Wypełnianie formularza na ADA 2006.
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witajcie.
Mam zamiar wysłać zdjęcie na ADA, bo już chyba czas.. Zciągnąłem formularz zgłoszeniowy.
Na dole formularzu są pola do wypełnienia (opis, wymiary, rośliny itd.), ale te pola są wąskie i małe.
Czy mam wpisywać malutką trzcionką w te kratki, czy to robić ręcznie. Jak to wypelnialiście?
Proszę o wskazówki.
POzdro.
-

Be-Pio
●
- Ranga: Najlepszy Aquadesigner 2015
- Miasto: Lublin
Witam
Pozwoliłem sobie temat przykleić-sam jestem ciekaw jak to inni robili -zrobią 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Poprzednio wypełniałem ręcznie, drukowanymi literami, permanentnym mazakiem, teraz wypiszę w Adobie, generalnie ważne jest by było to zrobione czytelnie no i należy pamiętać że oni (japończycy) nie znają polskich znaków.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wydaje mi się że jednak najlepszą opcją jest wypełnienie formularza na PC i wydruk. Jeśli chodzi o mnie to zawsze wypełniam ten formularz drukowanymi literami. W polach które są za małe, po prostu je rozszerzam jakimś programem graficznym. Aczkolwiek gatunki roślin, ryb i innych wpisuje zawsze poniżej tego formularza, dając odpowiedni nagłówek.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
a trzeba coś zapłacić za wystawienie do konkursu  Jak tak to ile ...
PS. i do kiedy można wysyłać zgłoszenia
-
kamilstach
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
konkurs jest bezpłatny( ale musisz wyslać do Japonii).Zgłoszenia można wysyłać do 30.04.2006.
POzdr.
PB
-

Be-Pio
●
Niech ktoś obeznany w temacie wypełni wzorcowo taki formularz i załączy go na forum aby inni mogli zobaczyć.
-

Maciejewski Maciek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gorzów Wlkp.
A skąd można pobrać taki formularz?
-
Gość
●
Witam
Wysyłka do Japoni w kopercie A4 , priorytetem kosztowała mnie 5,80zł na Poczcie Polskiej.
POzdro.
-

Be-Pio
●
A moze ktoś przetłumaczy dokładnie treść formularza? Z tego co widzę nie ma zakazu zgłoszenia delty? Odnośnie mojego wcześniejszego posta niech jakis obeznany w temacie fachowiec przetłumaczy i pokarze jak wypełnic i inne przydatne informacje. Myślę że sporo ludzi chętnie pogłebi wiedze na ten temat.
-

Maciejewski Maciek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gorzów Wlkp.
Maciejewski Maciek napisał(a):Niech ktoś obeznany w temacie wypełni wzorcowo taki formularz i załączy go na forum aby inni mogli zobaczyć.
Witam
Przy pomocy Norberta Sabata wypełniłem formularz:
The International Aquatic Plants Layout Contest 2006 Date: 06-04-2006.
Last name: Pawłowski First name: Jacek Age:29 Addres: (wpisz tutaj swój adres zamieszkania) Country: Poland
E-mail address: (wpisz tutaj swój e-mail) Tel: (-) Layout Title: Winter grove
Aquarium Size: W 120 xD50 xH50 (cm)
Substrarte System: regular gravel 1-2mm and 2-4 mm, Amazonia Aqua Soil, Rio Negro Sand.
Filtration:2x"SERA FIL 900" Lighting: 2xAquamedic "Planta" 54W T5,2x Philips Master 'TL'5 54W HO
Co2 System: 6kg CO2 pressured tank,ph-computer Lajon120, AquaMedic Reactor CO2 1000
Plant: 1. Bacopa australis,2.Rotala rotundifolia "green",3. Cryptocoryne wendtii "tropica",4. Eleocharis vivipara,5.Taxiphyllum barbieri,6. Pogostemon stellatus "broad leaf",7. Blyxa japonica,8. Myriophyllum tuberculatum (red)
Fish: 1.Crossocheilus siamensisx7,2.Hyphessobrycon herbertexelrodix50
Invertebrate: (tutaj wpisz posiadane skorupiaki -tylko nazwy łacinskie)
Na ten adres należy wysłac zgłoszenie do konkursu:
International Aquatic Plants Layout Contest 2006
c/o AQUA DESIGN AMANO CO.,LTD.
8554-1 Urushiyama ,Niigata ,953-0054 JAPAN
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Jedna drobna uwaga nie używamy polskich liter.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Witam,
A jakie zdjęcia z cyfrówek są dopuszczane do konkursu w tym roku ? Czy tak jak przedtem zdjęcie musi być zapisane na stałym nośniku i wydrukowane na profesjonalnej drukarce ? Jaki format zdjęcia ?
Pozdrawiam
-
Dziad Borowy
●
Dziad Borowy napisał(a):Witam,
A jakie zdjęcia z cyfrówek są dopuszczane do konkursu w tym roku ? Czy tak jak przedtem zdjęcie musi być zapisane na stałym nośniku i wydrukowane na profesjonalnej drukarce ? Jaki format zdjęcia ?
Pozdrawiam
Nie rozumiem pierwszego zdania, czy chodzi o rozszerzenie pliku i format zdjęcia  Skoro nikt nie wspomniał o jakiś zmianach to zdjęcie wydrukowane musi być w takim formacie w jakim drukowano w zeszłym roku czyli 2L ( 18x13cm). A fotografia powinna być nagrana na płytke.
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czesc,
A ja mam pytanie dodatkowe z kategorii zdjec z cyfrowki.
Pytanie nr 1
W formularzu zgloszeniowym jest napisane: Do not make any image processing such as trimming. Czy to trzeba rozumiec doslownie? Nie mozna przycinac zdjecia? Czy chodzi o takie ogolne podrasowywanie?
Zrobienie fotki w formacie 13x18 daje spore szanse ze wraz z akwarium na zdjeciu znajda sie skrawki sciany, pokrywy, stolika- czy nie mozna wlasnie tego przyciac i dac czarnych ramek?
Zdjecia a w albumie sa idealnie przyciete- Oni to sami zrobia?
Pytanie nr 2
Wydaje sie strasznie banalne- to jest formularz http://www.adana.co.jp/pdf/contest06e.pdf – i tam nalezy zmiesic, w tych malych kratkach spis roslin etc czy jest jakis inny formularz, czy moze w jakiejkolwiek formie wysle dane jak w tym pdf’ie i bedzie dobrze? Jak Wy zrobiliscie?
Pozdrawiam,
-

