Weglany potasu i magnezu - czy warto?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Czytałem wiele wątków o szkodliwości siarczanów.
Zastanawiam się nad zastąpieniem dotychczas wprowadzanych związków: K2SO4 i MgSO4*7H2O, przez węglany potasu i magnezu.
Podmieniam raz na tydzień 50 litrów czystej kranówy:
kH-8
gH-11
Siarczany - 30mg/l
Wprowadzam w ciągu tygodnia w postaci siarczanów:
K - ok. 4 mg/l
Mg - ok. 3 mg/l
Ile to będzie siarczanów?
Dodatkowo w Symfoni Złota (4,5 ml w 125 ml), 40 ml/tydzień na 170 l. akwa
Czy jest sens zastąpienia tych związków przez węglany przy moich parametrach wody kranowej oraz jaki będzie wpływ na twardości? Czy roślinkom będzie lepiej?
Piszę w dziale Nawożenie o problemach z Hygrophila Corymbosa, która zrzuca liście, może to właśnie po podaniu MgSO4, a może to raczej proporcje K:Mg?
Pytanie to kieruję szczególnie do Tych, którzy przeszli te zmiany, ale nie tylko.
Pozdrawiam
Grzegorz
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Witam.
Można zastąpić siarczany węglanami. Robię to od ponad dwu lat. Ale mam
doświadczenie tylko z MgCO3.
Sprawa z pozoru nie jest łatwa. Dodawanie węglanów oczywiście zwiększa
twardość węglanową, czyli u Ciebie zwiększyły by i tak już trochę za wysoką twardość TWW.
Cała zabawa z węglanami nie tylko ma na celu zmniejszenie siarczanów, ale poprawę lub
stworzenie poprawnych stosunków NPK i Ca/Mg.
Przy tej "zabawie" często "brakuje" nam TWW (przy założeniu TWW 4-5).
Czyli i tak trzeba  stosować siarczany.
Można trochę "poszaleć" gdy mamy znany skład wody w kranie i posiadamy RO.
Wszystko zależy od tego jaki skład wody uznamy za optymalny. Od tego trzeba wyjść.
Siarczany mogą stanowić problem  gdy zawartość dochodzi do 100mg/l.
Wartość 30-50 wydaję się sensowna.
Jeżeli chcesz świadomie dodawać makroelementy to powinieneś zaprzyjaźnić się z masą molową.
To znacznie ułatwia nawożenie.
Jestem przeciwnikiem dodawania czegokolwiek o nieznanym składzie.
Wszelkie nawozy, uzdatniacze i polepszacze o nieznanym, magicznym
składzie choć zapewne są wartościowymi preparatami, to utrudniają
bądź uniemożliwiają w pełni świadome nawożenie. No i uniemożliwiają
zabawę w alchemika  Moje pierwsze obliczenia "molowe" pomogła mi
zrobić milutka pani aptekarka  Potem tablice i książka z chemii nieorganicznej.
To są proste sprawy.
Poczytaj moje posty, dowiesz się jak ja preparuje wodę.
-
Marek Odrzywolski
●
Twoje posty czytałem i liczyłem właśnie na Twoją odpowiedź.
Po Twoim poście zrozumiałem że raczej nie poszaleję z MgCO3, bo twardość kH =8, więc po co ją zwiększać? Dlatego pewnie zostanę przy siarczanach. Tylko nie pytaj dlaczego nie mam RO
Z tego co piszesz, że siarczany optymalne to 30-50 mg/l, to może nie mam się czym przejmować dodając K2SO4 i MgSO4? Przyznasz chyba że kranówa nie jest taka zła: kH-8, gH-11, NO3=0, PO4=0, siarczany -30, Fe-0,03 . Niestety nie znam ważnych pierwiastków Ca, Mg, K, a wodociągi nie badają, jak to sprawdzić, bo na razie przyjmuję "z sufitu".
Mam wszystko przeliczone i wiem ile wlewam do akwa jeśli chodzi o KNO3, KH2PO4, K2SO4, MgSO4, chelat Fe, chelat Mn, gorzej z pozostałym mikro bo wpada z Symfoni.
Próbuję preparować wodę (jeśli można tak nazwać samą kranówę bez RO) do określonych poziomów.
1. Zaczynam od NO3 (KNO3) - 10 mg/l - oczywiście dla podmienanej wody
2. Dalej PO4 (KH2PO4) - 1,5 mg/l
3. K (kran - założyłem "2", KNO3 ,KH2PO4, K2SO4, TMG) - 15 mg/l
4. Mg (kran - założyłem "8", MgSO4*7H2O, TMG) - 15 mg/l
5. Fe (kran, TMG) - 0,25 mg/l
Nie dziw się że założyłem te wartości dla Mg i K, ale wzorowałem się na innych pobliskich ujęciach, które badają, oczywiście może być inaczej, ale co mam zrobić? Stosunek Ca:Mg miałem raczej wysoki i dodatkowa dawka Mg do podmiany poprawiła wygląd wszystkich roślin.
Jeśli możesz to skoryguj ,te moje wartości dla podmianianej wody, niestety Ca też pozostaje niewiadomą.
Dziękuję i pozdrawiam
Grzegorz
Ostatnio edytowano 09 lut 2006, 09:03 przez GP, łącznie edytowano 2 razy
-

