Dawkowanie potasu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dawkowanie potasu

Liczba wyświetleń: 10305·Odpowiedzi: 11
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
marek34 Lublin

31 sty 2006, 21:00 Dawkowanie potasu  (#1)  

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem forum i bardzo się cieszę że tu trafiłem.
Mam zbiornik roślinny dość gęsto obsadzony o pojemności 63 litry.
Moje pytanie dotyczy ilości oraz częstotliwości podawania związków potasu w połączeniu z PGC. I co będzie lepsze K2so4 czy KNO3. NO3 w moim zbiorniku jest na poziomie 10 mg/l. Oświetlenie jażeniowe 30 W. CO2 podaję do dyfuzora Tetry 1 dzwon na dobę.
Jeśli ktoś stosował taki zestaw nawozów będę bardzo wdzięczny za podpowiedź jak to dawkować aby nie zjadły mnie glony.

Pozdrawiam Marek

marek34
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin

02 lut 2006, 10:06   (#2)  

K2SO4 i KNO3 to 2 różne rzeczy. Zwykle potas dawkuje się z K2SO4 raz w tygodniu. Azot z KNO3 chociaż spotkałem się również ze stwierdzeniem, że jeśli się dodaje duże ilości KNO3 to wtedy nie trzeba dodawać potasu w innej postaci. Dawki zależą jak to zwykle się mówi "każde akwarium jest inne". Teraz właśnie sam szukam ile trzeba dawać potasu bo chcę poeksperymentować z oddzielnymi solami niż z gotowym nawozem Macro. Jak widziałem wcześniej jedni twierdzą, azby tak dobierać dawki KNO3 aby NO3 utrzymywało sie na poziomie 5-15 mg/l. Jeśli chodzi o potas to niestety, przynajmniej na dziś,nie ma testu aby sprawdzić poziom potasu ale dawka potasu na tydzień to zdaje się 20 mg/l
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

02 lut 2006, 12:21   (#3)  

Dołączam się do tematu :) Czy KH2PO4 1mg/l co tydzień to w zupełności wystarczy czy za dużo :?:

Jakub K

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 lut 2006, 12:43   (#4)  

Na początek myślę że wystarczy. Zaczynając lepiej dawać małe dawki niż to wynika z zaleceń. Jeśli po ok. 2 tygodniach nadal będzie widać niedobór potasu to wtedy trzeba zwiększyć dawkę i znowu obserwować. Jeśli rośliny przestaną wykazywać niedobór potasu to wtedy można pozostać na ustalonej dawce. Zalecana dawka to 20 mg/l na tydzień ale podobno u niektórych przy takiej dawce pojawia się nadmiar.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7

Jan Poświata

02 lut 2006, 17:09   (#5)  

Ja bym nie ustalał tygodniowych dawek tylko patrzył na rośliny. Czasem gdy brakuje im fosforu, zwłaszcza gdy wcześniej nie podawaliście, to po podaniu mogą przyjąć bardzo dużo. Np robice 5 mg/l w wodzie i po godzinie już nie ma. Potem dajecie jednorazowo np. następne 5 mg/l i znów cud bo niczego nie ma. Ale za to jak rośliny "napełnią magazyny" to potem przez tydzień ledwo parę mg/l przyjmą. To takie przykłady. Wiec IMHO powinno się obserwować i dawkować ostrożnie - dodajecie 1 mg/l i patrzycie co sie dzieje - czy znika czy nie. Jak znika to delikatnie wiecej i znowu sprawdzacieu, jak nie znika to znak że starczy :idea: Ale najważniesze to spieszyć się powoli :wink:

Jan Poświata

02 lut 2006, 17:38   (#6)  

B. Lipczyński w poście "Tajemnicza liczba 0,5 ppm PO4" sugerował że nawożenie składnikami macro powinno się odbywać w taki sposób aby rośliny były ciągle "na głodzie" czyli np. fosforany na granicy wykrywalności.

kekon7

Jan Poświata

02 lut 2006, 17:46   (#7)  

No bo właśnie dokładnie o to chodzi. Tylko że czasem jak są na głodzie to potrafią pochłonąć na raz niezłe ilości a gdy sie nasycą to mało biorą. I dlatego piszę że trzeba obserwować i dodawać powoli. Stałe dawki mozna sobie ustalać dopiero wtedy gdy poznamy już troche swoje akwa i się ustabilizuje pożądnie zarówno akwa jak i samo nawożenie.