Bambatu
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Witam
Panowie, troche późno się obudziliście - mamy niemal połowę kwietnia a konkurs i wszystkie informacje zostały ogłoszone w grudniu  . Ten tydzień to już naprawdę ostatni termin aby się wyrobić (i to tylko zakładając, że list priorytetowy dojdzie w ciągu 14dni jak podaje poczta). Po świętach pozostaje już IMHO tylko kosztowny UPS.
Zdjęcie na płycie musi być zapisane w formacie JPEG albo TIFF i najlepiej bez żadnej obróbki (prosto z aparatu - minimum 3mpix).
Odnośnie odbitki 13x18 to nie jest ona aż tak istotna i tu możliwe jest obrobienie zdjęcia tzn. wykadrowanie, poprawienie kolorów (w granicach rozsądku), wyostrzenie i dodanie czarnych ramek na górze i na dole zdjęcia. Niedopuszczalne jest np. cyfrowe wymazywanie/dodawanie elementów (np. wymazywanie sprzętu, dodawanie jakiś świateł, roślin itp). W konkursie jest kilkunastu sędziów z różnych rejonów świata - myślicie że każdy dostaje do oceny tą fotkę którą wysyłacie a potem się wymieniają ową fotką między sobą?
To dla przykładu moja fotka z zeszłego roku do odbitki L2 (oczywiście pomniejszona)
Na płycie (zarówno w tym jak w i w zeszłym roku) wysłałem dwa zdjęcia: jedno prosto z aparatu a drugie po obróbce (to ktore wydrukowałem na formacie L2)
Zdjęcia nie można drukować na drukarkach atramentowych lub laserowych - to mają być odbitki wykonane w zakładzie fotograficznym.
W tamtym roku gdy tekst nie mieścił mi się w rubrykach po prostu wypisałem większość na odwrocie zgłoszenia.
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Deep In Underground
-
A kiedy sędziowie zabierają się do oceniania prac ?
-
Dziad Borowy
●
Ja mam takie pytanie czy w konkursach organizowanych przez ADA, mogoł brać udział również osoby nie pełno letnie?
-
Jacek Petryszak
●
Jacek Petryszak napisał(a):Ja mam takie pytanie czy w konkursach organizowanych przez ADA, mogoł brać udział również osoby nie pełno letnie?
Niby nic nie pisze o tym i nie widze powodu, dla którego mogłyby być z tym jakieś problemy chyba że szykujesz się na zgarnięcie kasy 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Powiązane tematy
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
Hej
Ciekawy aranż. Podziw budzi szerokość akwarium aż 120cm 😀
Hej
Bardzo ładne Iwagumi. Miłego oglądania. ?si=3KIMnQ7XEx6naxoK
Hej
Taki krótki poglądowy film . Jakie były i jakie są obecnie dostępne lampy od firmy ADA. &t=?si=3SJP3es5w0MrHKWK
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej
Flowing in the Clear Stream.
Miłego oglądania. &t=?si=4h5JIirRNTK6_ZJE
Hej
Miłego oglądania. &t=?si=KUOPoUV3FoyAeS_F
|