plysperma gubi stare, dolne liście
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Jak w tytule moja nadwódka gubi liście. Z tego co sie orientuję jest to związane z brakiem fosforu. I teraz moje pytanie brzmi :nawozic czy nie? Bowiem zbiornik jest świerzo postawiony i gdzies wyczytałem ze nie zaleca sie nawozic przez 1 miesiąc. Zbiornik mój stoi ok 2 tygodni, narazie nie ma w nim żadnych ryb, bo czekam na ustabilizowanie.
Podawać ten fosfor czy nie?
Pozdrawiam
><((((((q>
-

thors
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Włocławek
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nawódka może gubić liście również dlatego że adaptuje się w nowym zbiorniku.. sadziłeś ją chyba niedawno  A co do nawożenia nowego zbiornika to zależy co masz w podlożu ?
-
Jan Poświata
●
Witam
Sadziłem ją podczas "stawiania zbiornika" czyli 2 tygodnie temu. Na początku nie było z nią problemu, czyli przez pierwsze 2 tygodnie. Liście które odpadają są w złym stanie.Wyglądają jak przezroczyste. Narazie żadnego nawozu nie dawałem, nawet w podłoże. Mam zamiar zastosować jakieś kulki w podłoże, ale tak jak pisałem czekam ten miesiąc na stabilizację. Zacząć już nawozić , czy nie?
Pozdrawiam
><((((((q>
-

thors
●
Ograniczone nawożenie przy zakładaniu nowego zbiornika stosuje się wtedy gdy w podłożu są jakieś nawozy i rośliny biorą je przez korzenie. IMHO powinieneś nawozić ale bardzo bardzo delikatnie na początek. Rośliny na początku się trzymały bo miały zmagazynowane składniki, teraz nie mają skąd ich brać. Pozatym często gdy swiatło jest za słabe to rośliny zrzucają stare liście. 
-
Jan Poświata
●
Dzięki Janek
Wobec tego spróbuję na ten czas wcisnąć coś do podłoża. Zastanawiam się czego użyć. Słuszałem , że dobre są kulki torfowo-gliniane. Właściwie można je wykonać we własnym zakresie stąd duży +. Tylko nie wiem czy nadwódki lubią gline. Pozatym dostarcze w ten sposób w zasadzie tylko żelazo, a wydaje mi się że brakuje im też fosforu (wyrasta dużo korzeni z międzywęzłów w toni wodnej) Co byś radził?? Co zapodać w podłoże?
Narazie ze stabilizacją idzie dobrze. Pojawiło sie tylko trochę okrzemek na podłożu tam gdzie jest najwięcej światła. Troche dziwne, bo przeważnie pojawiają się gdzie jest najmniej!
Pozdrawiam
><((((((q>
-

thors
●
Nigdy nie stosowałem kulek torfowo glinianych wiec tu Ci nie doradzę. Ja w podłożu mam Aqualit i dodatkowo na starcie miałem dodane Tetra Initial Sticki.
W każdym razie myślę że "coś" tam w podłoże powinieneś wsadzić. No i moim zadaniem "coś" w płynie. Używam słowa "coś" bo nie wiem jakie masz oświetlenie obsadę itp., napisz coś wiecej albo daj linka do postu gdzie to piszesz.
-
Jan Poświata
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja mam zwykły żwir bez żadnyhc dodatków jedynie pod Alternatera reinecki kulki gliniasto torfowe. Poza tym nie ma nic i rośliny rosną doskonale. Z polyspermą miałem ten sam problem w pierwszych 3 misiącach po stracie i potem było ok. Wydaje mi się, że poorawiło się, gdy zacząłem podawać Macro co sugeruje że mógłbyc niedobór potasu.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Witam
Dodałem potas oraz żelazo i wszystko wrocilo do normy. Zniknęły sinice, glonów ani śladu, zbiornik się ustabilizował.
Pozdrawiam
><((((((q>
-

thors
●
thors napisał(a):Witam Podawać ten fosfor czy nie?
Wg mnie lepiej nie podawaj. U mnie też nadwodka traciła liście przy poziomie PO4 blisko 3.00mg/l. Wsystko się ustabilizowalo po zwiękseniu dawek Fe i Mg 
-

ArS
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Powiązane tematy
Może ktoś spotkał się z problemem skręconych liści poniżej stożka wzrostu (sam stożek jest zdrowy). Pacjent: ludwigia rubin red.
Parametry:
GH:9-10
KH:4
K:25-28
P:0.25
NO3:2-5
Fe:0.1
Ca:45
Mg:18
C...
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Witam.
Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki .
Nie...
Witam.
Posiadam Bacter100, Clear Super, Tourmaline BC, Green Bacter. Mają one ponad 6 lat.
Rozstanie z akwarystyką. Sprzedaż mieszkania, budowa domu. Wracam do hobby.
Nadają się one jeszcze do użycia,...
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
Słuchajcie,
co jest przyczyną wyrastania białych (dosłownie) liści u Heterantery?
Już nie mam z nią siły... Inne rośliny rosną (w miarę) w porządku. Trochę mają nienaturalnie powykręcane liście (z...
Witam
Od jakiegoś czasu mam problem . Roślina ładnie rośnie dochodzi do tafli wody w tym momencie ucinam ją tak w połowie dł i ponownie wsadzam, w podłoże po ok 3-4 dni stożek wzrostu oraz dwa rzędy l...
Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów.
Objawy:
1. Echinodorus red diamond - liście są złożone wzdłużnie na pół, a końce wywinięte w "haczyk".
2. Pogostemon erectus i rotala Indica...
Witam
Parę słów na temat baniaczka:
Pojemność 200l brutto;
Oświetlenie 4xT5 39w (2x865 6500K, 830, grolux) - 8godzin;
Dwa filtry: HW-302 i JBL e901 (media: keramzyt, ceramika, torf i gąbki);
CO2: Butl...
Witam,
mój zbiornik ma 40 dni, więc jest to świeży zbiornik.
Zbiornik ma wymiary 40x40x40, 64l.
Podłoże: Aquael HELP Advanced Soil Plants.
Parametry wody:
pH: 7,0
KH: 6,0
NO3: 10
P: 0,25 (w wodzie, n...
|
|