GP
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
GP napisał(a):Twoje posty czytałem i liczyłem właśnie na Twoją odpowiedź.
Witam
Skąd czerpie wodociąg wode? Jeżeli to są pokłady głębinowe to skład
wody jest prawie stabilny i wtedy można polegać na starych analizach.
Ktoś kiedyś musiał je robić by tą wode dać ludziom do picia
W lubelskich wodociągach też z początku nie chcieli mi pokazać pełnych
danych składu wody (na stronie netowej dają niepełne dane), ale jak
im powiedziałem, że do celów akwarystycznych to zgodzili się na wyjawienie tajemnicy.
Może litości, a może rozbawienie laborantki to sprawiły, bo pani ta zrobiła dygresje,
że kolega jej ma wielkie akwarium i nie robi takich cudów. A przecież się zna.
Wodociągi mają obowiązek podać skład wody. Do celów niezobowiązujących powinni
podać stare badania, jak nie mają aktualnych, dane na pewno są u urzędnika w szafie, na bank.
-
Marek Odrzywolski
●
Ujęcie zbiornika zaporowego górskiej rzeki na Wisłoku, więc z tą stabilnością może być różnie. Twardość sprawdzam od dwóch lat i się nie zmienia, NO3 i PO4 są też stabilne, NO3 czasem wzrasta do góra 3 mg/l.
Próbowałem kilka razy zdobyć dane odnośnie pozostałych pierwiastków, ale nic z tego - zarzekają się, że nie ma potrzeby przeprowadzania takich badań, ale tak jak piszesz, na pewno przynajmiej raz musieli kiedyś zbadać. No cóż - nie wygram, robią tylko wszyscy wielkie  i teksty typu: "tyle ludzi ma akwarium i im to nie potrzebne"
Próbowałem też w Sanepidzie, udało mi sie zdobyć tylko siarczany. Może jeszcze spróbuję, ktoś mógł przecież kiedyś badać wodę.
Piszesz w swoich wątkach o preparoowanej wodzie, że Ca powinno być ok. 35 mg/l.
Może trochę poteoretyzuję. Jeśli moja woda ma powiedzmy Ca=70 mg/l lub więcej, to czy ją to dyskwalifikuje. Jeśli nie to jakie powinny być pozostałe parametry, czy to można podać, na pewno Mg i K powinny byc wyższe tylko ile? Tak samo co z Fe i pozostałymi mikro.
Czy w ogóle z wody o takiej twardości można zrobić na poziomie zbiornik roślinny  , bo może gra nie warta zachodu i trzeba czekać na RO?
PS. Może warto oddać wodę do badania, tylkko gdzie i ile to kosztuje?
Pozdrawiam
Grzegorz
-

GP
●
Witam ponownie
Daj mi jeden dzień, po podstawiam do swojego arkusza i coś może się
wykluje
Stawiam na braki potasu w Twojej wodzie.
-
Marek Odrzywolski
●
A co do teoretyzowania - myślę że ta informacja niektórym się przyda - z moich wyliczeń wynika że 1 st. niemiecki to stężenie jonów Ca ok.7,1 a Mg ok.4,26 mg/l.
Ale czy dobrze wyliczyłem?
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
j24 napisał(a):A co do teoretyzowania - myślę że ta informacja niektórym się przyda - z moich wyliczeń wynika że 1 st. niemiecki to stężenie jonów Ca ok.7,1 a Mg ok.4,26 mg/l. Ale czy dobrze wyliczyłem?
To chyba nie tak łatwo. Gdyby tak było to każdy miałby w wodzie kranowej taki sam stosunek Ca:Mg=1,67  , a tak nie jest
Jedni mają 12 i więcej, a inni 4. Twardość węglanowa może składać się np. wyłącznie z jonów Ca, a wtedy stosunek Ca:Mg dąży do nieskończoności, oczywiście może być też na odwrót. 
-

