mini akwa 6.5l brutto - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

mini akwa 6.5l brutto

Liczba wyświetleń: 2305·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
To_masz Bydgoszcz

17 sty 2006, 17:32 mini akwa 6.5l brutto  (#1)  

witam,
na poczatek się przedstawię: To_masz z Bydgoszczy
akwarium w domu 2.5roku ~110lbrutto grzałka 100w filtr wewnętrzny, 2 rury 18W a wymiar 96x28x41 (dł,gł, wys) - na tyle pozwalała szafa którą zdemolowałem gdy żony nie było w domu :) - zieleniec z 4skalarami, resztką neonków (nieprawdą jest że skalary nie polują na neony innesa :/ ), 3kosiarkami (w tym jedna fałszywa Wink ), 2 kiryskami spiżowymi glonojadem i ampulariami.
co jakiś czas skalarom zdarza się wytrzeć - mają potem wyżerkę - rybobale/kanibale
były też krewetki, liniały i żyły (odeszły w niebyt jak ospę przyniosłem ze sklepu i chemia je obróciła w niwecz).

rośliny: obecnie żabienica (po przycince - musiałem usunąć część liści po kwitnięciu zmarniały ), dwa anubiasy (nana - małe kępki zajmująpowierzchnię ~10x15cm, oraz większy który włazi na korzeń, co jakiśczas kwitnie)
na korzeniu trochę mchu jawajskiego - trudno w to uwierzyć ale jakoś się nie trzyma u mnie w akwa.
Trawa - dość długa i dość dużo
wcześnie były jeszcze inne roślinki (ludwigia, bacopa i jakiś krzaczor :) ) ale chmmm, rozeszły się
towarzystwo roślinne w miare zdrowe, trochę :o) glonów na liściach (mało zielenic, sporo okrzemków)

załączam zdjęcia akwa (nie do końca aktualne)

trochę chorowałem na baniaczek w pracy, w końcu jest, stoi 6.5l brutto.
oświetlenie: halogenek
grzanie, napowietrzanie i filtrowanie: brak dedykowanych urządzeń
podmian wody: brak (zamierzam wodę uzupełniać ewentualnie raz na długi czas wymienić 0.5 - 1 litr)

żwirek: 2-3mm, grubość 3cm
rośliny: w wycinki w dużym akwa: Zabienica (ŁAAAA, to jest za DUŻE!!!) jak się weźmie za rośnięcie to wydam Smile
troszkę, ociupinkę mchu jawajskiego
trawa około 40cm długości (kilka gniazdek)
trawka - jakaś niska

roślinki sobie bąbelkuja (wlałem trochę mineralnej gazowanej na początek 0.125l ) akwa działa 3dni

w najbliższym czasie nie zamierzam wpuszczać nic żywego - chyba że jakiegoś świderka, ale co potem jak się akwarynka ustabilizuje? nie wiem.

u siebie w domu mam duuuuużo przestrzeni dla rybuch i trochę mnie sumienie gryzie na myśl o wpuszczeniu żywego kręgowca do takiego baniaczka.
po primo po pierwsze: gdyby mnie zamknięto samego to bym się za dobrze nie czuł
po primo po drugie: to jest mała ilość wody i miejsca do pływania
po primo po trzecie: temperatura będzie się wahać: temperatura w pomieszczeniu ~21oC (klimatyzacja cały rok), w dzień pod halogenkiem będzie rosnąć.

szukam więc odpowiedzi: jeśli jakiś kręgowiec to jaka rybucha?
co by jej smutno nie było
co by zniosła wahania temperatury

co by nie skakała (nieprzykryte)
co by duża nie była

no i co za zielenine radzicie wstawić bo żabienica jak się weźmie to żyć innym roślinom nie da

pozdrawiam szukając odpowiedzi
To_masz
z pozdowieniami
To_masz

To_masz
Ranga: Początkujący

Miasto: Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dziad Borowy

17 sty 2006, 22:35   (#2)  

Nie wszystkie rośliny są w dobrej kondycji. Popracuj też nad aranżacją.

