Jakie podłoże dla roslin? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jakie podłoże dla roslin?

Liczba wyświetleń: 1956·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jacek Petryszak

24 sty 2006, 13:37 Jakie podłoże dla roslin?  (#1)  

Planuje przenieść swoje rybki z 80x30x40 (96l) do 80x35x50 (140l).
Planuje sobie co wcześniej musze kupić, oczywiście także podłoże dla roślin, ale jakie
jakie podłoże dostępne na rynku polskim (także w skalepach internetowych)
jest najlepsze jestem troche zielony w tym temacie, wcześniej stosowałęm Filtus i ogulnie nie jestem zadowolony.
A wiec jaki jeste najlepszy i czy podłoża mogą być same nie przykryte żwirem czy lepiej jednak przykryć je żwirem?

Jacek Petryszak

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Demczuk Łęczna (ok Lublina)

26 sty 2006, 11:06   (#2)  

A możesz mi powiedzieć czemu nie Filtus, bo sam
chciałem go kupić?
Pozdrawiam

Piotr Demczuk
Ranga: Początkujący

Miasto: Łęczna (ok Lublina)

26 sty 2006, 13:23   (#3)  

Piotr Demczuk napisał(a):A możesz mi powiedzieć czemu nie Filtus, bo sam
chciałem go kupić?
Sam mam to podłoże i jest do bani :cry: Przedewszystkim jest za lekkie po drugie wydziela jakieś świństwo do wody.Temat ten był już poruszany na forum.To nie tylko ja miałem takie problemy u kolegi który miał to samo podłoże było identycznie.Ja osobiście polecam na dno SERA FLOREDEPOT a na to zwykły żwirek drobny i napewno będziesz zadowolony :D lub sera na to cięką warstwę floranu i całość przykryć żwirkiem.

charsu

26 sty 2006, 15:01   (#4)  

Ja polecam volcanit aquamedic, jest porowaty, nie jest tak lekki jak inne tego typu podłoża, jest ciemny, jest idealny (dla mnie :) ). Polecam vulcanit + zwykły kwarc + pałeczki nawozowe lub tabletki.

burdofell

Jacek Petryszak

27 sty 2006, 10:50   (#5)  

A czy używa ktoś podłoży firmy Preis np. Lavaplan, Rio Flit, Rio Gran?
Wydają sie być dobre.

Jacek Petryszak

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 246681
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg

Podłoże aktywne, dark start, Parametry

psujenator w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3704
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam, Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium. Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21390
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
kostka.jpg

Ile Nawozic i jakie Nawozy

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4590
Witam, Mój zestaw Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam Filtracja- HW ...

Akwarium...dla prawie leniwych

nabuch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4474
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...

Nawożenie Iwagumi - 120 l - mała ilość roślin

brunonatura w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9519
Cześć, rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie. Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało. Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...

Nawozy VIMI konkurencją dla ADA

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 10242
nawozy-vimi.jpg VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA. W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...

Mineralizacja RO dla ada amazonia ver.1

piotr0234 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1434
Dzień Dobry, Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4920
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

Miękka woda vs podłoże aktywne

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1243
Zapraszam do udziału w ankiecie

Statystyki

Ten temat przegląda 315 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 315 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.