Witam Od okolo pól roku woda w moim 120 l baniaku wyglada tak jak na obrazku(zal).Nie jest to typowy zakwit glonów. Czasami o roznych porach dnia np wieczorem metnosc sie zmniejszala(choc nie jest to regula).
Oswietlenie:4x20W(swietlowki Hagen) 12h/doba
Filtracja:Caly czas fluval 103
nawozenie:PG classic,sporadycznie makro (woda byla metna juz wczesniej),mikro zgodnie z instrukcja
Co2 2 bable/min
ryby:6sztuk(gatunek raczej nieistotny,male)
ph:7,5-7,7 (normalnie wynosilo 7 ale aktualnie zabraklo mi co2 takze traktujemy 7
gdyz przy tekim ph woda byla tak samo metna)
two-15n
tww-9n
Probowalem pomieniac wode, nawet70% ale nic to nie dalo. Woda kranowa ma u mnie ph7 i tww-4 i two ok6/7 takze przez lata uzywam tej wody i bylo dobrze. Jednak po dodaniu jej do akwarium twardosc znacznie rosnie i to mnie martwi. Zawsze mialem tww4/5 (za dobrych czasow:) . Nie wiem czy to kwestia rozpuszczania sie podloza(ale zwir jest kupiony w akwarystycznym, normalny zwirek +paczka bialego tez ze sklepu akw. Moze moga to byc jakies substancje.Aha na poczatku tego "procesu" woda byla raczej zielona ale nie rozwinela sie w zielony zur z racji braku azotanow i fosforanow(te parametry sa ok).
Rosliny rosna raczej dobrze, ryby ok tylko ze taki zbiornik nie jest ozdoba a przeciez po to ma byc:)
Prosze o porade
Ostatnio edytowano 25 lut 2006, 00:56 przez centauri85, łącznie edytowano 6 razy