GP
●
To optymalne twardości TWW i TWO. Dla większości roślin optymalna TWW waha się od kilku (np 2) do kilkunastu stopni twardości. Siarczany szkodzą dopiero przy 100 - 200 ppm (i to nie wszystkim roślinom). Niemniej jednak co jakiś czas np co kilka miesięcy radziłbym Ci porównywać TWW i TWO. Często bowiem różnice pomiędzy TWW i TWO się pogłębiają. Zawartość siarczanów 200 i więcej ppm nie jest niczym wyjątkowym przy dozowaniu samych siarczanów potasu i magnezu. Aby się ich pozbyć pomocne są większe podmiany wody (zwłaszcza, że masz dobrą wodę pod tym względem).
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Miasto: Wrocław
GP napisał(a):To chyba nie tak łatwo. Gdyby tak było to każdy miałby w wodzie kranowej taki sam stosunek Ca:Mg=1,67  , a tak nie jest Jedni mają 12 i więcej, a inni 4. Twardość węglanowa może składać się np. wyłącznie z jonów Ca, a wtedy stosunek Ca:Mg dąży do nieskończoności, oczywiście może być też na odwrót. 
Witam.
To nie tak  , j24 miał co innego na myśli.
Odezwę się wieczorem, idę rzeźbić samolot 
-
Marek Odrzywolski
●
GP napisał(a):To chyba nie tak łatwo. Gdyby tak było to każdy miałby w wodzie kranowej taki sam stosunek Ca:Mg=1,67  , a tak nie jest Jedni mają 12 i więcej, a inni 4. Twardość węglanowa może składać się np. wyłącznie z jonów Ca, a wtedy stosunek Ca:Mg dąży do nieskończoności, oczywiście może być też na odwrót. 
Witam ponownie.
To taki przykład co może zawierać i ile, woda o danej twardości. Na przykład,
po podaniu do wody RO 15mg MgCO3/l, to jej TWW wyniesie 1 stopień.
Dla CaCO3 ilość ta wyniesie 17.8mg/l. Jak byś znał stosunek Ca/Mg
to można by policzyć ile jest Ca i Mg. No, prawie, bo według definicji
twardość węglanową tworzą węglany metali dwuwartościowych. Wapnia
i magnezu jest jednak najwięcej.
Wody przesączające się przez dolomity, tak jest u mnie, wzbogacają się
w Ca i Mg w postaciach węglanów w stosunku raczej 8...12 (Ca/Mg).
W zbiorniku stosunek ten powinien wynosić 4, na korzyść Ca. Zapewne
stosunek wynoszący 8 też będzie do przyjęcia.
W Lublinie Ca/Mg = 8.5, woda głębinowa z pokładów dolomitowych.
U Ciebie może być więcej Mg w siarczanach, ja mam SO4= 22mg/l, a ma dwa razy
twardszą wodę.
Dodajesz 4mg/l K i 3mg/l Mg to daje 16.6 mg/l SO4.
K/Mg raczej nie, ważne są: K/N/P i Ca/Mg. Zapewne znasz te proporcje.
Potasu możesz mieć mniej niż 2mg/l (ja mam 2.9). Dobrze, że sumujesz
makro i mikro bo do zbiornika dostają się, jak wiesz z paru soli, np. potas.
Wartościowego dla roślin żelaza w kranie raczej niema. Całe żelazo
trzeba dodać w chalecie.
Skład wody nie jest krytyczny i kilkunasto procentowe fluktuacje nie
powinny mieć znaczenia. Wygodne jest dodawać makro tylko z podmianą,
no, trochę wejdzie makro z nawozem, fakt. Bezpośrednio do zbiornika
dajemy chyba tylko: nawóz, Fe, Mn i N w razie potrzeby.
Skład wody warto poznać nawet przy posiadaniu RO, bo dodatek wody
z kranu do RO (+sole) daje nam kompletniejszy skład wody.
Koszty badania są raczej spore.
Próbowałem wstawić coś do mojego arkusza, ale bez parametrów wody
w kranie, nie ma to sensu.
-
Marek Odrzywolski
●
Właśnie wróciłem z Sanepidu i ..  , niestety zarzekają się że nie mają żadnych danych na temat Ca, Mg, K.
Miła pani laborantka wyciągneła mądre książki i Polskie Normy i chciała przeliczyć twardość ogólną CaCO3-176 mg/l, po 15 min stwierdziła że sie nie da, ale to jeszcze nic, wzięła butelkę wody mineralnej "Celestynka" z Rymanowa Zdroju (niedalekie ujęcie) i stwierdziła że to będzie coś podobnie, czyli Ca-80, Mg-20 mg/l.
Grzecznie podziękowałem i wyszedłem. Do wodociągów też dzwoniłem i również nic.
Pozostaje chyba tylko szukać znajomości w dobrych laboratoriach przy szpitalu lub jakiejś firmie.
Jak zdobędę te dane to się odezwę.
Pozdrawiam
Grzegorz
-

