense Oświetlenie 80w LED RGB Czas świeceni...
Zrzut ekranu (22).png

Potrzebuje pomocy z zulixem

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1512
witam, dawno nie robiłem micro z kalkulatorem zulixa i zapomniałem jak wpisać dawkę jaką będę dawał dziennie do akwarium i czy dając intermag i chelat zelaza to w dwóch okienkach u góry po lewo ma być...
20230315_184951.jpg

Zielenice punktowe Pomocy...

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3455
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka; Akwarium 112L Oświ...
IMG_20220106_142101321.jpg

Zwiększenie dawki mikro a niedobór potasu

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 55 · Wyświetlenia: 23313
Witam . Zbiornik na podłożu master soil 50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10) Ph6.9-6.3 Gh/kh 8/1 No3 5 Po4 0.2 Ca/mg...
IMG_5150.JPG

Niedobór, nadmiar tylko czego? Proszę o pomoc

melvin33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13373
1. 120x50x50- 300 litrów 2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia 3. Co2 butla z elektrozaworem 4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance 5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
20211216_000516.jpg

Niedobór potasu

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9956
Dzień dobry Posiadam kostkę 35 litrów nieskoenergetyczną (nie low tech bo jest co2), czyli 6W światła LED i Co2 na ziemi ze żwirkiem i piaskiem. Staram się regularnie codziennie podmieniać 1-1.5 li...
Bez tytułu.jpg

Niedobór Mg?

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 38516
w połowie roku przeszedłem z kranówki na RO w ramach walki z wysokim Si, którego nijak nie szło zbić do jakiegoś akceptowalnego poziomu (okrzemki pokrywały wszystko). Okrzemki zwalczyłem, ale padają m...
tank.PNG

Ferka - niedobór fosforu

Kyle w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 22860
Witam szanownych kolegów ;) Tydzień temu we wtorek przeszedłem z linii AA (najpierw rhizoclonium, później oedogonium, zielenice itd. ;) na pełną linię Ferki. Do końca tygodnia byłem zadowolony ze sta...

Obniżenie ph przy pomocy podłoża Podłoże H.E.L.P. Advanced S

pacyfik26 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5843
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...

Proszę o pomocy z nawożeniem solami

Michalina w Nawożenie · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 15696
Witam, Wystartowałam nowy baniak i widzę jakieś niedobory. Niestety nie znam się na nawożeniu. Wiem tylko że mam twarda wodę w kranie i sprawdzalam na stronie dostawcy takie mam dane: DH 11.8 (z testu...

Statystyki

Ten temat przegląda 368 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571611
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 368 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.