|
|
NAWOŻENIE I DYLEMATY "młodego" ogrodnika
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam taki dylemat.
Powiedzcie mi czy dobrze myślę w temacie nawożenia.
Chciałbym ta drogą dojść do idealnego rozwiązania (nawozu) do mojego zbiornika:
1. podaje PGC według zaleceń producenta.
2. chcę dodać Macro (ale własnej roboty) i tak:
chciałbym osiągnąć takie parametry wody:
N03 - 5 mg/l
PO4 - 0,5 mg/l
K - 10 mg/l
będę dodawał KNO3, KH2PO4, K2SO4 (myślę że dobrej jakości kupiłem) w odpowiednich proporcjach wg kalkulatora - tak żeby uzupełnić braki.
Mam taki DYLEMAT z testów wiem ile jest N i P ale nie mam pojęcia ile mam K.
Druga sprawa to nie wiem o ile podniosę SO4 jak będę podawał K2SO4.
I najważniejsze jeśli juz dojdę do takich proporcji to czy coś jeszcze powinienem kontrolować bo odnoszę wrażenie że jest to droga bez końca.
-
woody
●
woody napisał(a):Mam taki dylemat.
Powiedzcie mi czy dobrze myślę w temacie nawożenia.
Druga sprawa to nie wiem o ile podniosę SO4 jak będę podawał K2SO4.
I najważniejsze jeśli juz dojdę do takich proporcji to czy coś jeszcze powinienem kontrolować bo odnoszę wrażenie że jest to droga bez końca.
Jak na początek myślisz bardzo dobrze  Jeśli nie chcesz podnosić S to wystarczy Ci KNO3  (potas i azot w jednym)
A co do dodatkowych parametrów jakie trzeba kontrolować to nie jest tak źle bo zostaje poziom CO2 .
Odsyłam do postu https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... php?t=6926
-
Jan Poświata
●
Z tym KNO3 zamiast K2SO4 to rozumiem żarcik
Mam jeszcze takie pytanie jak groźny jest nadmiar K?
Co do CO2 to jak narazie jest nieźle PH rano około 6,9 a wieczorem do około 7,4 - tak więc CO2 rano 20 wieczorem 6 troszke słabo ale to dlatego że z bimbrowni, pracuje nad tym żeby trzymało sie 25. GH 10, KH 5.
-
woody
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
woody napisał(a):Z tym KNO3 zamiast K2SO4 to rozumiem żarcik Mam jeszcze takie pytanie jak groźny jest nadmiar K?
Obawiam się że nie był o żart
na 1 gram KNO3 przypada około 0.385 grama K
na 1 gram K2SO4 przypda około 0.45 grama K
Czyli różnica zawartości tego pierwiatka, w tych dwóch związkach jest mała.Saletra potasowa jest dość dobrym źródłem potasu, co powinieneś wziąć pod uwagę gdy obwawiasz się za dużego stężenia siarczanów. Oczywiście z umiarem (byle nie w drugą stronę).
Trudno uzyskać szkodliwe stężenie potasu. Nie przejmuj się tym zbytnio 
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Ja zrozumiałem to troszkę inaczej bo w kalkulatorze ustawione miałem tak żeby była proporcja NPK 10:1:20 2 x więcej g K2SO4 niż KNO3 (teraz już rozumiem dlaczego to nie był żart) mój błąd
mam jeszcze pytanie czy jeżeli:
na 1 gram KNO3 przypada około 0.385 grama K - to czy reszta to N03
na 1 gram K2SO4 przypada około 0.45 grama K - to czy reszta to S04
i skąd można wziąć inne wartości (masa pierwiastka w soli itp)
-
woody
●
mam jeszcze pytanie czy jeżeli: na 1 gram KNO3 przypada około 0.385 grama K - to czy reszta to N03 na 1 gram K2SO4 przypada około 0.45 grama K - to czy reszta to S04
Na to wychodzi
Liczyłem na podstawie masy atomowej pierwiastków (potem procentowy udział w związku). A te wartości możesz zdobyć nawet za pomocą googlarki.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Azot do zbiornika dostaje się z wodą kranową, nawozami, a także (więcej niż P i K) wraz z rozkładającymi się szczątkami organicznymi i pokarmem dla ryb. Moim zdaniem samo KNO3 i KH2PO4 starczy tylko wtedy gdy będziemy zbiornik utrzymywać w absolutnej czystości, hodować rośliny niezbyt wymagające co do tego pierwiastka i w przypadku niedoboru potasu podmieniać więcej wody.Ważna jest też twardość: Ca i Mg są antagonistami potasu.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
|
|