Czy te siarczany się nadają ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy te siarczany się nadają ?

Liczba wyświetleń: 2203·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
furraan Łódż
Czy możecie mi powiedzieć(napisać) czy siarczan potasu i siarczan magnezu któy dostałem dziś od mojego wujka nada do akwa:
-Siarczan potasu K 43% ,dystrybutor firma ,,Animex-Agri" w torbie 5 kg- napisane że jest przeznaczony do roślin motylkowych i kapustnych i wymaga zmieszania z glebą , oraz to że można stosować z nawozami fosforowymi . Mam obawy przed stosowaniem go z powodu jego grubych ziaren (szare) które przypominają Zeolit .
-Siarczan magnezu16% tlenku magnezu i 13% siarki ,importer Ampol-Merol , w torbie 2 kg, o przeźroczystej brobnej granulacji ,napisane- że jest przeznaczony przeciw brązowieniu igieł pod wszystkie rośliny .
Jeżeli nie będą się nadawały to nie będzie żadnej tragedii, po prostu wydam jakiemuś działkowcowi . Moje obawy budzi głównie ten szary i gruby :? siarczan potasu

Pozdrawiam

furraan
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódż

kalia Warszawa

02 lut 2006, 11:05   (#2)  

Czysty chemicznie siarczan potasu jest bialy, to samo siarczan magnezu. Ja bym nie ryzykowala z ogrodniczymi, zapewne maja jakies domieszki (nie sa czyste chemicznie wiec sa tansze). Ja uzywam odczynnikow z POCH-u.
Anita

kalia
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

15 lut 2006, 16:51   (#3)  

Mam bardzo pozytywne doswiadczenia z siarczanem potasu do zastosowań rolniczych. Kupiłem swego czasu 5 kg za 11 zł, bo niestety w Lesznie nigdzie nie mogłem kupić K2SO4 w czystej postaci. Ten rolniczy ma duze żółtawe kryształki, które dość wolno rozpuszczają się w wodzie. Dla pewnosci przed podaniem tego nawozu do akwa rozpuszczam odpowiednia ilość (1 łyżeczka) w ciepłej wodzie i czekam aż osiądzie żółtawy osad. Następnie zlewam idealnie czysty bezbarwny i klarowny roztwór. Rośliny rosna doskonale, ryby nie chorują. Wytrącony osad to prawdopodobnie weglany lub nierozpuszczalne siarczany innych pierwiastków.

voolkan

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5825
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28540
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7635
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8300
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
IMG20240829204547.jpg

Tetra Vital - dodałem i pojawiły się glony

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3855
Hej Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni. Poniżej opis ...
20240401_191445.jpg

Świeży Baniak i płożąca się Rotala

KubaGsxR w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4650
Hej, Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7053
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16073
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2813
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6759
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Statystyki

Ten temat przegląda 369 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 368 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.