Jak zrobić własną bimbownię? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak zrobić własną bimbownię?

Liczba wyświetleń: 3211·Odpowiedzi: 8
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Wiatam!
Mam akwarium 60 L i chciałbym w nim zainstalować sprzet do CO2 po jak najmniejszych kosztach! Nigdzie nie mogę znaleźć materialów na ten temat Czy jest możliwe podłączanie wogóle tej własnej bimbrowni jak to nazywacie do filtry wew rurką od powietrza bąbelków? Czy mógłby mi ktoś pwoiedzieć jak mam to zrobić od poczatku do końca?
I mam jeszcze jeden kłopot! Nie wiem jakie oświetlenie wybrać na dwie świetlówki? Myślałem o Aquarelle Philipsa i jeszce jakąś drugą ale nie mam pojęcia jaką! Chciałbym aby ładnie roślinki się trzymały i nie chcę niczym nawozić!
Dziekuję z góry za odpowiedzi!

davidoff

davidoff napisał(a):chciałbym w nim zainstalować sprzet do CO2 po jak najmniejszych kosztach! Nigdzie nie mogę znaleźć materialów na ten temat

Naprawdę? google@bimbrownia

Moomin

koplek Pszczyna

22 sty 2006, 13:41   (#3)  

Witam :)
Po pierwsze :
Ponad 0,5w/litr-> można już nawozić CO2- jak tyle oświetlenia i CO2 to i inne nawozy tez są potrzebne :wink:

Na temat "jak wykonac bimbrownie?" znajdziesz mnóstwo informacii. Możesz podłączyć bimbrownie jak pisałeś do filtra wewnętrznego ale to raczej mało wydajne rozpuszczanie :wink: Kup albo wykonaj jakiś inny dyfuzor ( dzwon, kostka z dewna lipowego, dtabinka, ślimak)

Ja mam podobne akwarium i rozpuszczam CO2 za pomozą zrobionej DIY kostki lipowej i jestem z tej metody dość zadowolony. Musze dodać jednak że mam butle wysokociśnieniową i dla niej zadnym problemem jest wtłoczenie CO2 na głębokość 30 cm a moja stara bimbrownia miała z tym problem :?
Co do oświetlenia. Ja nie pomoge Tobie bo mało świetlówek miałem w ręce, jak zamierzasz nawozić CO2 to zrób tak aby było ponad 0,5W/litr oświetlenia.
"idziemy dalej by być bliżej..."

koplek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Pszczyna

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jacek Petryszak

25 sty 2006, 22:58   (#4)  

Nie lepij zainwestować w małą butle, wysokociśnieniową (0.5, 0.3 kg), z reduktorem?

Jacek Petryszak

c4sper Miętne

31 sty 2006, 16:56   (#5)  

trzeba miec jeszcze gdzie napelnic... ja borykam sie z tym problemem
butle 1,5 kg bym juz kupil ( na allegro za 170 zl ) moze nie szczyt techniki ale dpokoki nie dorobilbym sie lepszego sprzetu bym kupil to ALE jeszcze nie znalazlem miejsca w poblizu gdzie moglbym butle napelnic...
hop sa sa

c4sper
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Miętne

31 sty 2006, 17:08   (#6)  

c4sper napisał(a):jeszcze nie znalazlem miejsca w poblizu gdzie moglbym butle napelnic...

Najprostsze rozwiązanie to spytać w najbliższej knajpie gdzie nabijają butle do gazowania piwa.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

Qrdss Warszawa, Łosice

02 mar 2006, 14:54   (#7)  

Witam.
Mam już trochę doświadczenia z butlą wysokociśnieniową i bimbrownią, ale czy mógłby mi ktoś napisać jaką dokładnie funkcję pełni druga butelka z wodą (oczysczalnia)? Czy tam zostają małe ilości zcieru czy coś jesczcze?
Czytałem opinię na forum (Piotra Baszuckiego) odnośnie bimbrowni i dyfuzora membramowego aqua medic. Mianowicie, to że z bimbrowni mogą się przedostawać cząstki zaczynu drożdżowego oraz opary alkoholu. Nie bardzo jestem zadowolony z działania tego dyfuzora i szukam co może być przyczyną jego słabej wydajności.
Pozdrawiam
Paweł

Qrdss
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa, Łosice

15 maja 2006, 01:21   (#8)  

Tutaj http://angrenost.org/~akwariomaniak/bimber.html jest opisane jak samemu wykonać bimbrownię.

sonic01

15 maja 2006, 21:33   (#9)  

Witam.

Na necie jest bardzo duzo informacji jak zrobic bimbrownie.
Czastki zaczynu faktycznie moga sie przedostawac do akwa jezeli nie zamontujemy drugiej butelki( z woda - pelni role filtra wodnego).

Podaje co2 z bimbrowni jako dyfuzor maly filtr wewnetrzny i jestem bardzo zadowolony).
Poprzednio rozne kostki i tego typu wynalazki nie sprawdzaly sie zbyt dobrze ale mialem problemy ze szczelnoscia w ukladzie. Jako gwarancje szczelności polecam nawiercenie w nakrętkach otworow mniejszych od wezyka – pozednio staralem się uszczelniac poxipolem woskiem goracym klejem i nic nie daje tak zadawalajacych efektow.

profaner
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 952
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
IMG_20250628_175146_edit_24347285525451.jpg

Jak obniżyć wysokie PH przy niskim KH?

Pszenica w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 12034
Cześć wszystkim, zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody. Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą: PH 7,5 KH 4 GH 6-7 No2 0 Woda w kranie: PH 8,5 KH 3 GH...
YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1507
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
20241015_121317.jpg

Nawozenie EI poradźcie jak zacząć

Kzielinski88 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2937
Witam, Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie. Ph 6.5 do 6.8 Kh 5 Gh 8 No2 0 Ammoniak 0 P około 0.25ppm test z podloza. No3 - 3ppm przed podmianą Wode zamierzam podmien...
YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14792
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
IMG_1903(1).jpg

Jak i kiedy rozpocząć nawożenie?

Bruner w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6462
Po długiej przerwie wróciłem do akwarystyki, pierwsza próba z HT zakończyła się inwazją glonów (spowodowaną głównie nieumiejętnym nawożeniem i ciągłym grzebaniem w dnie), padnięciem części roślin i w ...

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4257
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Jak uzyskać KH4-5 GH8-9?

Anonim 58758 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6590
Witam, zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9. Teraz pytanie... Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2573
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

Jak dozować nawóz

wojtalkow w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7775
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie. W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...

Statystyki

Ten temat przegląda 459 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 458 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.