Wysyłka roślin zimą, pytanie..
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!
Mam poważny problem: zamówiłem rośliny ( blyxa japonica), przesyłka została nadana w środę, priorytetem- także miała dotrzeć do mnie dziś. Oczywiście, za wiele wymagam od Poczty, nie doszła na czas. Pewnie będzie jutro. Rośliny zapakowane w mokry papier, szczelny worek i kolejne warstwy papieru suchego. Czy ktoś mnie pocieszy i powie, że dojdą całe..blyxa...
pozdrawiam
Partner roslinyakwariowe.pl  
-

Radek Baszak
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Lepiej poszukaj nowej blyxy we Wrocławiu... 
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne. 390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO. Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)
-

eretmodus
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
w Białymstoku jest ponizej -20*C obecnie, raczej zadna roslina, nawet w najlepiej zapakowanej paczce, by tego nieprzetrwała. Chyba że przesyłka roslinek w jakimś dobrym termosie i w środku woreczek z ciepłą wodą 
-

Rafał_85
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Białystok
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
eretmodus napisał(a):Lepiej poszukaj nowej blyxy we Wrocławiu... 
Dziś w nocy we Wroclawiu 'tylko' -7 stopni, przeciez nie trzymaja tych paczek na dworze?
pozdrawiam
-

Radek Baszak
●
A widziałeś jak wyglądają samochody, którymi Poczta Polska wozi paczki? Nie widziałem jakichś specjalnych urządzeń do ogrzewania paczek
Ale może nie będzie aż tak źle. Oczywiście, musisz się liczyć z tym że rośliny przez kilka tygodni będą dochodziły do siebie...
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
Radek Baszak napisał(a):przesyłka została nadana w środę, priorytetem- także miała dotrzeć do mnie dziś.
Witam
Radku nadana w środę nie oznacza wysłana,bo jeżeli została nadana po 15 ,to dopiero na drugi dzień poczta wysyła takie paczki,ponadto jeżeli została nadana priorytetem poleconym to taki priorytet idzie o dobe dłużej ,bo pocztex zawozi taką paczkę na poczte i z poczty Pan listonosz do Ciebie przynosi.Dlatego nie wysyłam roślin priorytetem poleconym strata jednej doby przez głupią biurokrację  . Jeżeli nie było dodane dużo wody to bym się aż tak nie martwił,gorzej jak rośliny zostały całe zalane wodą 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Witam!
Rośliny dotarły dziś jednak. Żeby je wcześniej odebrać musiałem wziąć wolne godziny w pracy (nie chciałem czekać kolejnych godzin na dostawe z poczty). A rośliny wyglądają, hmm... normalnie. Zapakowane w pudełko styropianowe wypchane papierami, w woreczku szczelnie zamkniętym i owinięte mokrymi papierowymi ręcznikami. Nic to, aplikuję do akwa i daję im kilka tygodni (o ile nie zaczną psuć się wcześniej) .
-

Radek Baszak
●
Radku, jak były w styropianie to nie powinno im się nic poważnego stać.
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
Witam!
Tak rośliny zapakowane bardzo fachowo, szczelnie. Po rozpakowaniu papier, w który były zapakowane, był chłodny- to prawda. Ale nie był zimny, lodowaty. No, chyba że trafiłem w fazę po-puszczeniu-lodów  . Zoabaczymy, póki co w akwa wygląda bosko 
-

Radek Baszak
●
Pocieszę, że jak dostałem niedawno blyxę, to była praktycznie brązowa, nie rozpadała się ale była w takim kolorze. Po posadzeniu zaczyna odbijać i już wiem, że się przyjmie, daj jej trochę czasu, światła i papu a będzie ok 
-
Tommygun
●
Tak przy okazji:
Jak Waszym zdaniem powinna być fachowo zapakowana przesyłka z roślinkami, w warunkach jakie teraz panują, czyli "extremalne" 
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
W warunkach ekstremalnych lepiej nie wysyłać roślin... a jeśli już musisz to opakuj je w pudełko styropianowe lub z wełny mineralnej. Ale o tych sposobachbyło już pisane. Przeszukaj forum
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
Witam!
Dla zainteresowanych: roślina ma wyraźnie sparzone końce większości liści, zaczynają sie rozsypywać. Póki co wycinam zupełnie nie rokujące liście. Wciaż na nią liczę  .
-

Radek Baszak
●
Radek Baszak napisał(a): Wciaż na nią liczę  .
Witam
Spoko odbije i nie wycinaj jej tych liści narazie.Daj jej spokoj niech sie przyjmnie w akwa 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Jacek Pawłowski napisał(a):Radek Baszak napisał(a): Wciaż na nią liczę  .
Witam Spoko odbije i nie wycinaj jej tych liści narazie.Daj jej spokoj niech sie przyjmnie w akwa 
Startuję akwa więc, staram się pozbywać gnijącej masy. Szczególnie, że zbiornik mały (50l), a jest ich dziesięć i straciły już po 30-40% liści. Reszta liści ma się w miarę dobrze lub jeszcze nie widać objawów. Wciąż daję jej szansę  .
-

Radek Baszak
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hej!
Blyxa straciła około 50% liści, pozostałe bardzo pokryły się nitkami. Krewetki jednak załatwiły sprawę. I, co mnie dziwi zważając na mrozy, które mieliśmy w tym czasie, zaczyna puszczać nowe liście. Na 10 sztuk 9 da radę  fotki za miesiąc, dwa 
-

Radek Baszak
●
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Hej
Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam ponownie po latach przerwy tym razem pod nowym Nikiem bo do starego jak i poczty e-mail zapomniałem hasła :-).
Przesiadam sie na mniejsze akwarium a mianowicie o wymiarach 80x50x60.
Technika:...
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
Witam serdecznie, w ostatnim czasie na eleocharis parvuli pojawia się coraz więcej wielokomórkowców, które wyglądają w zasadzie jak osad, co pozornie zmienia kolor. Może to wyższe stadium oedogonium...
Witam,
Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...
Witam.
Planuję zakup filtra RO.
Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced.
Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra.
Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
|