Jakie wkłady do Fluval 105 ?
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Ostatnio kupiłem kubełek Fluval 105 ,czy wkład z węgla aktywowanego używa się cały czas, czy może trzeba go zmienić na coś innego? Proszę o radę.
-
mardrak
●
IMHO wkład z węgla aktywowanego lepiej zastąpić ceramiką
DarekO
-

DarekO
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
witam. Nie. węgla aktywnego nie używamy- przez caly czas chyba, że np.schcesz usunąć leki z wody albo jakieś inne nieporządane substancje wtedy wegiel wkladamy do filtra na max 7dni potem go wywalamyTaka kuracja;) węglem powinna trwać max 7dni. nie więcej.zamiast węgla na caly czas dzialania mozna wsadzić jakąś ceramikę albo gąbki albo bio-kulki albo jeszcze coś innego na czym się wytworzą bakterie nitryfikacyjne które przetworzą azotyny w azotany.pozdrawiam
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Powiązane tematy
Cześć.
Chciałem zapytać się wszystkich posiadaczy filtra o to czy wymiar podawany przez producenta jest taki sam dla całej wysokości filtra? Fluval podaje że filtr ma szerokość 18 centymetrów. Ale z t...
52-200323.jpeg
Poszerzyliśmy naszą ofertę o nowe wkłady ceramiczne Neo Media. Są one dostępne w trzech odmianach: PURE, SOFT i HARD a ich cechą charakterystyczną jest opcja korekty pH i twardości wo...
Witam
W grudniu po powrocie do domu z wizyty w szpitalu, odkryłem że filtr Fluval FX6 się zepsuł. Silnik działał pulsacyjnie czyli sekundę działał po czym wyłączał się na 2 sekundy. Całe akwarium szl...
Hej,
Jako, że wracam do Hobby mam pytanie bo znalazłem dużo starych rzeczy i stąd moje pytanie czy są przeterminowane, czy nadają się jeszcze do użytku, czy lepiej może nie ryzykować i kupić nowe.
T...
Cześć, może komuś się przyda. Mam obecnie Fluvala 307, trochę głośno pracował. Mam tendencję do wypełniania koszyków na maxa, mediami. Dzisiaj je odchudziłem i jakie było moje zdziwienie, zrobił się b...
Czy ktoś posiada i może miałby ochotę podzielić się opinią na temat tego filtra?
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...
Witam mam problem z starterem w filtrze fluval bo tamtędy przecieka mi woda już nie wiem co mam robić i jaka może być tego przyczyn. Prosiłbym o podpowiedź dodam że uszczelki nowe nasmarowane i starte...
Tak jak w temacie, bo te orginalne już nie chcę trzymać 😞
Ponieważ stary filtr (Tetra 800plus) zaczął mi cieknąć spod klamer a wymiany uszczelek, smarowanie i gruntowne czyszczenie nic nie dały zastanawiam się nad kupnem nowego filtra. Już prawie zdecydowałe...
|
|