Czy powinienem coś zmienić ?? [długie]
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam
Zaczniemy od podstawowych danych :
akwarium 140l netto 80x45x45cm; oświetlenie 4x18W 8cm nad powierzchnią wody; wysokość słupa wody 40-35cm;  CO2 z bimbrowni  butla już stoi i czeka na dzwon i deszczownie
obsada to: 5x corydoras panda i 4x otocinclus affinis; [50x neon inessa w przyszłym tygodniu]
flora: Limnophila aquatica; Microsorum pteropus; Cabomba caroliniana; Ceratophyllum demersum; jakieś 2 żabienice (małe jeszcze); Heteranthera zosterifolia; Rotala rotundifolia.
nawożenie:
30g SZ + 20 K2SO4 w litrze wody dodatkowo FERRO + [PG]
TESTY:
PH 7,5 zgrubnie 7,6-7,8 dokładnie [zoolek]
NO2 0 [zoolek]
NO3 5 [zoolek] 12,5[tetra]
TWO 19 [zoolek]
TWW 9 [zoolek]
NH3/NH4 0 [nutrafin]
PO4 0,25 [nutrafin]
FE 0,25 [tetra]
Pozdrawiam
Rafał vel ..:: Pirania21 ::..
-

pirania21
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wrocław
50 Neonów, ja bym sie jeszcze raz zastanowil czy nie zaduzo o jakąś połowe, a dodałbym jeszcze z 5 otosków. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Co do parametrów wody zbiłbym TWO i TWW mieszając ją po połowie z RO.
-
Mriusz
●
Mysle,ze o polowe zmniejszyc to by bylo za malo, a wlasciwie to moze nie za malo,ale spokojnie mozna wiecej. Wydaje mi sie,ze 40 neonow przy tym litrarzu to mozna miec spokojnie. A jesli bedzie dbac o akwarium i opiekowac sie nim jak nalezy to i 50 moze trzymac. Trzeba pamietac,ze to sa neony, a nie jakies wieksze ryby, one akorat bardzo malo paskudza.
Co do reszty to ci nie odpowiem,bo z SZ nigdy nie mialem doczynienia, a swiatlo wydaje sie byc ok, choc troche mozna by bylo zwiekszyc. Jeszcze jedna 18W,albo przejscie na t5 24W.
Pozdrawiam Borys
-

Borys
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Warszawa
-
Powiązane tematy
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Witam. Słuchajcie, czy taka szafka wytrzyma akwarium 120x29x50? Szafka jest długości 120 cm, szerokość akwarium jest idealnie przed zwężaniem się blatu, 5 nóżek, po dwie po bokach i jedna na środku....
Dzień dobry,
Obecnie mam akwarium o pojemności około 25 litrów, które stoi na komodzie i nie sprawia żadnych problemów. Planuję jednak zakup większego akwarium o pojemności 54 litrów i zastanawiam si...
Witam
Otóż zakupiłem akwarium o wymiarach 60x30z35 63l .poprzedni zbornik miałem 4 lata 30 litrów. Zbiornik postawiłem na witrynie , i teraz dopiero pomyślałem , czy ta witryna wytrzyma taki ciężar. ...
Witam, posiadam taką komodę: https://www.brw.pl/komoda-ronse-145-cm-z-2-drzwiami-i-3-szufladami-dab-san-remo-jasny,42060
na komodzie aktualnie stoją dwa zalane akwaria 45l oraz 25l i z komodą wszystko...
Zamierzam kupić akwarium 360L i mam dylemat, co wybrać. W internecie nie znalazłem informacji, na temat różnic, wad i zalet. Jeżeli ktoś miał/ma doświadczenia z tymi zbiornikami, proszę o podzielenie ...
Witam,
Ostatnio natknęłam się na opinię, że czarny silikon jest mocniejszy/trwalszy od przezroczystego, bo 1) ma inny skład & 2) przezroczysty przepuszcza więcej światła, więc mogą pod niego wros...
Hej!
W przypływie nagłego olśnienia zamówiłem sobie po latach małe akwarium 40x25x30.
Wydawało mi się, że postawię je na regale i wszystko będzie cacy. Ale posprawdzałem "maksymalny udźwig"...
Witam!
We wrześniu założyłem swoje pierwsze akwarium. Juwel Rio 180 z wbudowanym filtrem.
Posiadam w nim ślimaki, ryby oraz rośliny.
Akwarium funkcjonuje, ryby i ślimaki żyją a rośliny przycinam 😊...
|
|