Niedobór czy skutek inwazji glonów? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Niedobór czy skutek inwazji glonów?

Liczba wyświetleń: 3190·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
Mam oto mały problem z moim mini-holenderkiem (39 l) który trzymam sobie we Wrocławiu. Problemy zaczęły się po przerwie świątecznej gdy akwa zostało tydzień bez opieki (a konkretnie osoba którą prosiłem o dawkowanie nawozu zawaliła - nie chciało sie jej... :( )
A więc po tej przerwie zastałem akwa dosc zarośnięte, wiec dokonałem małej przycinki i dałem połowe normalnej dawki nawozu (mikroelementy z dodatkiem KNO3 - od asko2) który rewelacyjnie się u mnie sprawdzał w obu posiadanych zbiornikach.
No i zaczęły się wałki...
Po pierwsze na liściach H.polysperma oraz na glossi (teraz abierają sie za heńka)pojawiły się ciemne nitki, które zidetyfikowałem jako krasnorosty z rodz. Compsopogon :(
Zaatakowane liście usunęłem, nawozy stop i skrócenie czasu naswietlania do 7-8 h z przerwami + stado młodych kosiarek. Udało się zahamowac ich przyrost, ale pojawiły się wkurzające zakwity wody (woda mętnieje w ciągu kilku godzin i przybiera zielonkawy odcień). Stosuje codzienne podmiany ponad 50% wody + brak nawozenia i czas naswietlania 8 h ale w zasadzie nic to nie daje - woda znowu zakwita...
Prawdopodobnie glonom sprzyja u mnie twarda woda (15 st. TwO)... ale nie mam mozliwosci jej zmiękczenia ( na kupowanie zdeminarelizowanej bym nie zarobił, RO to zbyt duzy i nieopłacalny wydatek na tak małe akwa). Mysle o zakupie kationitu ale jak na złosc firma sprzedajaca zywice na allegro nie daje odpowiedzi :(
Do tego od kilku dni liscie hygrophili zaczynaja brązowieć (załaczona fotka.) Czy to jakiś niedobór czy wpływ glonów obrastających liście? (zaznaczam ze inne rosliny np rotala, heniek takich /brązowienie/ objawów nie mają :? ) Inne rosliny jakoś ciągną, z wyj. Cabomby która złożyła się i miejscami przyżółkła (ale to chyba związane z przycinką i przesadzeniem szczytów do podłoza)
Czy jest jakiś sposób by pozbyć się tych wkurzających zakwitów i zapobiec temu brązowieniu? Czy pomoże zmiekczenie wody?
Kilka danych o akwa:
--> pojemność 39 litrów
--> oswietlenie 33W (w sumie 2700 lm, barwa 4000K)
--> filtracja fan1 (300l/h)
--> CO2 z bimbrowni
--> NO3 5 mg/l
--> PO4 nie mierze ale sugerujac sie dosc wolnym (aczkolwiek bez objawu niedoboru)wzrostem heteranthery - nieznaczne ilosci są
--> pH 6-7 (bimbrownia :x )
--> obsada: 3 molinezje, kilka krewetek red cherry, 5 otosków, tymczasowo 6 młodych ok 3cm kosiarek
--> rosliny: Heteranthera zosterifolia, Rotala indica, Hemianthus micranthemoides, Hygrophila polysperma przemieszana z Hygrophila polysperma var. roseanvig, Ceratophyllym demersum, Cabomba caroliniana var. caroliniana, Hygrophila difformis, Glossostigma elatinoides i niedobitki Rotali green, Blyxa japonica (ledwo żywa...) i Micranthemum umbrosum.
Prosze Was Drodzy Forumowicze o pomoc. Jak sobie z tym poradzic? Zacząc nawozic mikro, wstrzymac podaż CO2 + napowietrzanie, całkowicie zaciemnić akwa na kilka dni (było na dobe - zakwit wrócił)?
Ostatnio edytowano 20 sty 2006, 19:21 przez mbmael, łącznie edytowano 1 raz

mbmael

19 sty 2006, 16:57   (#2)  

Codzienne podmiany pozwoliły (w miarę) opanować zakwit wody.
Próbuję zmiekczać wode metodą termiczną + met. chemiczna (Na2CO3), ale nie mam możliwosci ocenić efektywności tych procesów (zapomniałem zabrać testów z domku, a akwa w stoi w akademiku - LoL)
Glony z rodz. Compsopogon zabierają mi sie powoli za rotale, a liście H.polysperma są w coraz gorszym stanie... :( Może to już skutek ostrych niedoborów :?
Zaczac dawać małe dawki mikroelementów?
Somebody help me :roll:

mbmael

j24 Zgierz

20 sty 2006, 18:42   (#3)  

Z tego co zrozumiałem podawałeś KNO3 i mikro. Wygląda na brak fosforanów. Nawet wygląd nadwódki to sugeruje - czerwieniejące młode listki. Zastosuj K2HPO4 (lub KH2PO4 w ostateczności H3PO4)

j24
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zgierz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jacek Petryszak

30 sty 2006, 16:28   (#4)  

Odbarwienia? To nie musi być brak fosforanów (rzadkość), raczej brak innych makro elementów: azot, potas... . No twoim miejscu zaczął bym nawozić PG Pro Macro, codziennie.
Zamiast tyle podmieniać wody, pożyczył bym (jeśli to możliwe) od kogoś filtr UV a jak nie to trudno, się mówi. Poza tym masz 2 wyjścia:
1) Kilku dniowe zaciemnienie (nawozy, powietrze, brak karmienia ryb i CO2)
2)Normalne, porządne nawożenie i oświetlenie + dalsze podmiany (PG Safe Water, Classic)
W obu przypadkach dobrze by zrobiła lampa UV.

