zastanawiam się jakich swietlówek użyć. Czy zastosować 4 x 24W T5 każda o długosci 549mm. Czy też może zastosować świetlówki 4x25W T8 każda dłiugości 742mm
Troszkę o akwarium bo zaraz będziecie pisać to zależy jakie wymiary więc uprzedzam i podaję 800x450x450mm. Dodam jeszcze że pokrywa jest wysoka na 150mm, więc świetlówki będą średnio 80mm nad powierzchnią wody. Różnica 4W to żadna różnica więc zastanawiam się nad rozłożeniem świetlówek i tak jak zastosuję T8 25W to będą rozłożone równomiernie bo zajmą całą szerokość pokrywy, ale jak zastosuję T5 24W to nie będą oświetlały równomiernie akwarium (230mm "luzu" pomiędzy świetlówką a brzegiem pokrywy).
realfish888 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2565
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
dawidryba w Oświetlenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 6695
Witam serdecznie, mam akwarium 112L(profil) zez standardowa pokrywa. Niestety żywotność plastikowej pokrywy się kończy.
Jako, ze chce zrobić wszystko na glanc,gdyż akwarium będzie stało w kulminacyj...
kayaba w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2047
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
gregpl w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3452
Hej,
Poczytałem forum, ale odpowiedzi nie znalazłem.
Mam pokrywę ze względu na kota.
112l obecnie mam takie oświetlenie :
-EASY LED UNIVERSAL 2.0 FRESHWATER
- https://allegro.pl/oferta/swietlowka-l...
gregoru w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2859
Mój pierwszy post - dzień dobry wszystkim - czuję, że się zadomowię na tym forum :-)
Planuję wystartowanie nowego mocno roślinnego akwarium dla bojownika. Będzie to kostka 40 x 40 x 40 cm (nominalnie...
Anonim 59387 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4661
Witam forumowiczów.
Mam 2 pytania:
1 Pytanie: Czy lampę Led Chihiros z serii A można wmontować pod pokrywę? Próbował ktoś już takie rozwiązanie? Zda to egzamin, nie zamoknie?
2 putanie: Czy Chihiros m...
lolus maximus w Oświetlenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1515
Witam,
przeglądam forum i inne strony. Przejrzałem kilka sklepów i mam mętlik w głowie.
Mam standardowe akwarium 112l i oryginalne oświetlenie: Actis 2x T8-18W.
oraz dokupiłem: Lampa akwarium LED EK...
blixa w Oświetlenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2816
Cześć. Mam dylemat z oświetleniem.
Zbiornik będzie 240 l (120 w x 40h x 50d). Mam lampę 2x54w hagen glo i drugą 2x24w hagen glo.
Zastanawiam się czy to wystarczy, czy muszę dokupić drugą lampe 2x54w ...
Trooll w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1010
Witam, mam taką sytuację , że spalił mi się kondensator w pokrywie od akwarium i nie wiem jaką kupić teraz pokrywę czy zwykłe jarzeniówki czy LED-y i jakie , bo na pewno są lepsze od jarzeniówek tylko...
dinus w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 743
Cześć,
W końcu zostałem szczęśliwym posiadaczem szkiełka 80x40x50 OW, które ma zastąpić maleństwo 25L. Szkiełko fajne, ale mam ogromny dylemat z doborem właściwego oświetlenia. Będzie to zbiorniczek ...
Statystyki
Ten temat przegląda 320 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570947
• Liczba wątków: 48798
• Użytkownicy: 36926
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 320 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej