Jest to moj pierwszy zbiornik o takiej charakterystyce wiec co za tym idzie troche eksperymentalny. Budujac go nie wpadlem na pomysl zeby zasiegnac wiedzy na forach

np. takich jak to tak wiec wiele rzeczy jest mocno niedopracowanych i zrobionych na tzw. prowizorke.
Całość jest zbudowana z pexi i to był moj pierwszy podstawowy błąd. Odradzam wszystkim tego typu materiał (drogi i bardzo łatwo porysować taka szybe) chyba jedyna zaleta to ze mozna przycinac, wiercic otwory i tym podobne w domowych warunkach.
Wymiary(wysokosc x głębokość x długość) 72x60x100
Tło zrobione na zamówienie dokładnie z tego samego materiału co tła akwarystyczne (jakaś pianka). Zarzyczyłem sobie wykonania tego tła z trzema półkami tak zeby można było postawic jakies rośliny.
Oświetlenie to zdemontowana lampa z podwieszanego sufitu( 4 rury o dłuości 60cm i mocy 20W kazda) i za pomoca kawałków plexy zamontowane do górnej pokrywy.
Swietluwki jakich urzyłem to kolejny eksperyment ale chyba skuteczny, rośliny ładnie wyglądają i maja sie dobrze.
Arcadia Orginal Tropical, Hegen Flora Glo, Ultra Sun i Sun Glo
Oświetlenie jest właczone na 12h
Za ruch powietrza odpowiada wentylator wymontowany z komputera i podłączony do zasilacza stabilizowanego, dzięki czemu moge regulować predkoscia obrotową wentylatora. "Świerze" powietrze dopuszczane jest przez rozsuwanie drzwi i nieszczelności w konstrukcji
Wilgotność utrzymuje przez stosowanie nawilżacza ultradziekowego. Oprócz tego w zbiorniczku z woda zamontowałem pompke ktora tłoczy wode a ta spływa po
korzeniu spowrotem do zbiorniczka
Podłoża praktycznie nie ma. Rośliny stoją w swoich doniczkach i całość jest przysypana lekko keramzytem. Próbowałem sadzić bezpośrednio do ziemi ale ze względu na kontrukcje ten pomysł nie był zbyt dobry. Bardzo szybko zaczeła mi sie rozmazać ziemiurka i podgniwały korzenie.
To chyba na tyle. Jeżeli coś pominołem lub macie jakies pytania chetnie odpowiem
Acha zbiornik jest zamkniety a przednie "drzwi" są suwane z możliwościa całkowitego ich zdjecia
Pozdrawiam