Jacek Petryszak

30 sty 2006, 17:07   (#5)  

:arrow: Update 23.01.2006
Codzienne podmiany pozwoliły (w miarę) opanować zakwit wody.
Próbuję zmiekczać wode metodą termiczną + met. chemiczna (Na2CO3), ale nie mam możliwosci ocenić efektywności tych procesów (zapomniałem zabrać testów z domku, a akwa w stoi w akademiku - LoL)
Glony z rodz. Compsopogon zabierają mi sie powoli za rotale i heńka, a liście H.polysperma są w coraz gorszym stanie... Może to już skutek ostrych niedoborów :?
:arrow: Update 27.01.2006
Podmiany pomagają, ale nie tak jakbym to sobie życzył... Jest lepiej, wcześniej zakwit wracał po podmianie po kilku godzinach naświetlania, teraz - po 2-3 dniach.
Kosiarki poszły out... leniwe były (Garra taeniata) W poniedziałek/wtorek będą 4 szt prawdziwych
Brak testów mnie dobija... ale nie mogę sie wyrwać do domu (System Eliminacji Studentów Jest Aktywny a oni na 5 roku na farmacji nas nie oszczędzają...)
Gotowanie wody pewnie trochę zbija twardość (a może nawet usunąć do 70% twardości przy doprowadzeniu do wrzenia), być może to jest przyczyną lekkiej stabilizacji sytuacji, ale wszystko robię po omacku.... W tym tygodniu może w końcu dotrze żywica jonowymienna - wtedy bede wiedział o ile mniej wiecej spada twardość (i ze spada naprawdę) W kranie 15 n a chce uzyskać okolo 5-8 n
:arrow: Fosfor - myslalem nad tym, ale LOL, nie mam, a by załatwiać musiałbym jechać sie na uczelnie (ciężko z czasem), albo skądś sprowadzać. Zresztą troche mi nie pasuje ze jest jego niedobór - patrz fotka hetherantery - chyba czerniałyby liście (to ciemne na fotkach to własnie compsopogon)
:idea: Podejrzewam, ze był juz niedobór azotu - zaróżowienie 'niedobitka Blyxy' Robie więc tak: Podmiany są co 2-3 dni (50%) Od 3 dni leję połowę dawki mikro + dawka (KNO3 i K2SO4) dające 4 ppm azotanów i 3ppm potasu. Efekt - rotala rośnie, cabomba sie opamietała, rogatek szaleje, glossia rośnie, rotala green wypuszcza nowe pędy...
Hygrophila przycieta na maxa, szczyty posadzone, reszta zagloniona compsopogonem -> do kosza. Glon teraz męczy heńka i jest na niektórych pędach rotali, no i na sporej częsci glossi (wolna jest tylko ta nowa i ta która rosła w cieniu hygrophili). Połowa powierzchni zakryta pistia, limnobium i różdzycą.
Naświetlanie: 4h, 2h przerwy, 4h. Rośliny bąblują tak po 2-3 h. Woda mętna po 2-3 dniach
:arrow: Update 30.01.2006
Od kilku dni leje nawozy, jak wyzej. Rośliny, jak widac na fotkach, sobie rosną i wieczorem wesoło bąblują. Niektóre liście Hygrophili nadal brązowieją. Zakwit po ok 3 dniach... :? Chyba udało mi sie w miarę opanowac sytuacje z Compsopogonem, aczkolwiek jeszcze walka trwa... Dziś wpuściłem 4 kosiarki prawdziwe...
:idea: Zrobię tak jak radzisz - zaciemnienie na 2-3 dni + nawozy i brak CO2 + napowietrzanie
Jesli to nie pomoże to metoda nr2 - pełna dawka nawozów (mikro + makro z KNO3 i K2SO4) no i CO2
UV-ka... pewnie ze by dobrze zrobila, ale skąd ją wziąc....? Ktoś chętny pożyczyć?
Potrzeba mi troszkę fosforanów w jakiejkolwiek postaci. Ma Ktoś z Wrocławia odrobinke (2-3 gramy) odstąpić/odsprzedać?

mbmael

30 sty 2006, 23:57   (#6)  

Jestem z Wrocławia i moge poratowac Cie tym fosforem. Poratuje tez testami! Jesli dalej aktualne pisz na priva, lub mail: mriusz@o2.pl

Mriusz

03 lut 2006, 21:07   (#7)  

Ja na zakwity wody i zmętnienia stosuję lampę UV. Efekt gwarantowany; jedna noc włączenia lampy i woda o wiele bardziej przezroczysta
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5827
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28544
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7636
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
image000000 (5).jpg

Niedobór ?

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9827
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna? Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense Oświetlenie 80w LED RGB Czas świeceni...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8300
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7055
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16078
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2814
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6760
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2064
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Statystyki

Ten temat przegląda 569 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571001
 •  Liczba wątków: 48804
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 569 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.