Jaka temperatura zabije ślimaki (bez szkody dla roślin)?
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Mam już dość plagi małych zatoczków, która gnębi moje akwa roślinne. Zamierzam wyeksterminować je metodą termiczną. Ryby przeniosę do innego akwa. I tu rodzi się pytanie. Jaką temperaturę zastosować żeby zabić ślimaki bez szkody dla roślin i jak długo ją utrzymywać?
-

apper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
przedewszystkim, poczytaj na temat odpowiednigo karmienia ryb i utrzymania akwa w czystosci!!!
jak zrozumiesz to i slimaki bedziesz kontrolowal!
ale apropo pytania... to rolsiny wczesniej zniszczysz, jak slimaki wytepisz
zostaje tylko wrzatek... ale wczesniej zagladnij do ksiazki kucharskiej 
-

sliva
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: rzym/tarnow
Co do utrzymania akwa w czystości to nie ma obaw. Jest zadbane. Rybek też z pewnością nie przekarmiam. W 60 litrach pływają jedynie 3 niewielkie rybki. Ślimaki nie przeszkadzałyby mi tak bardzo gdyby nie podgryzały zdrowych młodych liści (dokładnie tenellusa). A podobno ślimaki atakują jedynie chore rośliny...
-

apper
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
a może "na marchewke" ???
-

loccutus
●
- Miasto: Leszno
-
To może być pomysł. Spróbuję.
-

apper
●
kiedyś próbowaem na marchewke zamocowana na nitce ale to nic nie dalo. podgotowalem ją a to nadal nic nie dalo. może ta marchewka powinna się rozpadać z przegotowania żeby dzialalo???
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Aloo
Temperaturą to się traktuje winniczki na obiad. U siebie zauważylem znaczne obniżenie liczebności zatoczków i żyworódek kiedy KH wody spadło poniżej 3 i w tej chwili populacja utrzymuje się na stałym niskim poziomie.
Jeżeli akwa ma tylko 60L ja bym sypnął jakieś chemii na ślimory,takiej ze sklepu raz ,a porządnie - tylko wtedy trzeba błyskawicznie działać , nie można dopuścić do rozkładu martwych ciał ślimaków i odrazu je usuwać no podmienić cześć wody żeby miedź nie zaszkodziła roślinom.
Pozdrawiam
Grzegorz
-

Grzegorz Geming
●
- Miasto: Poznań
A może ktoś testował zlikwidowanie ślimaków poprzez przedawkowanie CO2?
Mam zamiar to zrobić po odłowieniu rybek i krewetek w akwarium roślinnym.
Poproszę o ew. wskazówki jaki poziom utrzymać i przez ile czasu aby roślinkom nie zaszkodzić.
-
WojtekB
●
- Miasto: Mińsk Mazowiecki
WojtekB napisał(a):A może ktoś testował zlikwidowanie ślimaków poprzez przedawkowanie CO2? Mam zamiar to zrobić po odłowieniu rybek i krewetek w akwarium roślinnym. Poproszę o ew. wskazówki jaki poziom utrzymać i przez ile czasu aby roślinkom nie zaszkodzić.
Jeżeli chcesz wyłowić ryby i krewetki i masz coś ochote przedawkować to przedawkuj miedzi np. za pomocą trucizny na ślimaki lub składnika nawozu z miedzią.
Z tym CO2 wątpię czy się uda.
-
Gość
●
ja kiedyś miałem straszna plagę w 60l i wytępiłem wpuszczając dwie bocje wspaniałe bocje mam do dzisiaj i uważam, że to piękna ryba tylko szkoda, że taka strachliwa
teraz mieszkają w 160l wiec tak jak lubią, ale myślę, że w tych 60l też było im dobrze
-

