jaki polecacie sterownik do swiatła
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
witam,
chciałbym wiedzieć jakie stosujecie strowniki do załączania światła.
na rynku pojawiło się (a najwięcej w marketach) chińskich sterowników.
jednak co do jakości mam wielkie zastrzeżenia.
na 6 kupionych 4 padły, zarówno te mechaniczne jak i te cyfrowe.
w jakiej hurtowni czy sklepie można dostac i w jakiej cenie?
co polecacie?
Pozdrawiam,
Bazyli
----------------------------------------------
Głupi mówi co wie, mądry wie co mówi! 
-

bazyli
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Z tego co mi mowili ludzie, to timery te maja tendencje do sklejania stykow w przypadku duzych obciazen. Mialem takie przypadki- szczegolnie HQI daje sie im we znaki, ale mimo to korzystam z takowych- HQI ma elektroniczny, a swietlowki odpalam tymi mechanicznymi po 10tce
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
[quote="Macek"]witam,
chciałbym wiedzieć jakie stosujecie strowniki do załączania światła.
Ja osobiście używałem THEBEN zegar na szynę  Sterował HQI 2x150 spisywał się znakomicie.Co do zegarów chińskich to nie polecam,pieniądze wyrzucone w błoto.Lepiej wydać trochę więcej i mieć spokuj. Zdjęcie poniżej
tylko że starszy model
-
charsu
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Styki sklejają się przy dużych prądach (w zegarach z reguły są stosowane zwykłe wyłączniki krańcowe- delikatna elektronika). Można temu zapobiec podłączając przekaźnik ze stykami na duże prądy. Ja tak zrobiłem.
Zwykły sterownik czasowy z Castoramy za 8 zł i stycznik na 220V. Nie jestem w stanie podłączyć takiej ilości lamp, która stopiłaby styki. Nie jestem elektrykiem, a i tak to działa. 
-

AAA
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Oborniki
przekaźniki to dobra rzecz. znajomy ma tak zrobine na zegarach 2-kanałowych firmy GRASSLIN. ale nie moge nigdzie ich znaleźć. być może wycofaliu się z rynku..
LEGRAND jest b. drogi ... jakies 280zł!!!!
charsu . ile ten THEBEN kosztował?
Pozdrawiam,
Bazyli
-

bazyli
●
Witam
U mnie pracą sprzętu w akwarium sterują sterowniki czaowe Talento(używane) i jestem z nich zadowolony http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85041884
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tomasz Wędrowczyk
-

tjuk
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Radomsko
Spróbuje pomóc;)
Jeżeli trzeba podłaczyć naprawde sporą moc do zwykłego włacznika zegarowego, a zachodzi obawa że sam wyłacznik tego nie zniesie - należy do zegara podłaczyć stycznik a dopiero do stycznika obciążenie.
Stycznik to taki rodzaj "konkretnego" przekaźnika. Zasilamy zegarem (malutki prąd) tylko cewke stycznika a duże prądy ciągniemy z gniazdka poprzez stycznik do obciążenia.
Takie działanie jest celowe zwłaszcza gdy mamy zegary elektroniczne które jako element sterujacy posiadają Triak a my chcemy podłaczyć spore obciążenie indukcyjne np HQI
stycznik mozna kupić już od 30zł na allegro. Powinien mieć odpowiedni prąd roboczy (adekwatny do mocy jakie chcemy podłaćzyć) i jezeli ma być sterowany zegarem - zewke na 220/230V
-

