Razbora borneańska, boraras brigittae??? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Razbora borneańska, boraras brigittae???

Liczba wyświetleń: 10415·Odpowiedzi: 16
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Czy ma ktoś może taką razborę:
Razbora borneańska, boraras brigittae

Marzy mi się taka, jeśli ktoś z Was ma lub miał to czy ciężko było ją kupić?
Jak już się udało to w jakiej cenie?
Jeśli możecie napiszcie parę słów o niej – jak się zachowuje (czy pływa w stadzie), czy jest wymagająca?
Chcę ją trzymać w holendrze 200l, PH6,8-7, KH6, GH 12, dużo roślin.

Ps. Zdjęcie znalazłem w sieci

woody

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 mar 2006, 08:12   (#2)  

Czy naprawdę nikt z Was ich nie ma?
Ja ciągle czekam.
Czyżbym był pierwszy :?: :!:

woody

23 mar 2006, 11:13   (#3)  

Ja przymierzam się do zakupienia niewielkiego stadka. Cóż, warunki u ciebie nie są ideałem: o ile pH możnaby jeszcze znieść (lubi ok. 6,5) to już twardość jest za duża, bo obydwie powinny wynosić 4. KH ma 6, jakoś to przeżyją (choć jest o 50% większa niż trzeba), ale 12 GH jest już zbyt spore.

Patryś

Grzegorz Guzik Kraków

23 mar 2006, 14:07   (#4)  

O tej rybce juz bylo- zobacz kilka postow nizej i uzyj rewelacyjnej opcji szukaj :!:
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

23 mar 2006, 19:47   (#5)  

Patryś napisał(a):Cóż, warunki u ciebie nie są ideałem: o ile pH możnaby jeszcze znieść (lubi ok. 6,5) to już twardość jest za duża, bo obydwie powinny wynosić 4. KH ma 6, jakoś to przeżyją (choć jest o 50% większa niż trzeba), ale 12 GH jest już zbyt spore.

Troszke się zmieniło GH 10, KH 5, PH tak jak było 6,8 - 7,0

nie sądziłem że wymagaja one 4 GH i KH

woody

23 mar 2006, 19:50   (#6)  

Patryś napisał(a):Cóż, warunki u ciebie nie są ideałem: o ile pH możnaby jeszcze znieść (lubi ok. 6,5) to już twardość jest za duża, bo obydwie powinny wynosić 4. KH ma 6, jakoś to przeżyją (choć jest o 50% większa niż trzeba), ale 12 GH jest już zbyt spore.

Troszkę się zmieniło GH 10, KH 5, PH tak jak było 6,8 - 7,0
nie sądziłem że wymagają one 4 GH i KH

Grzegorz Guzik napisał(a):O tej rybce juz bylo- zobacz kilka postów niżej i użyj rewelacyjnej opcji szukaj :!:

chciałem raczej dowiedzieć się o dostępność tej rybci i poznać opinie jej posiadaczy (opinie z własnego doświadczenia).
Co do opcji szukaj to przeczytałem wszystko co znalazłem nie tylko na tym forum rozpocząłem ten wątek :P

woody

Marcin Peczek Łódź
woody napisał(a):Marzy mi się taka, jeśli ktoś z Was ma lub miał to czy ciężko było ją kupić?

Było ciężko przywoził mi ją specjalnie ktoś z Wawy a i tam były sprowadzane na specjalnie zamówienie.
Jak już się udało to w jakiej cenie?

3,50pln/szt.
Jeśli możecie napiszcie parę słów o niej – jak się zachowuje (czy pływa w stadzie), czy jest wymagająca?

Diabelnie płochliwa, siedziały cały czas wsród korzeni i zarośli, wypływały rzadko i już napewno nie w stadzie. Generalnie wydaje mi się że rybka jest przereklamowana i IMHO nadaje sie do aranżacji typu iwagumi gdzie może było by można się nią pocieszyć.
Chcę ją trzymać w holendrze 200l, PH6,8-7, KH6, GH 12, dużo roślin.

Parametry nie są tak istotne, poprostu takie jak dla każdej normalnej rozbory, ale jak dużo roślin to czmychną w zarośla i tyle je będziesz widział.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

24 mar 2006, 17:19   (#8)  

Gdzie można zamawiać trudno dostępne gatunki ryb (w Lublinie ciężko o jakąś rewelacje akwarystyczną)? Czy ktoś może podać jakiś kontakt? Interesuja mnie ryby z Azji południowo - wschodniej (jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie).

burdofell

25 mar 2006, 11:12   (#9)  

Sporo dobrych internetowych sklepów akw. oferuję wysyłkę ryb, możesz także sprowadzić je od eksportera (np. niemieckiego) w Warszawie jest bardzo słynny www.atollzoo.com.pl mogą sprowadzić sporo rzadkości (szczególnie wśród krewetek) i coś mi się o uszy obiło, że wysyłają

Patryś

25 mar 2006, 14:31   (#10)  

Patryś napisał(a):Sporo dobrych internetowych sklepów akw. oferuję wysyłkę ryb, możesz także sprowadzić je od eksportera (np. niemieckiego) w Warszawie jest bardzo słynny www.atollzoo.com.pl mogą sprowadzić sporo rzadkości (szczególnie wśród krewetek) i coś mi się o uszy obiło, że wysyłają

Wysyłają, tak podaja na swojej stronie :D .

