pozbyłem sie sinic a teraz nastepne gloniska :(
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam
Mam akwa 112 litrów:
0,72 W/ litr, co2 z butli, filterek kubelkowy i wewnetrzny (aquaszut senior)
uzywam nawozu: supraflora complex i PG macro
Parametry jakie panuja w akwa na dzien dzisiejszy
pH=7.0
TwW=6
TwO= 11
NO3= 5
Fe=0.1
(wiecej testow nie posiadam)
Mam problem z glonami jestem tydzien po walce z sinicami, wygralem z nimi oczywiscie (zaciemnienie na 5 dni) leci juz drugi tydzien po odslonie akwa. Ostatnio przyjrzalem sie roslinom i zauwazylem ze sie zasiedlily nitki, mialem z nimi problemy wczesniej ale znikly na jakis czas i pojawily sie sinice. Po odslonieciu wszystko robilem powoli i stopniowo tak jak zalecaliscie w postach które czytalem
co robie zle, jakie dzialania polecacie podjac ??
Z góry dziekuje za wyrozumialosc i porady
ps. Mam nadzieje że zrozumiecie mnie ale musialem zalozyc nowy temat bo to co czytalem nie daje mi jednoznacznej odpowiedzi ( a tak nawiasem piszac to wyszukiwarka doskonala nie jest)
chętnie poznam akwarystów z okolic 3miasta jak i z reszty Polski
moje gg 3916637
---------------------------------------
Pozdrawiam
Krzychu
-
Bauer1000
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Rumia
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
nikt nie wie co jesst nie tak ??
moje gg 3916637
Pozdrawiam
Krzychu
-
Bauer1000
●
Powiem jednoznacznie glony powstają w akwarium gdy jest zła ilość składników mineralnych, albo za dużo, albo za mało. Pomyśl czego możesz mieć za dużo lub za mało, i skoryguj to.
Zaciemnienie nigdy nie rozwiąże do końca problemów z glonami, po zaciemnieniu znowu wrócą.
-
Jacek Petryszak
●
Krotkie zielone zielenice pojawiaja sie czesto przy nadmiarach mikro- ale to nie jest regula. Ja od dawna nie mialam tych glonow. Ciekawe ile masz fosforu w zbiorniku a dokladniej jakie sa u ciebie proporcje N do P. Moze tu tkwi problem.
Anita
-

kalia
●
- Miasto: Warszawa
Niestety nie zanm poziomu PO4, brak testu a w zadnym sklepie nie chca zrobic ("jak chcesz wiedziec to kup test") ale z tego co mi sie wydaje to proporcje powinny byc ok, PG macro ma stabilizowac NPK a moja kranowa jest bardzo uboga w macro
moje gg 3916637
Pozdrawiam
Krzychu
-
Bauer1000
●
Powiązane tematy
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
Witam czy takie zabarwienie kamienia to sinica? Był czysty a teraz zaczyna zielenic się z jakiegoś powodu.. w zbiorniku brak glonów. IMG_4538.JPG
Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej ro...
Witam. Nie mogę pozbyć się z akwarium czarno - brunatnego osadu, który wyniszcza mi rośliny. Zakładam że są to zielenice.
Co mógłbym zrobić żeby się tego pozbyć, biorąc pod uwagę, że próbowałem już ...
Witam serdecznie.
Potrzebuję pomocy z glonami. Nie wiem już czy jest to zakwit wody czy też coś innego. Zaczęło sie pare tygodni temu, zauważyłem taką jakby dziwną mgiełkę zaraz nad roślinkami. Dwa dn...
Od początku zbiornika (5 miesięcy) mam problem z krasnorostami. Może ktoś mógłby mi zaproponować sposób na pozbycie się ich?
Zbiornik 220x60x60
Temp. 28-29st. C
PH 6,75 (komputer pH)
NO3 15 (JBL)
PO4 ...
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
Cześć,
Ok. 3 miesiące temu zadomowiły się u mnie glony nitkowate i nie chcą opuścić mojego zbiornika :)
Opis akwarium:
Data założenia: maj 2022
200 l - 101 x 41 x 56
filtr: Aquael Ultramax 1500 - ma...
Bo chyba odpuszczę za chwile i się poddam.
Jest go po trochu na wszystkich roślinach, i na wolno, i na szybko rosnących. Dbam, więc nie jest jakoś mocno źle, usuwam raz-dwa razy w tygodniu najgorzej p...
|
|