loccutus
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Leszno
-
Mam dylemat z wyborem programatora czasowego. Chcialbym zastosować efekt wschodu i zachodu łońca, wiec musze nabyc dwa programatory: dwie swietlowki będą sie załączać o godz. 10.00, nastepne dwie o 10.45, czas oswietlenia bedzie wynosił 12-13h. Nie wiem tylko czy wybrać mechaniczny czy elektroniczny. Mianowicie chodzi mi o to ze w elektronicznym po odłączeniu prądu nie ma utraty ustawień dzieki bateriom które się ładuja, natomiast jak to sie ma przy mechanicznych? Wiec mam takie pytania:
1) Czy po wyłączeniu prądu cały program mi zniknie i bede musiał od nowa go nastawiac?
2) W czym są lepsze programatory elektorniczne takie jak ten:
http://allegro.pl/item92827855_programa ... _pc3c.html
od mechanicznych które są znacznie tańsze takie jak np. ten:
http://allegro.pl/item92662423_programa ... edaz_.html
3) Czy istnieje programator do ktorego mozna podłączyć dwa urządzenia?
Prosze o pomoc
-

vasteq
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: -=POZNAŃ=-
- Wspieram stronę kontem Premium
-
obydwa są produkcji ChRL. przynajmniej ten elektroniczny,
ODRADZAM!!! kup lepsze ciut droższe ale pewne w działaniu.
Pozdrawiam,
Bazyli
-

bazyli
●
a czym sie to może różnić od tych programatrów z Tesco czy Obi? Pozatym tutaj nie musiałbym płacic za przesyłke tylko odebrać w Poznaniu, no i jest gwarancja jakaś, na 12m-cy chyba. Wiec chyba sie opłaca. Jedyny fakt ktory mnie może denerwować to to że mechaniczne mają dokładność + -15min.. wiec rozpatrując wszystkie mozliwosci, przy utawieniach załączania swietlowek z opoznieniem 45min wychodzi ze max przedział to 1h15min, a min to 15min, wiec roznica znaczna. Elektroniczne są dokładne i to mnie do nich przekonuje.
Zastanawiam sie nad tym sterownikiem co proponuje @charsu, bo jest dostepny na Allegro i cena jest niewysoka, jednak nie mam pojęcia jak to podłączyć. "Montuje sie to na szynie DIN"...dla mnie to czarna magia 
-

vasteq
●
-
szyna DIn to szyna do montowania bezpieczników, styczników itp. w szafach rozdzielczych w zabudowie szeregowej
Pozdrawiam,
Bazyli
-

bazyli
●
-->Macek
Jesli znajdziesz chwile najlepiej dzisiaj do polodnia lub wieczorem po 21 to odezwij sie z laski swojej do mnie na gg wlasnie odnosnie sterowania oswietleniem.
-->Do wszystkich
Jestem elektronikiem jesli moge jakos pomoc w tym temacie to slucham, czekam na konkretne pytania to udziele konkretnych odpowiedzi.
Pozdrawiam
-
neo_ns
●
@neo_ns wysłałem ci pw. Ten sterownik @charsu obsluguje jedno urządzaonko niestety, przynajmniej taką dostałem odpowiedz od pewnego sprzedawcy. No i trzeba sie bawić w podłączanie tego, wiec nadal wychodzi na korzyść zwykłych elektronicznych.
Dlatego nabęde chyba taki jak ten:
http://www.allegro.pl/item92289851_prog ... ma%5C.html
-

vasteq
●
-
Są, np. na trzy urządzenia.
Ale widziałem w Niemczech i z kosztami przesyłki nie bardzo sie opłaca.
Może ktoś się podłączy do zamówienia zegara sterującego trzema gniazdkami?
JaC
----
vasteq napisał(a):3) Czy istnieje programator do ktorego mozna podłączyć dwa urządzenia?
-
j666
●
- Miasto: W-wa [NW]
ciekawe czy to się wogóle opłaca skoro najtańsze programatory obecnie sterujące jednym urządzeniem mogę mieć po 19 zł.
-