Jan Poświata

02 lut 2006, 17:52   (#8)  

Jedni jadą na 1 a nawet 2ppm i jest wszystko spoko i zero glona a u innych (min. u mnie) nawet najmniejsza dawka fosforu kończy się zaglonieniem. U mnie po podaniu KH2PO4 od razu pojawiają się sinice na wierzchołkach roślin.
Wg. mnie nie ma reguły.
Obrazek

Tomasz Zawół
Ranga: Zainteresowany tematem

02 lut 2006, 18:12   (#9)  

Zastanawiam się czy jest jakaś różnica (poza tym że jeden jest zasadowy a drugi kwasowy) między KH2PO4 a K2HPO4 przy podawaniu do akwa. W kalkulatorze nawozów jest tylko do obliczania dla KH2PO4 (nie ma K2HPO4).

kekon7

marek34 Lublin

02 lut 2006, 19:47   (#10)  

kekon7 napisał(a): Jeśli chodzi o potas to niestety, przynajmniej na dziś,nie ma testu aby sprawdzić poziom potasu ale dawka potasu na tydzień to zdaje się 20 mg/l

Czy te 20 mg/l to masz na myśli stężenie potasu w akwarium. Mogę to obliczyć na kalkulatorze, wtedy wyjdzie mi ile wsypać proszku na np. 100 ml wody i ile ml podać do akwarium. O to chodzi, prawda ?
I jeszcze zapytam, co jest powodem, że rośliny nie chcą bąbelkować. Bąbelkowały przez 2 dni (bardzo się cieszyłem) i przestały. Czy dodanie potasu i PGC poprawi sytuację.
NO3 10 mg/l, PO4 0,5 mg/l

marek34
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin

02 lut 2006, 22:34   (#11)  

Jan Poświata napisał(a): Jak znika to delikatnie wiecej i znowu sprawdzacieu, jak nie znika to znak że starczy :idea: Ale najważniesze to spieszyć się powoli :wink:
Czyli szybko pójdzie test na PO4 :?: :twisted:

Jakub K

Jan Poświata

03 lut 2006, 12:49   (#12)  

Jakub K napisał(a):Czyli szybko pójdzie test na PO4 :?: :twisted:

Nie do końca ;) Przydaje się na początku, ale w miarę poznawania swojego zbiornika robi się go coraz rzadziej, wiecej widać na oko.

Jan Poświata

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20220106_142101321.jpg

Zwiększenie dawki mikro a niedobór potasu

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 55 · Wyświetlenia: 23453
Witam . Zbiornik na podłożu master soil 50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10) Ph6.9-6.3 Gh/kh 8/1 No3 5 Po4 0.2 Ca/mg...
20211216_000516.jpg

Niedobór potasu

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 10045
Dzień dobry Posiadam kostkę 35 litrów nieskoenergetyczną (nie low tech bo jest co2), czyli 6W światła LED i Co2 na ziemi ze żwirkiem i piaskiem. Staram się regularnie codziennie podmieniać 1-1.5 li...
Bez tytułu.png

Sole - dawkowanie.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5744
Witam! Chciałbym was zapytać czy takie proporcje i wartości soli jakie wpisałem i obliczyłem są w porządku? W dodatku chciałbym upewnić się o dawkowanie mikro+, jeśli po lewej wpisałem że 1ml mikro+,...

Nadmiar potasu a mineralizator

nyos w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4552
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...

Jak pozbyć się potasu czyli mega kumulacja?!

Bartosz30 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11390
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają? Trochę o akwarium k...

Cytrynian potasu lub glukonian potasu, jako nawóz potasowy?

pgalko w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6414
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...

AZOO Natue Gro Plant Premium dawkowanie, opinie

Przemo80 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1682
Witam Pytanie do stosujących AZOO NATURE GRO Plant Premium Jak dawkujecie,wg zaleceń producenta co 4-7dni, czy w dawkach dziennych podzielonych?? Jakie macie opinie na temat tego nawozu??

Mineralizator growsie - dawkowanie

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2578
Witam, czy może ktoś pomoc jak rozgryźć dawkowanie mineralizatora growsie? Mam akwarium 50L, i nie wiem ile go podać do tego akwarium, chciałbym uzyskać około ten stosunek 4:1 i gh koło 7, ale czy da...

VIMI Reminamin - Dawkowanie

ALEKS_D_RAVEN w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3945
Witam Mam pytanie do tych co używają Mineralizatora Vimi do swojej wody RO. Ile używacie gramów na ile litrów do podmian? Jakie otrzymujecie potem gH i Kh w wodzie do podmiany i/lub w akwarium po pod...

Nadmiar potasu i nawożenie

piotreku28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 7964
Witam wszystkich. Jestem Piotrek To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :) Dane mojego zbiornika: Akwarium 112L Oświetlenie: Aquael Leddy Tube Retro Profit 16W T5 Plant + Sunny 16W T5,Świec...

Statystyki

Ten temat przegląda 368 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570946
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 368 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.