larwa ważki w moim akwa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

larwa ważki w moim akwa

Liczba wyświetleń: 2837·Odpowiedzi: 4
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

13 lut 2006, 09:28 larwa ważki w moim akwa  (#1)  

Witam
No ładnie ,wymienialem roslinki i po wyjeciu wywłócznika znalazlem larwe ważki żywą :) ,a ja zastanawialem sie co mi wsuwa male krewetki :) . Skad sie wzieła nie mam pojecia pewnie przywlokłem z jakas roślinką!?

Po za ta ciekawostka ,mam pytanko do szanownego grona .Czy jak mialem inwazje pierwotniakow a nastepnie woda po mlecznej zrobila mi sie zielona od glonow to powinienem nawozic dalej ,czy przerwac nawożenie ?! Kupilem lampe UV bo juz niedawalem sobie z tym rady i okolo 2 tygodnie juz minie jak to sie zaczelo , podmienilem wode i dodalem do filtra bakterie i do wody,a po kilku dniach podlaczylem UV i dzisiaj jest troche lepiej co kolwiek widac. Kwestia teraz nawozic czy zaczekac az woda sie ustabilizuje i wyczysci??

pozdrawiam wszystkich i prosze o rade

Od moderatora : Poprawiłem trochę Twój post -wogóle nie uzywasz kropek,przecinków ,nie zaczynasz zdania z dużej litery !!!,
Jeżeli jeszcze raz taki post napiszesz to zostanie usuniety,bo mi się nie bedzie chciało zastanawiac co Ty chcesz nam przekazać !!! Jacek Pawłowski

wojtgor

13 lut 2006, 09:58   (#2)  

o zakwicie poczytaj tutaj --->
zielony zakwit wody też tego się dorobiłem, pierwszy raz od blisko 10 lat tego hobby mam zakwit i jestem trochę wcięty. Powodem jest zabicie flory bakteryjnej chemią - musiałem niestety leczyć w zbiorniku głównym, błąd że nie zaszczepiłem bakterii, miałem obsadę i liczyłem na samodzielne wytworzenie flory, podmianki, delikatne karmienie nie dały rezultatu. Obecnie łamię się nad zakupem UV, jestem przeciwnikiem UV ale chyba mimo wszystko je kupię aby przyspieszyć walkę z zakwitem a później mieć to w razie potrzeb na wyposażeniu. Czy stosujesz UV ciągle, czy odłączasz?

Jeżeli chodzi o ważkę to pewnie ją zabiłeś i dobrze, też miałem taką larwę w krewetkarium, podobno może polować też na małe ryby.

Tommygun

Paweł Warszawa

13 lut 2006, 23:13 Re: larwa waszki w moim akwa  (#3)  

wojtgor napisał(a):waszki
Ważki

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 lut 2006, 00:29 UV  (#4)  

UV kupilem niedawno wlasnie z tej okazji, penie ja odlacze jak tylko pozbede sie tego paskudstwa, tez niejestem zwolennikiem tego rodzaju sprzetu[/list]

wojtgor

16 lut 2006, 00:26   (#5)  

larwa wazki wyglada super! choc w akwarium moze byc problematyczna - przyznaje.

Mialam ja w oczku wodnym - godzinami mozna bylo patrzec jak poluje na male kijanki.

glon
Ranga: Początkujący

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3022
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
YouTube

Patent do aklimatyzacji krewetek przed wpuszczeniem do akwa

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5519
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Akwa kucharz dla mikro-ryb

Wirowmaker w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2674
Witam jak w temacie potrzebuję dobrej bazy pokarmowej dla moich Galaxy po wielu próbach i ofiarach przy testowaniu żywego pokarmu po mimo setek tysięcy i milionów opinii że "żywe najlepsze" ...
robak.jpg

Nieproszeni goście w moim szkiełku .

dariusz_119 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2108
Moi Drodzy , proszę Was o zidentyfikowanie oraz ewentualne porady jak to paskudztwo usunąć. Nie zauważyłem żeby te zwierzątka szkodziły faunie i florze ale nie wygląda to estetycznie .Obsiadają cały t...

Przerybione akwa

eps w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3244
C ześć N ie udzielam się za często, bo jakoś czas nie pozwala, ale do rzeczy. Mam 450 l akwarium. Czasami jakieś rybki sprzedam, czasem kupię. Niedawno skusiło mnie do częściowej zmiany obsady i chyb...

Czy to larwa wazki ?

holenderskiebartek90 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6203
Witam Mam problem . Dzisiaj zobaczylem w akwarium jakies dziwne stworzenia . Wylowilem juz 3. Czy to larwy wazki ? Czy sa bezpieczne dla zwierzat i roslin ? Czy sie rozmnazaja? Ile maksymalnie moge...

obsada do akwa 200l.

michael86l w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1332
Witam,pomożecie mi dobrac jakąś obsade do akwarium 200l.z przewagą roślin?:)

Mała stadna ryba lubiąca oświetlone akwa-pomoc z obsadą 63l

Marcin Straburzyński w Zwierzęta · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 7682
Witam Was wszystkich serdecznie, potrzebuję porady przy wyborze rybek do mojego zbiornika (60x30x35) typu holender - prawie zero dna niezajętego, 2x24W. Tematów jakich wiele - wiem. Ale moje pytanie ...

Odwiedziny ważki w akwarium

świerzak w Zwierzęta · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 7574
Dziś przypatrując się roślinkom jak i mieszkańcom akwarium z postrzegłem że na kablu od grzałki rusza się jakieś dziwne stworzonko które nieśmiało ale powoli wychodziło na zewnątrz akwarium ku moje...

Paletki w akwa na bazie ziemi

Holek82 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 817
Witam. Chcialbym zapytac czy moglbym w swoim akwa roslinnym na bazie ziemi trzymac paletki. Jesli tak to ile sztuk. Akwa ma 240l 120x50x40cm. Nawoze solami EI, swiatlo 2x54w t5 12h. Jest cos na co trz...

Statystyki

Ten temat przegląda 167 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571025
 •  Liczba wątków: 48815
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 166 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.