Stułbia - jak się pozbyć? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Stułbia - jak się pozbyć?

Liczba wyświetleń: 4855·Odpowiedzi: 5
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

26 gru 2005, 17:48 Stułbia - jak się pozbyć?  (#1)  

Witam wszystkich,

kilka dni temu zauważyłem na liściach stułbie.. :shock:
Jedyną możliwą drogą jaką trafiły do zbiornika to mrożony pokarm dla ryb -póki co nie podam jakiej firmy ale powiem że z Sosnowca. Ostatnio kupiłem: ochotkę, larwę wodzienia, ikrę i serce indycze. Oprócz tego podaję również pokarmy suche i spirulinę.
Żywego pokarmu moje rybki nie widziały już kilka miesięcy :oops:
Karmiłem tymi pokarmami od ponad roku i nic się złego nie przytrafiło.
Do tej pory nie podawałem serca ale akurat to jako źródło stułbi można śmiało wykluczyć.

Przekopałem internet i jedyne co znalazłem to podniesienie temperatury - podniosłem z 24 do 29 oraz dodanie soli kuchennej. Ktoś w sieci podawał dawkę 1kg na 100 litrów wody - nie za dużo ?
Na tym forum ktoś wspomniał o zabawie z prądem a konkretniej uwalnianiem związków miedzi do wody - raczej odpada.

Czy są jakieś pewne metody walki z tym paskudztwem? Domyślam się że większa ryba tego spotkania z czułkami stułbi nie odczuje ale te mniejsze....

Do tej pory naliczyłem ich około 20 sztuk - są w sąsiedztwie miejsca gdzie zawsze podaję pokarm.
Wiem że ich mechaniczne usuwanie mija się z celem z uwagi na fantastyczne zdolności regeneracji - stąd jej łacińska nazwa - Hydra.

Pomóżcie forumowicze... pliz pliz.

Dodano:
=====================================
Doczytałem w sieci że w likwidacji doskonale się spisują ryby labiryntowe - przetestował ktoś?

Od pojawienia się nie zobserowałem przyrostu ilości. Temperaturę utrzymuję na 28 stopni, dodałem sporo soli (około 0,5kg na 200l wody). Wygląda na to że zaniknie samo.. ufff :)

Profesorek
Ranga: Początkujący

30 gru 2005, 21:46   (#2)  

Pomgają jony amonowe ale stezen niestety nie pamiętam ale chyba były nie za małe a w razie czego to http://www.tropical.com.pl/POL/preparaty/hydratox.html
Pozdrawiam
Ja

ja

31 gru 2005, 19:04   (#3)  

Ja miałem Stułbie za filtrem jakis czas temu. Dowiedziałem sie że Gurami świetnie załatwiają sprawę ,wiec teraz mam trzy sztuki (Gurami Mozaikowe) i stułbi ne ma. Swoją drogą przywlokłem ja z danią którą mam w beczce na ogrodzie.Więc co roku mam takich gości w akwarium

berkoz
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 maja 2006, 19:20 jak wygląda stułbia ??:)  (#4)  

Mam pytanie w zasadzie to jak wygląda stułbia???:)))

wolak
Ranga: Początkujący

02 cze 2006, 11:09   (#5)  

Troche jak kosmita a troche jak ukwiał tylko mały
poszukaj w encyklopedi albo gogle

berkoz
Ranga: Poznaje temat

Nuroslaw Sieraków

02 cze 2006, 12:52   (#6)  

wbrew pozorom stułbia to bardzo delikatne stworzenie. U mnie stułbie zostały zjedzone przez krewetki Amano. Z relacji kilku osób wiem, że Fire Red ignorują stułbie, ofiarami padają czasami małe krewetki, ale nie zauważyli spadku populacji krewetek w akwarium z stułbiami.
To bardzo miłe stworzenia, niezagrażające rybom o długości ponad 1,5 cm.

Jesli jednak chcesz się ich pozbyć, daj im dużo jedzenia. Przekarmione są wrażliwe na wiele czynników jak temp., NO3 itp. Ponadto nadmiar soli też im zaszkodzi.
Obecnie idziesz kupić jakiś wyrób szynkopodobny (po prostu jakieś mięso z sklepu, nie surowe, ale takie już trochę przerobione jak kiełbasy, szynki itp.). Jest tak nafaszerowany chemią tj. konserwantami, solami itp. że wykończa stułbię. Bierzesz kawałki takiego pokarmu (włókna mięsa o długości ok. 1 cm) i podajesz pensetą każdej sztuce z osobna. Trzeba to robić bardzo delikatnie, bo to płochliwe stworzenie. ale jak już złapie to :(.

W ten sposób niechcąco wykończyłem wiele tych stworzeń w swoim malym akwarium. obecnie karmię innym pokarmem.

Nuroslaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Sieraków

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5713
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
IMG_20250805_143746.jpg

Co się dzieje z bojownikiem...?

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5821
Witam wszystkich, od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
image.jpg

Czemu brzanki chowaja sie za roslinami?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3170
Brznaki chowjaa sie za roslinami prawie wcale nie plywaja po akwairum jaka jest tego przyczyna?
IMG20220615122020.jpg

Pęcherze na glonojadzie - jak mu pomóc co to jest

Marcin cch w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2598
Mój glonojad ma takie pęcherze od niedawna jak mu pomóc IMG20220615122020.jpg Wysłane z CPH2197 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin. Jak tym karmić?

Invisible w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8249
Witam, Wczoraj kupiłem w zoologicznym pokarm dla krewetek "Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin" Link niezgodny z regulaminem, chcesz zapytać o produkt - zrób zdjęcie i wklej opis Teo...
IMG_20220226_185012.jpg

Ryby się podiadają

krystian bilawa w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6016
Witam od niedawna widzę że ryby się podjadają w akwarium wysyłam też zdjecie i proszę powiedzieć co mam zrobić i jaka ryby może to być nie pamiętam jak one się nazywają.

Zebry zrobiły się płochliwe

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4763
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie, Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...

Jak często karmicie ryby?

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4377
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...

Wylęg artemii - co i jak?

marcinox w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2292
Z racji tego, że założyłem akwarium w którym jest trochę więcej ryb, postanowiłem zacząć hodować artemię jako źródło żywego pokarmu. Do karmienia będzie ok 35 niewielkich ryb typu Neon Inessa, Bystrz...

Jak długo żyje krewetka Amano ?

rutko10 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 15220
Jak w temacie. Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...

Statystyki

Ten temat przegląda 744 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 744 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.