Dziad Borowy

To_masz Bydgoszcz

17 sty 2006, 23:03   (#3)  

zjęcie z dziś (17 styczeń 2006)

co proponujecie w dużym akwa do zmiany? (właściciela? ;) )
problemem są:
- glony (z tym można walczyć)
- wymiary (tego się nie zmieni)
nie bardzo mam pomysł - chciałem zacząć od wymiany podłoża (jak na razie jest to po prostu żwir/kamyki)
podobają mi się też 'trawniki' - jak na razie - nie wychodzi
mimo to cieszę się że jest zielono
z pozdowieniami
To_masz
Ostatnio edytowano 19 sty 2006, 22:10 przez To_masz, łącznie edytowano 1 raz

To_masz
Ranga: Początkujący

Miasto: Bydgoszcz

Rafał_85 Białystok

17 sty 2006, 23:15   (#4)  

Ja bym przezedził troche valisnerie (trawy) zabardzo sie rozrosły :wink: , z tyłu zasadził jakieś roslinki łodygowe bacopa, hygrophilie, limophilie - coś z tych. Dla kontrastu dodaj jakąś czerwoną roślinke - althernathera?? I zacznij dokładnie nawozić zbiornik bo chyba masz lekkie niedobory ;) dodaj jeszcze światełka z jedną rure :)
aha, jeszcze jedno, jak twoje obecne świetlówki są od samego początku akwarium czyli 2,5 roku to radziłbym wymienić je na nowe. 36w to zdecydowanie zamało na akwarium roslinne, dodaj jeszcze jedną przynajmniej 18 w rure (polecałbym zestawienie 2x865 philipsa + 1xaquarelle philipsa)
:D
Ostatnio edytowano 17 sty 2006, 23:19 przez Rafał_85, łącznie edytowano 1 raz

Rafał_85
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Białystok

Jan Poświata

17 sty 2006, 23:18   (#5)  

No faktycznie - żabienica w tamtym miejscu nie jest perspektywiczna. Ja bym wogóle cały tamten róg przeznaczył na kępę jakiegoś zielonego łodygowca o drobnych liściach. Po drugiej stronie jest hygrophlilia z pociąłymi i dłuższymi wiec komponowaloby to ze sobą.

A co do obsady 6,5 l to naprawdę nie wiem. Kiedyś miałem takie rybki o nazwie drobniczka jednodniówka ( miały po 1 cm) ale 6,5 l wody to IMHO za malo by zapewnić rybkom stabilne warunki.
Możesz wpuścić jakiegoś zatoczka :wink:

Jan Poświata

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

Aquael SELVA - mini terrarium ze sterowanym oświetleniem WRGB

Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
447239467_852960813532361_417564011395037238_n.jpg

ADA Mini Nature Aquarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1268
ADA zaczyna promować małe zbiorniczki roślinne.
YouTube

Krok po kroku akwa 60P film (j.angielski)

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1307
Cześć Poniżej film z założenia krok po kroku 60P akwarium.
YouTube

Jak skleić aranżację księżycową - mini moon gate

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4372
Zapraszam do obejrzenia.
minim..jpg

Mini M - czyli co możemy upchać do 20l :)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2527
mini3.jpg Lotos tylko do dużych akwariów przestrzegali...Aponogeton madagaskarski to minimum 50cm mowili.... a tymczasem w 20 litrach :) p.s. bulwa lotosa odpaliła się dopiero po 3 miesiącach - to...
YouTube

Mini holender - tutorial krok po kroku

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1639
Cześć 1 (niebawem druga).
YouTube

Mini akwarium/paludarium z wodospadem

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 6437
YouTube

Mini stawik Jurka

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3245
Zapraszam do udziału w ankiecie ;)

Odmulanie zarsonietego dna akwa...

Marcini1987 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 61 · Wyświetlenia: 52817
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...

[Rain Forest]- Mini M Dawid Wyciślik

87Brad87 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 10180
Nikt nie chciał szkiełka to co się ma kurzyć ;) Szkło: ADA Mini M 36x22x26 Oświetlenie: Dennerle Scaper's Light's 26W z oryginalną świetlówką Dekoracje: Korzenie, lawa wulkaniczna, zwykły piach P...

Statystyki

Ten temat przegląda 308 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 308 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.