Roślinki nie trzymają pionu!!!!!! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Roślinki nie trzymają pionu!!!!!!

Liczba wyświetleń: 2588·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Tomasz Gancarz
Pięć dni temu odpaliłem akwarium 200litrów ,oświetlenie 110W Philips 840 i bimbrownia .
Parametrów narazie nie sprawdzałem.Narazienie nawoże .
Mam pytanie dlaczego roślinki zaczeły rosnąć w poziomie a nie do pionu np Kakomby i Hyrophilie czym to może być spowodowane.
Chciałbym też dołożyć jedną świtlówke t8 20 w ale nie wiem jaki rodzaj byłby odpowiedni .
Od kiedy mam zacząć nawożić.
Mam trzy komory w filtrze gąbke i ceramike i nie wiem co dać do trzeciej.
Za wszelkie odpowiedzi dziękuję. :lol:

Tomasz Gancarz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
eretmodus Warszawa

01 lut 2006, 13:24   (#2)  

Wprawdzie problem jest dużo bardziej złożony, ale przedewszystkim, jest to wpływ nowego źródła światła o dużo większym natężeniu (bo mniemam że rośliny masz ze sklepu).
Kiedy rośliny się przyzwyczają, wrócą do pionu jeśli oczywiście spełnisz inne warunki ich dobrego wzrostu.
840-tki dają lekko żółte światło więc możesz dołożyć 860 albo 865 to oziębisz odrobinę ten żółty kolor światła.
A do trzeciej komory filtra dodaj też ceramikę i nie kombinuj 8)
Pozdrawiam i życzę bezglonowego dojrzewania. :D
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne.
390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO.
Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)

eretmodus
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Warszawa

Tomasz Gancarz

01 lut 2006, 19:51   (#3)  

Roślinki kupiłem od akwarysty.
Czy te 840 są złe?chciałem kupić 860 ale nie mieli w sklepie.
Roślinki szybko rosna ale listki są mniejsze i nieduże może jednak dać im jakiś nawóz.
Bezglonowe dojrzewanie jest możliwe bo u mnie glony zaczynają przeginać .
Mam jeszcze mało roślin może dokupie więcej żeby miały z glony z kim rywalizować.
W jaki sposób pozbyć się kożucha na powierzchni i z czego to powstaje?
Z czego powstaje osad na dnie bo mam dwie neonki a syfu jak by były to karpie.
Czy od razu mam podmieniać wode.
Za wszystkie porady z góry dziękuję. :lol:

Tomasz Gancarz

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Dlaczego rośliny nie bąblują?

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 44101
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutle...
20240428_175807.jpg

Jak prowadzić akwarium, żeby ciągle nie testowac wody.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7724
Witam, Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy. Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1673
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1220
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15815
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Co jest nie tak?

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6102
Witam Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...

Małe.glonojady nie wychodzą.

jaztorunia w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5162
Witam. Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...

Aquael D&N nie świecą białe diody

Badman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3121
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...

Hygrophila Corymbosa - nie rośnie

Arturrro w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2342
Czołem. Niby to niewielki „problem”, ale zastanawiam się, dlaczego Hygrophila corymbosa nie chce u mnie rosnąć? Nic się z nią złego nie dzieje, a w zasadzie NIC się nie dzieje. Nie rośnie, nie gnije, ...

Żółw nie może nurkować

Kacper183 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2398
Witam Mam żółwia chińskiego i dzisiaj przeniosłem go ze starego akwarium do nowego 200l. Problem w tym, że w poprzednim akwarium żółw normalnie nurkował a w tym nie może. Nie wiem czy to wina akwariu...

Statystyki

Ten temat przegląda 686 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 686 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.