pytanie jak w temacie.
mam 200L 2 x70W HQI
roslinki rosną jak szalone.
az pewnoego dnia zauważyłem ze nowe listki wierzchołki robią sie zielone.
podaje TMG po 5ml/dobe oraz 4ml roztworu KNO3 dzieki czemu mam ok. 7ppm azotu
wszystko ladnie bąbelkuje a te cos mi sie na zielono zabarwiają.
teraz jest juz dosc gesto w akw. i musze ciut poscinac roslinki.
czy to nadmiar czy niedobór mikroelementów?
a moze przez to zarosniecie niedobór światła?
Z moich doświadczeń z macandrą stawiałbym na niedobór światła. Może jest za gęsto a może coś ją przysłania ? Dodam że nadmiar światła powoduje że na liście robią się takie specyficzne białe plamy. Kiedyś podrosła pod samą T5 i widziałem ten efekt.
Witam. Zaobserwowałem że moja rotala indica nie chcę się w pełni wybarwić, rumieni się tylko przy powierzchni. Światło 2x 24W T5, sylvania luxline plus 8500K na 54l akwarium. Podawane CO2 i żelazo pla...
Witam,
Moja Rotala Rotundifolia od kilku miesięcy dziwnie rośnie. Otóż na zmianę raz ładnie rośnie jest czerwioniutka (około tydzień), a następne 2 tygodnie nagle nowe listki robią sie coraz to mni...
rośnie super u mnie
po przycięciu albo zaczyna końcówka czerniec albo wypuszcza bardzo malutki boczne odrosty ktore w ogole przestaja rosnac
a te przyciete koncowki posadzone obok rosna jak na ...
Kolejny problem...
Rotale rosna, puszczaja pedy ale zaobserwowalem ze od spodu lodygi czernieja a liscie staja sie stalowo-ciemnozielone- jakby przezroczyste.
Jak temu zaradzic ???
Ta zła, bardzo zła rotala urosła mi mniej więcej do 30cm i nagle zaczęła się płożyć. Z fajnej kępy utworzył mi się atomowy grzyb straight from Nagasaki, który przydusza rosnący z tyłu Pogostemon erect...
Witam. Oto moja hodowla r. wallichi i indica. Jak mi się zwolni miejsce w akwa 12 l to poeksperymentuje z innymi roślinami, na razie musi wystarczyć baniak 5l :).
Jako podłoże zwykła ziemia, woda u...
Witam!!
Ostatnio zauważyłem coś niepokojącego w moim akwarium. Rotala sp. Green zamiast rosnąć w górę zaczyna pochylać się i wypuszcza korzenie w kierunku żwirku. Co może być powodem takiego ekhm... ...
Witam
Miesiąc temu posadziłęm w moim baniaku mała rotalę (5cm) teraz dorosła tylko do 15cm i zamiast iść w górę stoi w miejscu :? jedynie co to się bardziej rozkrzewia i bąbluje jak szalona. Zbior...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 400 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej