|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Po około 8-9 miesiącach postanowiłem od nowa założyć akwarium. Powodem tego są zaniedbania, gdyż w zasadzie już nie wiem jakich składników jest tam za dużo a czego brakuje. Przy okazji mam zamiar wyrzucić z akwarium podłoże floran oraz aquagrunt i powrócić do normalnego drobnego żwiru. Proszę o rady dotyczące restartu zbiornika abym nie przegapił czegoś. Oczywiście zmienię aranżację od razu. Mam plan taki:
1. Całkowite opróżnienie akwarium i wymycie akwa oraz akcesoriów
2. Zalanie akwa wodą w 100 % RO
3. Ustalenie odpowiedniej Tw za pomocą CaCO3
4. Używanie oryginalnego TMG oraz KNO3 KH2PO4 i MgSO4 tak aby NO3 do PO4 wynosił 10:1, a Mg do K 1:2,
5. Tu mam wątpliwość ale chyba muszę zachować stosunek Ca:Mg 3:1 ?
6. Oczywiście Co2 non stop
Ciekawy jestem jak rośliny zniosą taki restart, obecnie używałem całą gamę PGP, teraz zamierzam używać TMG + makro w postaci soli.
W zasadzie to moja wizja restartu zbiornika. Prosze o rady abym nie popełnił błędów.
-

Maciejewski Maciek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gorzów Wlkp.
-nie 100 % RO, dodaj Hydro Mineral albo daj 2l RO do 1l kran
-jesteś pewien, że chcesz bez podłoża dla roślin?Może daj Aqualit, czy coś w tym stylu.
-Jak chcesz podawać CO2? Jeśli z butli to wystarczy ci 12h, zgodnie z oświetleniem, albo 1-3h przed włączniem światła.
-
Jacek Petryszak
●
Nie przeczytałeś uważnie. Chcę zalać akwarium 100 % RO i albo dam hydro (tylko nie znamy dokładnego składu) albo dodam CaCO3, właśnie tu proszę o rade, jakie rozwiazanie będzie lepsze. Nie chcę mieszać z kranówką bo nie wiadomo co w niej jest szczególnie zimą.
Tak Aqualit będzie na spodzie a potem warstwa żwiru.
Co2 bedzie jak do tej pory z bimbrowni 24h. Tu juz mam wprawę gdyz uzywam tej metody od zawsze. Poprostu nie mam miejsca w szafce pod akwarium na butlę
-

Maciejewski Maciek
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam,
Mam podobnie jak kolega kłopoty s roślinami i podobne składniki w podłożu.
Nie moge sobie dać rady z roślinami,marnieją i gniją a jedyna która zaczęła rosnąć to mech jawajski.
Dotego mam okrzemki i zielenice na szybach.
200L ,ośw.140W
No3 20
Po4 0.5
Gh 6
Kh 4
PH 6.4
Fe 0.1
Pozdrawiam
-
MarcinR
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Raciborz
Maciejewski Maciek napisał(a):Nie przeczytałeś uważnie. Chcę zalać akwarium 100 % RO i albo dam hydro (tylko nie znamy dokładnego składu) albo dodam CaCO3, właśnie tu proszę o rade, jakie rozwiazanie będzie lepsze.
Ja na Twoim miejscu nie bawiłbym się w CaCO3 tylko użył Hydro. A jeśli chcesz znać dokładny skład tego czym mineralizujesz RO to kup jakąś sól do mineralizacji. Przed Hydro używałem Sery Mineral.
Decyzja jest Twoja ale przyczyn zachwiania równowagi w stosowaniu Hydro bym nie szukał 
-
Jan Poświata
●
................................................. W zasadzie tylko Pan Jan Poświata ustosunkował sie do mojej wypowiedzi i udzielił pewnych wskazówek. Dzieki Janie.
Post zmienony przez moderatora - Jacek Pawłowski
-

Maciejewski Maciek
●
Maćku, żaden tam Pan ze mnie nie jest  W razie dlaszych pytań pisz 
-
Jan Poświata
●
Jak pisałem wyżej akwarium ma około 8-9 miesięcy. Rośliny się przyzwyczaiły do normalnego nawożenie wiec po całkowitym restarcie, (użyję hydro do przygotowania wody) mam od razu zacząć od pełnej dawki TMG, makro, światło i co2 czy też stopniowo zwiększać wszystkie czynniki (zaznaczam ze do tej pory używałem całej gamy PGP). Czy oryginalny TMG i NO3 i KH2PO4 dodawane do wody z RO przygotowanej na bazie hydro czegoś nie zabraknie?W zasadzie to chyba ciężko powiedzieć na to teraz.
-

Maciejewski Maciek
●
13 lut 2006, 15:57
o
(#9)
wszyscy mierzą badają, kombinują
podają wartości
ilości
a obserwacje i zdrowy rozsądek?
no chyba że to was bawi...
-
tomy
●
wybaczcie moją ignorancję w tej dziedzinie, ale nie jestem w stanie dojść co to takiego woda z RO. Jak się ją wytwarza i jak ona wpływa na rośliny??
-
Gośka Gwardiak
●
- Ranga: Początkujący
Gośka Gwardiak napisał(a):wybaczcie moją ignorancję w tej dziedzinie, ale nie jestem w stanie dojść co to takiego woda z RO. Jak się ją wytwarza i jak ona wpływa na rośliny??
Filtr odwróconej osmozy (RO z ang. revers osmosis) to urządzenie które na zasadzie różnicy ciśnienia osmotycznego odfiltrowywuje przez błonę z mirkoporami wszystkie zanieczyszczenia. Urządzenia te mają bardzo wysoką skuteczność oczyszczania wody ze wszystkich zanieczyszczeń. Woda z RO jest doskonałym materiałem do dalszego uzdatniania - pozwala na uzyskanie wody o wybranych parametrach.
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Powiązane tematy
Miałem podpiąć pod swój starusieńki 10-letni wątek, ale wszystko praktycznie ulegnie zmianie, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Nawet pierwotny litraż uległ zmianie z 1 tys litrów na 1260 tys ;) S...
Cześć,
Odebrałem ostatnio zamówiony zbiornik 300L. Klejony na zamówienie czarnym silikonem. Szkło od frontu opti. Grubość 10mm.
Zastanawiam się nad jakością klejenia. W jednym miejscu warstwa silik...
Witam, posiadam zbiornik o wymiarach 60x40x40 (cm) i planuję zakup filtra sunsun HBL 801, ale czytałem w internecie artykuły, że HBL 801 to za mało do zbiornika 60 cm.
Czy ktoś kto używał może mi dor...
Witam
Dawno mnie tu nie było w sensie dodania wątku :)
Planuję założenie zbiornika o wymiarach 130 dł x 45 szer. i 50 wys. szkło opti.
Chciałbym poznać Wasze propozycje odnośnie oświetlenia - będzie ...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
potrzebuje pilnej pomocy w restarcie akwarium.
Witam, od jakiegoś czasu kusi mnie powrót do akwarystyki po dobrych kilku latach przerwy.
Rozważam zbiornik niewiększy niż 100 cm i tutaj mam dwa typy: 90x60x45 lub 100x50x50. Pytanie do Was, który by...
|
|