GP
●
j24 napisał(a):A co do teoretyzowania - myślę że ta informacja niektórym się przyda - z moich wyliczeń wynika że 1 st. niemiecki to stężenie jonów Ca ok.7,1 a Mg ok.4,26 mg/l. Ale czy dobrze wyliczyłem?
Pytanie było trochę "obok tematu" ale czy dobrze policzyłem?
-

j24
●
j24 napisał(a):j24 napisał(a):A co do teoretyzowania - myślę że ta informacja niektórym się przyda - z moich wyliczeń wynika że 1 st. niemiecki to stężenie jonów Ca ok.7,1 a Mg ok.4,26 mg/l. Ale czy dobrze wyliczyłem?
Pytanie było trochę "obok tematu" ale czy dobrze policzyłem?
Witam.
Tak dobrze. Mi wyszło: dla Ca 7.12mg/l i dla Mg 4.35mg/l.
-
Marek Odrzywolski
●
Witam.
Dzięki za potwierdzenie.
-

j24
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
j24 napisał(a):Witam. Dzięki za potwierdzenie.
Również potwierdzam, źle Cię zrozumiałem  , myślałem że piszesz o zawartości w 1st. niemieckim jednocześnie zarówno jonów wapnia, jak i magnezu.
-

GP
●
Witam ponownie!
Marku (i nie tylko)  mam te długo oczekiwane wyniki badania wody. Badała ją elektrociepłownia.
TWO mval/l 2,44 chyba 6,8 st.niem
TWW mval/l 1,49 chyba 4,2 st. niem
Ca2+ mg/l 30,0
Mg2+ mg/l 13,6
Wyniki są dla mnie zaskakujące. Po pierwsze woda jest bardzo miękka. Podejrzewam, że wiosenne roztopy "zmiękczyły" wodę i wyniki nie sa reprezentatywne, trzeba będzie za jakiś czas powtórzyć pomiar. Trochę te mval/l sa dla mnie nieczytelne, myślę że dobrze policzyłem. W lecie twardości te były odpowiednio 11 i 8 st. niemieckich. Niestety woda z ujęcia powierzchniowego nie jest stabilna.
Co do magnezu to też jestem w szoku, bo od roku podaję magnez do podmienianej wody w ilości 5 mg/l, w przekonaniu że stosunek Ca:Mg jest wysoki, odstawię magnez natychmiast, zmniejszy sie też poziom siarczanów. Dopiero teraz widzę moje niedobory potasu i wapnia.
Wygląda na to że mam dość dobrą chociaż zmienną wodę. Potasu nie badają, ale pewnie przy podmianie trzeba dać 20 mg/l. Obym się znowu nie mylił, jak robiłem z magnezem. Jakieś sugestie 
-

GP
●
Witam.
Nie jest tak źle. Faktycznie trochę zły stosunek Ca/Mg. Można by dołożyć
ciut CaCO3, tak do TWW 5-6 i lub CaCl2*6H2O. Osobiście chlorku nie dodawałem.
Ale wiem, że inni to robili, może się odezwą. Co do potasu to zdaję się wszyscy go dodają.
Sądzę jednak, że wody powierzchniowe mogą mieć więcej potasu niż głębinowe.
Większym problemem od składu wody jest brak jego stabilności.
-
Marek Odrzywolski
●
Marek Odrzywolski napisał(a):Nie jest tak źle. Faktycznie trochę zły stosunek Ca/Mg. Można by dołożyć ciut CaCO3, tak do TWW 5-6 i lub CaCl2*6H2O. Osobiście chlorku nie dodawałem. Ale wiem, że inni to robili, może się odezwą. Co do potasu to zdaję się wszyscy go dodają. Sądzę jednak, że wody powierzchniowe mogą mieć więcej potasu niż głębinowe. Większym problemem od składu wody jest brak jego stabilności.
Dlatego traktuję tę wodę jako przejściową, wiosna i roztopy nie trwają wiecznie, tego wapnia w późniejszym okresie będzie pewnie więcej. Tak jak pisałem w lecie TWW była 8. Mam już "dojście" do badań, więc spróbuję za kilka miesięcy ponownie.
Zaczynam rozumieć po co używacie RO, chociaż pewność daje tylko 100% wody demi. Ty masz głębinową, chociaż twarda to pewnie dość stabilna, więc możesz ją spokojnie mieszać z RO.
Pozdrawiam
Grzegorz
-

GP
●
A jaki jest właściwy stosunek Ca do Mg?
Jakie są skutki nadwyżki Mg do wyżej wymienionego?
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
|