Serdeczne dzięki za informacje.

burdofell

ktoś wie gdzie obecnie można kupić tą rybkę ?

kazujama
Ranga: Aktywny użytkownik

Sklep fajnarybka z Krakowa ma ją do sprowadzenia w ciągu kilku dni. Możliwa wysyłka.

nykaz
Ranga: Poznaje temat

Anonim 21963
We Wrocławiu do dostania od 2.50-3.50 za sztukę.Tylko te ryby są niewidzialne w akwariach zarośniętych .

Anonim 21963

rahau okolice W-wa
Kupiłem ostatnio do krewetkarium 3 szt. w W-wie . po 5 PLN za szt.

rahau
Ranga: Początkujący

Miasto: okolice W-wa

zegancio Wrocław
Często bywa we Wrocławskiej Ikoli.

ps.Ryba raczej polecana do nano i małych zbiorników.

zegancio
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

Mam 63 litry wiec ładnie się będzie komponować z Rasborą Galaxy

kazujama
Ranga: Aktywny użytkownik

wisnianadeser Kraków
Miałam kiedyś te rybki, są pięknym czerwonym akcentem w akwarium - polecam je! :)

wisnianadeser
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

3409.jpg

Razbora Naga, Ukleja Naga, Sawbwa resplendens

greg1978 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1661
Sawbwa resplendens, co wiecie o tej rybce? Interesują mnie raczej opinie osób, które ją posiadały lub posiadają. Jak jest z tym wysokim Ph znalazłem opis, że ryba potrzebuje "wysokiego Ph" j...
YouTube

Razbora klinowa tarło

barbii0 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1897
Witam Powiedzcie czy możliwe jest żeby w świeżym akwarium tarła się razbora. Wczoraj po południu wpuściłem nowe rybki (neon czerwony i razbora klinowa), a dziś razbora wygląda że się trze. Z tego co ...

Dostępność Razbora naga/Ukleja naga

Martino w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1916
Część. Gdzie we Wrocławiu lub okolicach kupię ryby Razbora naga/Ukleja naga. Ma ktoś jakie u siebie w zbiorniku? Jak tak można poprosić o zdjęcie ? Będzie pływała z Bystrzykiem Anabdy i z Kosiarką...

Razbora

Binio w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3273
Kupiłem w sklepie jako Espei ale czy to nie jest Hengela? 20201221_204932.jpg

Rasbora Dorsiocellata - Razbora sumatrzańska

greg1978 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4497
Witam! Czy ktoś może wypowiedzieć się coś więcej na temat tego gatunku? Może ktoś miał lub ma do czynienia z tą śliczną rybką, pytam przede wszystkim o jej zwyczaje! Mam ją od dwóch dni w zbiorni...

Razbora Klinowa kilka pytań

tysonpb w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7771
Witam jestem w takcie zakładania akwarium 112l. Zdecydowałem się na ławicę razbor klinowych, których ławica ma być główną atrakcją w akwarium, wyczytałem, że lubią przytłumione światło stłumione rośli...

Modrook słoneczny czy razbora espei

Kwasiu w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4039
Witam, potrzebuję pomocy w wyborze obsady do mojej 300. W zamyśle jest tylko jedna duża ławica prócz otosków. I mam dylemat, strasznie podobają mi się modrooki słoneczne, piękne ryby, tylko nie wiem ...

Czy to aby na pewno Razbora Borneańska/Boraras brigittae ?

Avares w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3319
Rybki mam już jakieś dwa miesiące, Pani w sklepie gwarantowała mi że to są Razborki Borneańskie i na 100 % będą czerwone po 2-3 dniach. A tu kurcze mijają dwa miesiące a one jakie były takie są. Prz...

Razbora Galaxy

Boxirus w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 748
Witam!! Jak tarło Razbora Galaxy??

Razbora Hengela Płeć

Anonim 45734 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 866
Witam Szukałem informacji w internecie o tych pięknych rybkach ponieważ mam zamiar je rozmnożyć. Wszystko już wiem jak do tego podejść, tylko mam pewien problem ponieważ nie wiem jak odróżnić płeć. ...

Statystyki

Ten temat przegląda 347 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 347 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.