vasteq
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Finansowo jeden zintegrowany wychodzi drożej niż parę najtańszych mechanicznych, ale przy elektronicznych to już niekoniecznie, poza tym mniej miejsca zajmuje i jest bardziej estetyczny.
Najtańsze mechaniory czasem i po 10 złociszy można trafić...
Ale jak chcesz precyzyjnie sterować co do minuty, to nie aż tak są dokładne jak elektroniczne.
JaC
-----
vasteq napisał(a):ciekawe czy to się wogóle opłaca skoro najtańsze programatory obecnie sterujące jednym urządzeniem mogę mieć po 19 zł.
-
j666
●
oczywiście miałem na myśli elektroniczne z aku, a nie mechaniczne.
-

vasteq
●
-
A ja miałem na mysli ten:
http://nox-electronics.de/Bilder/3erzeituhr.pdf
-----
vasteq napisał(a):oczywiście miałem na myśli elektroniczne z aku.
-
j666
●
-

vasteq
●
-
Ten niemiecki potrójny sterownik oczywiscie ma każde gniazdo sterowane osobno.
Zegary sterujące na szynę są możę i fajne, ale po pierwsze sa drogie, po drugie musisz obcinać wtyczki w urządzeniach albo inaczej kombinować.
A jak wetkniesz w rozgałęziacz 3-4 pojednyncze zegary sterujące, to marna ozdoba pomieszczenia jest
Nie zawsze sprzęt jest w szafce czy pokrywie.
-----
vasteq napisał(a):każde gniazdo sterowane wg różnych ustawień ? Szczerze powiedziawszy to patrząc na ten programator mogę z całą stanowczością stwierdzić że pojedyncze 3 elektroniczne zajmują mniej miejsca. Chodzi mi oczywiście o długość
-
j666
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 25 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
aqct3-1.png
Skylight wypuścił długo oczekiwany sterownik Wifi.
Po długim okresie testów trafił on na rynek, w cenie identycznej jak poprzednia "manualna" wersja.
Link do opisu w sklepie:
...
Witam,
Zakupiłem do swojej lampy Twinstar 1200s sterownik, z funkcją wschodu i zmierzchu.
Pytanie jak zaprogramować lampę? Rozumiem, żeby łącznie świecić 10h, czyli u mnie to jest od 10 do 20.
Ale c...
Witam,
Zakupiłem sterownik do mojej lampy ale nie za bardzo wiem jak go ustawić. Czytam w instrukcji że w trybie auto osobno ustawiam siłę kanału ciepłego i zimnego.
Generalnie dzisiaj będę zalewał sw...
Witam szanowne grono. Jak w temacie, czy ktoś z Was próbował już przerobić ten sterownik pod Power LED... Moja lampa obecnie jest sterowana przez TC-421 ale nie jestem z tego sterownika zadowolony (ja...
Mam kpl lampa na power LED i oryginalny 4-kanałowy sterownik ( 24 V ) połączone wtyczką DB-9. Chciałbym mieć możliwość podłączenia i sterowania tej lampy z TC421/420 ( więcej funkcji ), ale nie mam op...
Witam czy ktoś w forumowiczów miał styczność z w/w sterownikiem ? Jak wiadomo wcześniejsza wersja jest dosyć populara.
W krajowej dystrybucji pojawiły się nowe sterowniki do lamp Chihiros.
Moduł Commander 1 pozwala na regulację pracy belek za pośrednictwem smartfona z zainstalowaną aplikacją mobilną.
Zobacz opis w s...
Poszukuje lampy 120cm z funkcja wifi do sterowania światłem plus dodatkowo żeby miała tryb włączenia nocnego-niebieskiego światła, nie bedzie to lampa główna nad zbiornikiem ale dodatkowa (wysoko pod ...
Witam mam pytanie czy ktoś może posiada gotowe ustawienia cyklu dobowego dla 3 kanałów do tego sterownika posiadam belkę led 3 kanały biała czerwona i niebieska barwa. Z góry dziękuję.
Czy miał ktoś do czynienia z takim sterownikiem do led:
leddimmerpro.jpg
Cztery kanały, podtrzymanie pamięci, proste programowanie, 24 miesiące gwarancji i polska produkcja. Miałem zastosować TC-420...
|
|