czas naswietlania 15h - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

czas naswietlania 15h

Liczba wyświetleń: 1007·Odpowiedzi: 1
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
tomee_lee24

26 sty 2006, 11:17 czas naswietlania 15h  (#1)  

Wszyscy piszaa ze oswietlaja akwarium okolo10 12 godz dziennie .Czy naswietlanie akwarium dluzej niż 14 godz jest zdrowe dla roslin?

tomee_lee24

koplek Pszczyna

26 sty 2006, 15:06   (#2)  

Witam :)
Było było było :twisted: Trzeba szukac :lol:
Jest niewskazane. Rośliną starczy nawet 6 h/dziennie. Tak więc dłuzsze oswietlanie sprzyja rozwojowi glonów :wink: Taką granice przyjmuje sie na 12 h, a optimum to 8-10h/dziennie 8)
"idziemy dalej by być bliżej..."

koplek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Pszczyna

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Czas oświetlenia

josom w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 1862
Cześć, Mam 112L akwarium, w którym znajdują się 3 świetlówki 20W. Pytanie polega na tym, czy zbyt długie naświetlanie zbiornika ma wpływ na rośliny? Od ponad roku, zawsze oświecam światło, gd...

Czas się pochwalić ... :)

prezes_jelonek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6260
Witam Wszystkich. Przyszedł czas kiedy to pora pochwalić się swoim projektem... Jakiś czas temu powstał w głowie projekt, po przeczytaniu kilku postów. A tak poważnie to zaczeło się od chęci zakupu go...

Chihiros a tc420 czas swiecenia

gonzolak83 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1253
Witam! Zadanie matematyczne:) Obecnie swiece 7 godzin (od godz. 14 do 21) moca ok. 70-75%. W drodze z chin tc420. I teraz pytanie : w jakich godzinach jaka moc ustawic na programtor zeby rosliny do...

Start a czas świecenia.

Anonim 52142 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6682
Proszę doradźcie jak długo świecić na starcie akwarium ? Podłoże to żwir i JBL Aquabasis, rośliny to nurzańce, kryptokoryny, żabienice, limnophilia i microsorium. Światło 0.6 W/l led, CO2 z butli. P...

Czas świecenia a glony/moc

kt65c453 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5093
Akwarium po restarcie i tak wiem powinno się zaczynać od koło 4 no 5 h na dobę i co tydzień dodawać 1h ale mam jeszcze jedno pytanko, czy włączanie 1 świetlówki jako poranek i zmierzch np od 8 do 22(w...

Czas swiecenia przy starcie akwarium oraz dozowanie nawozów

unknown w Oświetlenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 10564
Witam Wszystkich zgromadzonych na forum. W przyszłym tygodniu planuje start akwarium jako ze chce aby ten start był udany. Od ilu godzin świecenia najlepiej zacząć ? oraz ile zwiększać w późniejszyc...

czas świecenia

Bartosz80 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1740
Chciałbym się poradzić czy to, że rośliny zaczynają mi 2 godziny przed wyłączeniem się "zamykać" nie powoduje jakiegoś negatywnego wpływu na nie? Świecę do późnego wieczora, akwarium wtedy służy za la...

czas oświetlania akwarium

Patryk92 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 837
Witam od wczoraj mam akwarium na ziemi a we wtorek będę miał rośliny czytałem, że powinno się oświetlać przez 1 tydzień 2 godziny i z każdym tygodniem o 1h dłużej żeby nie było glonów. i tu moje py...

Mały heniek - czas świecenia

slowinski3 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 753
Witam Posiadam akwarium (300 l)o podłożu amazonia(36 l), oswietlenie 4*39 W(2*grolux i 2*aquastar) CO2, nawożnie easy carbo i pro fito 1 ml dzienie świece od godziny 16-22. czy przy takim oświetlen...

200L - Jak ustawić czas oświetlania przy 4x30 ?

baap w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1077
Witam Wszystkich Jestem tu po raz pierwszy, i chciałbym wysłuchać uwag w szczególności co do światła, od wczoraj mam 4x30W ( Osram Fluore, Power-Glo Hagena, Philipsa Aquarele i Osram BioluXi - w tej ...

Statystyki

Ten temat przegląda 778 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 778 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.