Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam wszystkich.
Używam wkład torfowy w filtrze(fluwal 304) jako nawóz i jestem zadowolony z efektów.
Co sadzicie o stosowaniu torfu .
Pozdrawiam
Sławek
-

Larysa
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poznań
Wprowadza to do wody naturalne garbniki oraz działa jako naturalny chelator.
-
Jacek Petryszak
●
100pepek1 napisał(a):A nie barwi wody? napewno obnizy Ci PH  pozdrowka
Witam.
Oczywiście delikatnie zabarwia wodę ale w połączeniu z świetlówkami Aqua Glo daje
ładny efekt prezentację kolorów neonów Innes oraz czerwonych.Obniża ph ale przy stosowaniu wody o odczynie alkalicznym jest porządane.Najważniejsze są efekty i dobra
(jak myślę ) kondycja ryb iroślin.Niestety nie mam żadnego zdjęcia mojego akwarium
(pracuję nad tym).
Pozdrawiam
Sławek
-

Larysa
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
 tylko nie przesadzaj z tym torfem bo z nadmiaru garbników w wodzie rybki mogą dostać poparzeń- bynajmniej wyczytaem to w jakiejś książce.z tego co wiem stosowanie torfu daje pozytywny efekt;)pozdrawiam i życzę udanej zabawy z "czarnymi wodami"
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
100pepek1 napisał(a):;) tylko nie przesadzaj z tym torfem bo z nadmiaru garbników w wodzie rybki mogą dostać poparzeń- bynajmniej wyczytaem to w jakiejś książce
Słownik języka polskiego PWN
bynajmniej  wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie)
 Głos miał donośny, ale bynajmniej nie przykry.
 Z miłością bynajmniej się nie taił.
Wiem, jestem złośliwy i się czepiam. 
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
diki napisał(a):Wiem, jestem złośliwy i się czepiam. 
Ale nikt nie potrafi robić tego tak dobrze...
Mi się jeszcze nie dostało... 
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Ale zauważ że nie było nawet słowa o ostrzeżeniach, regulaminie i tym podobnych sprawach. Jedynie mała dygresja na temat dywagacji.
Ale nikt nie potrafi robić tego tak dobrze...
OK- trochę przystopuję.
ps. Przepraszam autora tematu za OT.
-

diki
●
100pepek1 napisał(a):;) tylko nie przesadzaj z tym torfem bo z nadmiaru garbników w wodzie rybki mogą dostać poparzeń- bynajmniej wyczytaem to w jakiejś książce.z tego co wiem stosowanie torfu daje pozytywny efekt;)pozdrawiam i życzę udanej zabawy z "czarnymi wodami"
Tylko przez pierwsze dni widać mocne zabarwienie wody jadnak po cotygodniowych podmianach wody zabarwienie jest mniejsze.Wymiana całego wkładu następuje po około miesiącu lub jak nie widać efektów (wzrostu roślin) w akwarium.
Dziękuję za zainteresowanie tematem
Pozdrawiam
Sławek
-

Larysa
●
Torf ma równiż właściwości bakteriobójcze. Dlatego bakterie w filtrze napewno nie będą zadowolone  , ale ułatwia roślinom wchłanianie substancji odżywczych (chyba chodzi o mikro).
-
Kansol
●
- Miasto: Bydgoszcz
mih napisał(a):Torf ma równiż właściwości bakteriobójcze. Dlatego bakterie w filtrze napewno nie będą zadowolone
I dlatego też daje się go jako ostatni, a nie pierwszy wkład. 
-
Kathinka
●
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
|
|