RESPO
●
- Miasto: Wrocław
Bocją wspaniałym raczej na dłuższą mete nie będzie w 60l dobrze one osiągają 15cm w Akwarium. Ale jest wiele innych ślimakożernych mniejszych i ciekawych bocji pogoogluj sobie i znajdź jak Cię to interesuje.
-
Gość
●
2 bocje wspaniałe niedawno oddałem. Gdy je miałem nie miałem slimaków, niestety w roślinnym robią spore szkody. Portafią wygryść dziurę w młodym liściu i zaorać żwirek 
-
WojtekB
●
- Miasto: Mińsk Mazowiecki
kiedys na forum przeczytalem bardzo madra rzecz dot zwalczania slimakow i po przemysleniach w zupelnosci sie z nia zgadzam - ".. a slimaki masz bo je karmisz.."
postaraj sie zastosowac reżym w karmieniu ryb, karm tak aby doslownie nic ale to nic nie spadlo na dno, rybska maja zjesc wszystko w kilka sekund 
-
Ruzam
●
- Miasto: GŁOGÓW
Metodę "na marchewkę" trzeba stosowac ostrożnie gdyż marchew zawiera dużo azotanów.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
IMHO metoda "na marchewkę" się nie sprawdza. Najlepsza jest Bocja.
-
Dziad Borowy
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W akwa roślinnym raczej bym uważał z tą Bocją. Lubi kopać w podłożu i wywala z niego rośliny zwłaszcza te delikatniejsze. A to że lubi ślimaki to fakt. U mnie do znacznego zmniejszenia populacji ślimaków przyczyniło się zmniejszenie twardości wody. Kiedy używałem kranówy + destylowanej to miałem sporo ślimaków (GH około 6..7). Po przejściu na wodę tylko z RO i twardość GH = 3 - jest znacznie mniej slimaków. Po prostu z racji mniejszej zawartości wapnia rozpuszczają się  lub po prostu nie są w stanie się zbytnio rozmnażać.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Z CO2 to chodzi o to że przy dużych stężeniach kwas węglowy rozpuszcza wapienne skorupki.
-
Leszek Lewkowski
●
- Miasto: Białystok
Poza standardowymi obowiązkami utrzymania akwarium, proponuję dwa niezwykle skuteczne, sprawdzone u mnie rozwiązania:
1. Wprowadzenie do zbiornika żabki/ek "palczatki". W sklepach ok. 2,00 pln szt.
Dobierz jak najmniejsze. Połykają ślimaki w całości, nawet świderki ze skorupkami. Jeśli masz krewetki, koniecznie usuń żabki gdy osiągną rozmiar ok.2 cm, lub natychmiast gdy populacja ślimaków wyginie. W innym przypadku po ślimakach, pozbędziesz się krewetek.
Pomimo małego wzrostu ok. 3 cm, potrafią jednym ruchem przeciąć krewetkę Amano na pół i zjeść. Niestety stało się to na moich oczach. Wczśniej zadawałem sobie pytanie gdzie podziały się moje krewetki...
2. Kilka Ramirezek. Co one wyprawiają ze ślimakami... Obecnie muszę dostarczać ślimaki do zbiornika, żeby zapewnić Ramirezom "naturalne" atrakcje. Doszedłem do sytuacji, w której po wycince starannie wybieram ślimaczki z miski i wrzucam do zbiornika, tak aby nic się nie zmarnowało
Są to naturalne, skuteczne metody i dlatego tak piękne w swojej formie.
Pozdrawiam -
Krzysztofm
-
Krzysztofm
●
- Ranga: Początkujący
Żaby "palczatki"? Pierwsze słyszę, ale jeśli są tak skuteczne jak piszesz to byłaby to ciekawa alternatywa dla bocji... Masz może na myśli karłowate żaby szponiaste (karlik szponiasty)? Cos takiego jak poniżej?
http://fotogalerie.pl/fotka/24398910995 ... 3C1F3D540A
-

apper
●
Dokładnie, tak.
Pozdrawiam -
K.
-
Krzysztofm
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Hej
Fajny krótki film dla początkujących jak dbać o akwarium.
Hej
Film po niemiecku.
Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody.
3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
Sposoby na ślimaki w akwarium
Witam wszystkich miłośników akwarium :)
Po regularnym podawaniu nawozów i CO2 rośliny zaczęły rosnąć jak szalone.
Chciałbym je trochę wymodelować poprzez przycinkę, ale nie mam pomysłu jaką przyjąć ...
Chciałbym poznać jakie stosujecie metody na przycinanie roślin, gdy już zbytnio się rozrosną.
W swoim akwarium obecnie stosuję dosyć brutalną metodę, ale jak sądzę chyba nie wszyscy tak robią.
Metoda...
Zapraszam do pooglądania.
Pytanie do praktykantów ciemnego startu o spostrzeżenia.
Witam
Czy to możliwe ażeby PH w akwarium utrzymywalo się na poziomie . 6.1
Posiadam controller PH ale się nie włącza i nie dozuje co2
W akwarium sama woda RO plus mineralizator
Parametry wody
GH 6
K...
|